! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waterstofzuiger of alleszuiger: waar let je op?

Waterstofzuigers zijn robuust en daarmee geschikt voor het grovere werk, zoals schoonmaken na een verbouwing en zelfs het terras en de dakgoot. Ze worden ook wel multizuigers, alleszuigers of nat-en-droogzuigers genoemd. Wat zijn de voor- en nadelen? En waar let je op bij je keuze?
Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 16 maart 2021

Waterstofzuigers voor het zware werk

Een waterstofzuiger is geschikt voor het soort vuil dat een gewone stofzuiger niet kan opzuigen. Denk aan heel fijn bouwstof, grof gruis en vloeistoffen. Daarom worden waterstofzuigers vaak gebruikt voor het schoonmaken van bijvoorbeeld de garage, schuur, kelder, auto, dakgoot en gootsteen. 

Voordelen

Nadelen

Kan tegen een stootje

Minder verfijnd dan een gewone stofzuiger

Kan vloeistof opzuigen

Groter, dus meer ruimte nodig om op te bergen

Kan grof én fijn vuil opzuigen

Apparaat schoonmaken is vieze klus
Ook geschikt voor buiten Lawaaiig

Hoe werkt een waterstofzuiger of alleszuiger?

waterstofzuiger-vergelijking-eerste-indrukWaterstofzuigers zien eruit als een grote ketelstofzuiger. Net zoals bij een gewone stofzuiger zuigen ze vuil op via een zuigbuis en een slang. Er kan een stofzak in om de motor tegen fijn stof te beschermen. In de bovenkant zit de motor, het motorfilter en een vlottertje die ervoor zorgt dat de motor afslaat als de bak vol is. 

Capaciteit

Er zijn kleine waterstofzuigers met een inhoud van hooguit een paar liter, maar ook industriële modellen tot wel 50 liter. Hoe groter de capaciteit, hoe groter het apparaat. Waterstofzuigers rond de 20 liter worden het meest verkocht. 

Waterstofzuiger is minder efficiënt

Waterstofzuigers hebben behoorlijke zuigkracht, tot wel 2400 watt. Dat is ook wel nodig om zwaarder vuil op te kunnen zuigen. De Europese regels voor het maximale motorvermogen gelden voor sledestofzuigers, maar niet voor waterstofzuigers. Ondanks het hoge motervermogen zijn de mondstukken, zuigbuis, slang en filters minder geavanceerd dan bij sledestofzuigers. Waterstofzuigers zijn daardoor minder efficiënt en kosten relatief veel stroom. Bovendien lekken waterstofzuigers luchtstroom en ze hebben een hoge stofuitstoot. 

Het grove zuigwerk doen de meeste waterstofzuigers goed, maar er zijn merkbare verschillen in het mondstuk. Hierdoor zuigt de ene streeploos schoon en laat de ander hoopjes vuil achter. 

Gebruiksgemak waterstofzuiger of alleszuiger

waterstofzuiger-kaercherZuigbuis

  • Werkbereik: Check voor aankoop of het werkbereik, dus hoever je met de zuigmond kunt komen, voldoende is voor de klussen die je ermee wilt doen. Een verstelbare zuigbuis is handig. Een telescoopbuis die je op elke gewenste lengte kunt instellen is het handigst. Maar bij de meeste waterstofzuigers bestaat de zuigbuis uit delen die je in elkaar klikt. Die kun je dus alleen inkorten of verlengen door er een stuk tussenuit te halen of bij te voegen.  
  • Degelijkheid zuigbuis: Vaak is de zuigbuis van kunststof, soms van metaal. Metaal is meestal robuuster dan kunststof. Een zuigbuis die uit meerdere delen bestaat, is kwetsbaarder dan een telescoopbuis.  
  • Luchtstroomregelaar: Bij sommige modellen kun je de luchtstroom regelen met een schuifje op de zuigbuis. 
  • Parkeerstand: Voor het opbergen is het handig als je de zuigbuis rechtop aan de stofzuiger kunt klikken. Vaak kun je delen van de zuigbuis of hulpstukken aan de stofzuiger opbergen, soms zelfs erin.

Mondstukken

  • Minder flexibel: De mondstukken van alleszuigers zijn minder geavanceerd dan bij gewone stofzuigers. Ze bewegen vaak vrij stug. Probeer in de winkel of het mondstuk goed recht op de vloer staat. 
  • Borstels en rubberen strips: Vaste stoffen van een hard oppervlak kun je het best opzuigen met een borstel. Voor vloeistoffen heb je juist een rubberen strip nodig. De meeste waterstofzuigers hebben een mondstuk waar je deze inzetstukken in klikt. Verwacht je veel verschillende soorten vuil te zuigen, dan is het makkelijk als de stofzuiger één mondstuk heeft met zowel borstels als strips. Dan hoef je niet steeds te wisselen. 
  • Opbergen: Het kierenmondstuk kun je vaak samen met de buisdelen op het apparaat opbergen. De inzetstukken hebben die optie niet. Bij grotere modellen kun je de hulpstukken soms opbergen in een opbergvak in het apparaat.

Filters

Naast een stofzak om het fijnste stof in op te vangen, hebben de nat- en droogzuigers een motorfilter. Dit filter beschermt de motor tegen kleine stofdeeltjes. Sommige stofzuigers hebben een apart filter voor droog en voor nat zuigen. Dat betekent dat je van filter moet wisselen als je eerst het een en dan het ander zuigt. Onhandig en vooral vies. Als je nat hebt gezogen, laat het filter dan eerst goed drogen voor je de stofzuiger opbergt, om schimmelvorming te voorkomen. 

Snoer

Bij de meeste waterstofzuigers moet je het snoer met de hand oprollen. Er zit vaak een haak aan de stofzuiger waar je het snoer aan ophangt. 

Extra functies

  • waterstofzuiger-gammaBlaasfunctie: De meeste multizuigers hebben een blaasfunctie. Daarmee kun je bijvoorbeeld bladeren uit de dakgoot blazen. 
  • Aansluiten elektrisch gereedschap: via een stopcontact op het apparaat kun je gereedschap aansluiten om gelijk met de stofzuiger in te schakelen. Als je op die manier bijvoorbeeld de schuurmachine aansluit, zuigt de stofzuiger meteen het stof op. 
  • Aftapopening: dit is een opening onderaan het reservoir waarmee je opgezogen vloeistof kunt laten weglopen. Dan hoef je niet het hele apparaat ondersteboven te houden om de vloeistof eruit te gieten.  

Lees ook:

Nieuwste artikelen