icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onderhoud stofzuiger

Natuurlijk wil je dat een stofzuiger zo lang mogelijk meegaat. Daar is wel onderhoud voor nodig. Als je de stofzuiger regelmatig onderhoudt, voorkom je problemen. Onderhoud kan per stofzuiger verschillen. Kijk voor de precieze aanwijzingen in de handleiding.
Irene Joris

Irene Joris , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 7 januari 2022

Artikel onderhoud stofzuiger

Stofzak vervangen of stofbak legen

Artikel stofzuigerzakkenDoor een te volle stofzak of stofreservoir kan de stofzuiger slechter gaan zuigen. De motor krijgt het zwaar en verbruikt meer stroom. De motor kan te heet worden en hierdoor afslaan of beschadigen.

Leeg de bak of vervang de zak dus op tijd, afhankelijk van hoe vaak en hoeveel je stofzuigt. Sommige stofzuigers geven aan wanneer het tijd is de zak te verwisselen. 

Filters vervangen of schoonmaken

Gebruikstips onderhoud stofzuigerVerstopte filters zorgen voor minder zuigkracht, een hoger stroomverbruik en minder bescherming van de motor. Maak ze dus regelmatig schoon of vervang ze.

Check de filters

Niet alle stofzuigers geven het aan als de filter vervangen of schoongemaakt moet worden. Of de aanwijzer is onbetrouwbaar. Controleer daarom zelf regelmatig de filters.

Controleer in elk geval de filters als:

  • De zuigkracht is verminderd terwijl de stofzak of -bak nog (vrij) leeg is.
  • Je een hoog geluid hoort tijdens het zuigen. 

Lees meer over stofzuigerfilters.

Mondstuk schoonmaken

Als vuil vastzit in het mondstuk kan de zuigkracht verminderen, de vloer beschadigen of het mondstuk minder soepel over de ondergrond glijden. Trek of knip vuil los en controleer of er niets vastzit in de knik naar de zuigbuis. Soms kun je het mondstuk openschroeven om het beter leeg te halen.

Lees meer over stofzuigermondstukken.

Slang checken op blokkades

Check of de luchtstroom niet wordt geblokkeerd in de slang of buis. Wees extra voorzichtig met scherpe voorwerpen die door de slang kunnen prikken. De slang kan ook beschadigen wanneer er vaak een knik in komt. Let er bij het opbergen op dat de slang niet dubbel zit of klem zit tegen de muur of deur.

Lees wat je moet doen als de slang beschadigd is.

Voorzichtig met het snoer

  • Trek niet aan het snoer om de stekker uit het stopcontact te halen.
  • Trek het snoer niet helemaal tot het einde uit de stofzuiger.
  • Rol het snoer rustig in en uit.
  • Laat het laatste stukje snoer niet hard in de stofzuiger klappen bij het oprollen. Je kunt een stukje tape plakken aan het einde van het snoer en het snoer met de hand begeleiden wanneer je hem weer oprolt. Lees wat je kunt doen als het snoeroprolmechanisme niet meer (goed) werkt.

Wieltjes schoonmaken

Maak wieltjes schoon die niet meer soepel lopen en spuit wat siliconenspray op de asjes. Lees wat je kunt doen als de wieltjes niet meer soepel draaien.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.