! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onderhoud stofzuiger

Natuurlijk wil je dat een stofzuiger zo lang mogelijk meegaat. Daar is wel onderhoud voor nodig. Als je de stofzuiger regelmatig onderhoudt, voorkom je problemen. Onderhoud kan per stofzuiger verschillen. Kijk voor de exacte aanwijzingen in de handleiding.

Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:16 maart 2021

Artikel onderhoud stofzuiger

Stofzak vervangen of stofbak legen

Artikel stofzuigerzakkenDoor een te volle stofzak of stofreservoir kan de stofzuiger slechter gaan zuigen. De motor krijgt het zwaar en verbruikt meer stroom. De motor kan te heet worden en hierdoor uitslaan of beschadigen.

Leeg de bak of vervang de zak dus op tijd, afhankelijk van hoe vaak en hoeveel je stofzuigt. Sommige stofzuigers hebben een indicator die aangeeft je de zak moet verwisselen. 

Filters vervangen of schoonmaken

Gebruikstips onderhoud stofzuigerVerstopte filters zorgen voor minder zuigkracht, een hoger stroomverbruik en minder bescherming van de motor. Maak ze dus regelmatig schoon of vervang ze. Lees meer over stofzuigerfilters.

Niet alle stofzuigers geven het aan als de filter vervangen of schoongemaakt moet worden of de indicatie is onbetrouwbaar. Controleer daarom zelf regelmatig de filters. Controleer in elk geval de filters als:

  • De zuigkracht is verminderd terwijl de stofzak of -bak nog (vrij) leeg is.
  • Je een hoog geluid hoort. 

Mondstuk schoonmaken

Vuil dat vastzit in het mondstuk kan de zuigkracht verminderen, de vloer beschadigen of het mondstuk minder soepel over de ondergrond laten glijden. Trek of knip vuil los en controleer of er niets vastzit in de knik naar de zuigbuis. Soms kun je het mondstuk openschroeven om het beter leeg te halen.

Slang checken op blokkades

Check of de luchtstroom niet wordt geblokkeerd in de slang of buis. Wees extra voorzichtig met scherpe voorwerpen die door de slang kunnen prikken. De slang kan ook beschadigen wanneer er vaak een knik in komt. Let er bij het opbergen op dat de slang niet dubbel zit of klem zit tegen de muur of deur.

Voorzichtig met het snoer

  • Trek niet aan het snoer om de stekker uit het stopcontact te halen.
  • Trek het snoer niet helemaal tot het einde uit de stofzuiger.
  • Rol het snoer rustig in en uit.
  • Laat het laatste stukje snoer niet hard in de stofzuiger klappen bij het oprollen. Je kunt het naderende einde met een stukje tape aangeven en het snoer met de hand begeleiden wanneer je hem weer oprolt. Lees wat je kunt doen als het snoeroprolmechanisme niet meer (goed) werkt.

Wieltjes schoonmaken

Maak wieltjes die niet meer soepel lopen schoon en spuit wat siliconenspray op de asjes. Lees wat je kunt doen als de wieltjes niet meer soepel draaien.

Stel je vraag!

Waar kun je de stofzuiger het beste opbergen? En welk merk stofzakken is het beste? Vraag het aan de Community of deel je eigen ervaringen.

Vraag het de Community

illust-dossier-probleem-community

Lees ook: