icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofzuiger repareren

Stofzuiger kapot, wat nu? Geen paniek, stofzuigers kunnen vaak makkelijk gerepareerd worden. Dit kun je zelf doen doen of laten doen. Volg ons stappenplan.
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert stofzuigersBijgewerkt op:12 januari 2024

stofzuiger ontleden - hoofdfoto 1

Stap 1: Heb je nog garantie?

Controleer eerst wat je rechten zijn. Valt het kapotte onderdeel binnen of buiten de garantie? Soms heb je buiten de garantie nog recht op reparatie.

Lees meer over garantie en reparatie.

Stap 2: Check de handleiding

Geen garantie meer? Sommige problemen met kapotte onderdelen van de stofzuiger zijn gelukkig simpel op te lossen. Hiervoor is een echte reparatie niet nodig. Bekijk veelvoorkomende stofzuigerproblemen en oplossingen.

Check of in de handleiding van de stofzuiger staat hoe je het kunt repareren. Online handleidingen vind je op de website van de fabrikant. Of kijk op YouTube. 

Stap 3: Zelf de stofzuiger repareren

Moet je toch een kleine reparatie doen? Je kunt die vaak zelf uitvoeren, zeker als je een beetje handig bent. Bekijk hiervoor online zelfhulpvideo’s en instructies. Of vraag om hulp in een Repair Café. Daar zijn reparatiedeskundigen, gereedschap en onderdelen.

Stap 4: Koop nieuwe onderdelen

Moet je een onderdeel vervangen? Er zijn veel verschillende websites die stofzuigeronderdelen verkopen. Zoals een zuigbuis, handgreep of stofzuigerzakhouders. Zoek online op ‘stofzuigeronderdelen’ of bezoek een onderdelenwebshop. Voer daar de EAN-code (de streepjescode) of het typenummer van je stofzuiger in.

Helaas zijn niet alle onderdelen voor reparatie vrij verkrijgbaar, zoals koolborstels, de motor of de behuizing. Neem hiervoor contact op met de verkoper of fabrikant van je stofzuiger.

Universele stofzuigeronderdelen

Zijn originele onderdelen niet (meer) verkrijgbaar? Dan zijn universele onderdelen een optie. Omdat deze niet origineel zijn, kunnen de prestaties afwijken. Universele onderdelen passen op standaardmodellen. Standaardmaten zijn 35 en 32 milimeter voor de verbinding van de slang, buis en mondstuk. 

Stap 5: Schakel een monteur in

motor ontmantelen2Voor sommige, wat moeilijkere, reparaties is het beter om een monteur in te schakelen. Denk aan een kapotte motor of elektra.

Vraag altijd vooraf wat het gaat kosten en laat dit op papier zetten. De rekening mag niet meer dan 10% verschillen van het afgesproken bedrag. Tenzij de reparateur dit vooraf met jou heeft besproken en jij dat goed vond.

Stap 6: Afdanken

Lukt het niet om de stofzuiger te repareren en wil je hem afdanken? Doe dit dan op de juiste manier zodat de materialen in de stofzuiger hergebruikt kunnen worden. Lees meer over het afdanken van kleine huishoudelijke apparaten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.