Betalen met iDEAL

Bert Quist Expert Geld & Privacy Bijgewerkt op: 30 april 2019

Hoe werkt betalen met iDEAL?
Als je met iDEAL betaalt, reken je af via de internetbankieromgeving of de mobiel bankieren app van je eigen bank. Klanten van nagenoeg alle Nederlandse banken kunnen betalen met iDEAL:
- ABN Amro
- ASN Bank
- Bunq
- ING
- Knab
- Rabobank
- RegioBank
- SNS
- Triodos Bank
- Van Lanschot
Nadat je voor iDEAL kiest op de betaalpagina van de webwinkel, log je in bij de website van je eigen bank of via de mobiel bankieren app. Als je ingelogd bent, hoef je de betaling alleen nog maar te bevestigen. De gegevens (zoals het bedrag en het rekeningnummer van de webwinkel) van je bestelling zijn al ingevuld.
Is iDEAL veilig?
Betalen met iDEAL is even veilig als internetbankieren en mobiel bankieren. Mits je de regels voor veilig bankieren volgt. Let op. De mogelijkheid om met iDEAL te kunnen betalen zegt niets over de betrouwbaarheid van een webwinkel.
Voor- en nadelen van iDEAL
Voordelen:
- Als je de regels voor veilig bankieren volgt, is iDEAL een veilig betaalmiddel.
- De betaling zie je direct in je rekeningoverzicht.
- Je hoeft geen rekeningnummer en andere gegevens over te typen.
- Makkelijk betalen via je tablet of smartphone met mobiel iDEAL.
- Meestal worden geen extra kosten in rekening gebracht voor betalen met iDEAL.
Nadelen:
- Met iDEAL kun je meestal alleen vooraf betalen. Wettelijk gezien mag een webwinkel geen volledige vooruitbetaling eisen. De verkoper moet altijd een alternatief bieden waarmee je wel achteraf kunt betalen.
- iDEAL kent geen chargebackregeling zoals creditcards en PayPal. Met zo'n regeling krijg je je geld terug als het product bijvoorbeeld niet geleverd wordt.
- Je kunt een betaling met iDEAL niet terugboeken via je bank, zoals met een eenmalige incasso wel kan.
- Met iDEAL kun je meestal alleen in Nederlandse webwinkels betalen. Het aantal buitenlandse webwinkels, met veel Nederlandse klanten, waar je met iDEAL kunt betalen neemt wel toe.
Nieuw & interessant
- Nieuws | 28 feb.
Krimpflatie grote ergernis onder consumenten
Consumenten ergeren zich enorm aan stiekeme prijsstijgingen. Dat blijkt uit de meldingen die de Consumentenbond ontving op zijn meldpunt Eerlijk. Van de ruim 1500 meldingen gingen er 900 over krimpflatie. Daarbij zit er minder in een verpakking, maar daalt de prijs niet mee. - 15 feb.
Buitenlandse webshops : onveilige sieraden
Wie sieraden online koopt, loopt kans een product te kopen met een te hoge concentratie aan zware metalen. Dit blijkt uit onderzoeken van onze Deense en Belgische collega’s. - Nieuws | 19 jan.
Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza
De Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza. Aanleiding zijn de tientallen klachten die de Consumentenbond in korte tijd over het bedrijf ontving en de honderden klachten van ontevreden klanten op Trustpilot. - 14 dec.
Professionele nepshops met luxe artikelen
Internetcriminelen zijn regelmatig actief met ‘nepshops’, vaak met aanbiedingen van populaire elektronica en gadgets. Als je oplet kun je ze herkennen.