icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofzuiger repareren

Stofzuiger kapot, wat nu? Wie kan hem repareren? En hoe kom je aan de onderdelen voor de stofzuiger? Of ga je zelf de stofzuiger repareren? Lees wat je kunt doen. 
Irene Joris

Irene Joris , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 27 juni 2022

stofzuiger ontleden - hoofdfoto 1

Wat zijn je rechten?

Controleer eerst wat je rechten zijn. Valt het kapotte onderdeel binnen of buiten de garantie? Soms heb je buiten de garantie nog recht op reparatie.

Is het makkelijk op te lossen?

Sommige problemen met kapotte onderdelen van de stofzuiger zijn simpel op te lossen. Hiervoor is een echte reparatie niet nodig. Bekijk veelvoorkomende stofzuigerproblemen en oplossingen.

Check of in de handleiding van de stofzuiger staat hoe je het kunt repareren. Online handleidingen vind je op de website van de fabrikant. Of kijk op YouTube. 

Zelf de stofzuiger repareren

Je kunt kleine reparaties prima zelf uitvoeren. Bijvoorbeeld als de verantwoordelijkheid van de reparatie bij jou ligt en je een beetje handig bent. Bekijk hiervoor online zelfhulpvideo’s en instructies. Of vraag om hulp in een Repair Café. Daar zijn reparatiedeskundigen, gereedschap en onderdelen.

Is het gelukt om het kapotte onderdeel zelf te repareren? Of lukt het niet om de juiste oplossing te vinden? Deel je ervaringen, vragen en tips op de community!

Monteur inschakelen

motor ontmantelen2Voor sommige reparaties is het beter om een monteur in te schakelen. Denk aan een kapotte motor of elektra. Vraag altijd vooraf wat het gaat kosten en laat dit op papier zetten. De rekening mag niet meer dan 10% verschillen van het afgesproken bedrag. Tenzij de reparateur dit vooraf met jou heeft besproken en jij dat goed vond.

Verkrijgbaarheid van stofzuigeronderdelen

Het repareren van een kapot onderdeel van een stofzuiger hangt af van de beschikbaarheid van de onderdelen. We onderscheiden hulpmiddelen en onderdelen voor vervanging of reparatie.

Welk type stofzuiger heb je?

Verzamel eerst informatie over de stofzuiger door middel van de EANcode (de streepjescode) of het typenummer. Deze vind je allebei op de verpakking of op het label onderop de stofzuiger.

Verkrijgbaarheid stofzuigerhulpmiddelen

pluizenverzamelaarOnderdelen als stofzakken, filters en mondstukken zijn veel te koop. Meestal via de eigen webshop van de fabrikant. Ook elektrozaken verkopen deze hulpmiddelen.

Verkrijgbaarheid stofzuigeronderdelen

Het is ideaal als de stofzuigeronderdelen vrij te krijgen zijn. Dit betekent dat ze te koop zijn voor iedereen. Waaronder consumenten en onafhankelijke reparateurs, zoals een monteur op de hoek of een Repair Café. Zo ben je niet verplicht om je stofzuiger te laten maken door een monteur die de fabrikant goedkeurt.

Er zijn veel verschillende websites die stofzuigeronderdelen verkopen. Zoals een zuigbuis, handgreep of stofzuigerzakhouders. Zoek online op ‘stofzuigeronderdelen’ of bezoek een onderdelenwebshop.

Helaas zijn niet alle onderdelen voor reparatie vrij verkrijgbaar, zoals koolborstels, de motor of de behuizing. Neem hiervoor contact op met de verkoper of fabrikant van je stofzuiger.

Universele stofzuigeronderdelen

Zijn originele onderdelen niet (meer) verkrijgbaar? Dan zijn universele onderdelen een optie. Omdat deze niet origineel zijn, kunnen de prestaties afwijken. Universele onderdelen passen op standaardmodellen. Standaardmaten zijn 35 en 32 milimeter voor de verbinding van de slang, buis en mondstuk. 

Hoelang zijn stofzuigeronderdelen verkrijgbaar?

Ideaal is als de onderdelen nog lange tijd verkrijgbaar zijn. Ook nadat de laatste stofzuiger van een model van de band is gerold. We pleiten voor minimaal 10 jaar verkrijgbaarheid. Uit eerder onderzoek kwamen grote verschillen. OK, het huismerk van MediaMarkt, houdt onderdelen maar 1 á 2 jaar op voorraad. Miele doet dit 15 jaar.

Afdanken

Lukt het niet om de stofzuiger te repareren en wil je hem afdanken? Doe dit dan op de juiste manier. Lees meer over het afdanken van kleine huishoudelijke apparaten.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.