'Dit kun je niet maken'
Een kapot product laten repareren is nu te lastig en duur voor consumenten. Want fabrikanten ontwerpen producten die maar moeilijk te repareren zijn. Daardoor is een nieuwe kopen vaak het makkelijkst. Dat moet én kan anders.

Wat is er mis?
Een product laten repareren is niet aantrekkelijk. Onderdelen zijn duur of niet te krijgen. Instructies zijn lastig te vinden. Je kunt producten niet meer zelf uit elkaar halen, bijvoorbeeld omdat ze gelijmd zijn. En het is onduidelijk waar je met een kapot product terecht kunt. Ook zijn fabrikanten niet duidelijk over de levensduur van producten.
Onze eisen
Reparaties moeten sneller, simpeler en goedkoper worden. We willen dat repareren financieel aantrekkelijk wordt. Daarvoor moet de btw op reparatiediensten omlaag en je moet subsidie krijgen als je een producten laat repareren. Ook moeten fabrikanten producten zo ontwerpen dat ze makkelijk te repareren zijn. En verkopers moeten consumenten helpen om reparatie zo eenvoudig mogelijk te maken. Zonder dat dit afbreuk doet aan de veiligheid en kwaliteit van de producten. Uiteraard houden we de garantievoorwaarden voor de consument hierbij ook in de gaten.
Wat gaan we doen?
We houden in de gaten of fabrikanten en verkopers zich aan de nieuwe Europese richtlijnen voor het recht op reparatie houden. Daarnaast pleiten we voor de invoering van een digitaal productpaspoort bij aankoop van een nieuw product. Daar moet informatie instaan over de te verwachten levensduur, hergebruik van onderdelen en reparatiemogelijkheden.
'Fabrikanten moeten producten zo ontwerpen dat ze makkelijk te repareren zijn.'
Wat kun jij doen?
Was het lastig of duur om een kapot product te laten repareren? Laat het weten via ons Meldpunt Eerlijk.

Tijdlijn
27 maart 2025Nationaal Reparateursregister van start
Het Nationaal Reparateursregister is opgestart door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en brancheorganisatie Techniek Nederland. Dit register moet het voor consumenten eenvoudiger maken om apparaten te laten repareren door een erkend en vakbekwaam reparatiebedrijf. In het register staan 314 geregistreerde reparateurs, die bijvoorbeeld wasmachines, was-droogcombinaties, koelkasten, vaatwassers en vriezers kunnen repareren.
In het Nationaal Reparateursregister staat ook informatie over garantievoorwaarden voor consumentenelektronica en gegevens van bijvoorbeeld Repair Café’s, kringloopwinkels en WeCycle.
Met het register geven de overheid en de elektronicabranche invulling aan Right to Repair. Deze Europese wetgeving moet het voor consumenten eenvoudiger maken om consumentenelektronica te laten repareren. Nederland is het eerste land in Europa met een officieel register dat wordt gesteund door de overheid en de reparatiebranche.
19 december 2024Brief naar Kamerleden Circulaire Economie
Wij stuurden een brief (pdf) naar Tweede Kamer-leden met concrete suggesties over de circulaire economie.&
1 september 2024Start landelijk onderzoek repareerbaarheid
Als we kapotte apparaten repareren in plaats van vervangen, dan zorgt dat voor minder grondstoffenverbruik, minder CO2-uitstoot en minder afval.
Maar helaas is repareren nu te duur en te lastig.
De Consumentenbond gaat nu in het samenwerkingsverband 'Fixophobia Consortium' onderzoeken hoe dat komt. Aan het onderzoek doen onder andere universiteiten, elektronicafabrikanten, reparateurs en de overheid mee. Het doel is om tot oplossingen en een betere samenwerking te komen. Het onderzoek duurt ongeveer 4 jaar.
1 juli 2024EU: consument heeft recht op reparatie
De Europese Unie heeft de richtlijnen voor het recht op reparatie goedgekeurd. EU-landen moeten dit recht binnen 2 jaar in nationale wetten opnemen.
Volgens de nieuwe richtlijnen moeten fabrikanten Europese consumenten beter ondersteunen in het aanvragen en uitvoeren van reparaties.
Fabrikanten moeten ook na de wettelijke garantieperiode tegen een redelijke prijs en binnen een redelijke termijn reparatieservices en reserveonderdelen aanbieden.
Daarnaast mogen fabrikanten de reparatie van producten niet verhinderen. Bijvoorbeeld met contractuele clausules of specifieke hard- en software. En ze mogen niet verhinderen dat onafhankelijke reparateurs tweedehandse of 3d-geprinte reserveonderdelen gebruiken.
Samen sterk
Ben je het zat om er alleen voor te staan in een wereld vol misleidende reclames en onterechte kosten? Als lid van de Consumentenbond sta je nooit alleen. Samen zorgen we voor eerlijke producten, diensten en prijzen.
