icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Klein elektrische apparaten repareren of afdanken

Apparaten worden soms overbodig of gaan stuk. In de schuur laten staan of in de vuilnisbak gooien zijn dan niet de meest milieuvriendelijke keuzes. We zetten betere oplossingen voor je op een rij.
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert stofzuigersBijgewerkt op:31 januari 2024

Reparatie Fohn

Elektrische apparaten repareren

Een kapot apparaat repareren in plaats van weggooien is goedkoper, zorgt voor minder afval en maakt de productie van nieuwe apparaten minder noodzakelijk.

Dus het spaart: 

  • grondstoffen
  • energie
  • afval
  • geld

Zelf repareren is meestal het goedkoopst, tenzij de reparatie nog binnen de garantie valt. Onderdelen zijn te koop in de webshop van de fabrikant en bij speciale onderdelenwinkels. 

Gratis hulp bij Repair Café's

Hulp bij repareren kun je krijgen in een van de vele gratis toegankelijke Repair Café's . Er zijn reparatiedeskundigen aanwezig evenals gereedschap en materiaal om reparaties uit te voeren.

Reparateur

Een professionele reparateur inschakelen is meestal de duurste optie. Let goed op de mogelijke garantie, en vraag altijd vooraf een prijsopgave op papier. De uiteindelijke rekening mag niet meer dan 10% afwijken van het afgesproken bedrag, tenzij de reparateur hiervoor toestemming heeft gevraagd.

Apparaten weggeven of verkopen

Overtollige apparaten die nog goed bruikbaar zijn, kun je verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Je kunt ze ook weggeven. Bijvoorbeeld aan:

  • (Sport)verenigingen
  • Kringloop- of weggeefwinkel
  • Gratis aanbieden via marktplaats.nl of gratisaftehalen.nl

Vooral kleine apparaten zoals keukenapparatuur en elektrisch gereedschap zijn geschikt voor een tweede leven. Oude energieverslindende apparaten als koelkasten en wasmachines kun je beter inleveren voor een milieuvriendelijke verwerking.

Verwijderingsbijdrage

Bij de aankoop van elektrische apparaten (en energiezuinige lampen) betaal je een verwijderingsbijdrage. Deze is bij de prijs inbegrepen. Met dit geld worden gebruikte apparaten gerecycled.

Apparaten inleveren

Elektrische apparaten die op stroom of batterijen werken, bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Door ze op de juiste manier af te danken kunnen ze milieuvriendelijk verwerkt worden, en onderdelen worden gerecycled. Gescheiden inleveren is gratis. Je hebt hiervoor namelijk al betaald via de verwijderingsbijdrage.

Er zijn diverse inleverpunten:

  • De winkel waar je een nieuw apparaat koopt: als je een nieuw apparaat koopt, is de winkel verplicht je oude soortgelijke apparaat in te nemen. Deze zogeheten oud-voor-nieuw-regeling geldt alleen voor particulieren.
  • De gemeentelijke milieustraat. Zelf brengen is altijd gratis. Sommige gemeenten komen afgedankte apparaten zelfs bij inwoners thuis ophalen. Kijk op de website van je gemeente hoe dit geregeld is.

 

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.