icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betalen met iDEAL

iDEAL is de meest gebruikte online betaalmethode in Nederland. Hoe werkt betalen met iDEAL en wat zijn de voor- en nadelen?
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert online kopenBijgewerkt op:29 april 2024

Artikel betalen met ideal

Hoe werkt betalen met iDEAL?

Als je met iDEAL betaalt, reken je af via de internetbankieromgeving of de mobiel bankieren app van je eigen bank. Klanten van bijna alle Nederlandse banken kunnen betalen met iDEAL.

Ook sommige buitenlandse banken bieden iDEAL aan aan hun Nederlandse klanten, dit zijn Revolut en N26.

Nadat je voor iDEAL kiest op de betaalpagina van de webwinkel, log je in bij de website van je eigen bank of via de mobiel bankieren app. Als je ingelogd bent, hoef je de betaling alleen nog maar te bevestigen. De gegevens (zoals het bedrag en het rekeningnummer van de webwinkel) van je bestelling zijn al ingevuld. 

Is iDEAL veilig?

Betalen met iDEAL is even veilig als internetbankieren en mobiel bankieren. Mits je de regels voor veilig bankieren volgt. Let op. De mogelijkheid om met iDEAL te kunnen betalen zegt niets over de betrouwbaarheid van een webwinkel.

Limiet iDEAL betalingen

Hoeveel je kunt betalen met iDEAL hangt af van je limiet binnen je mobiel bankieren app of internetbankieren. Dit verschilt per bank. Wil je een groot bedrag afrekenen, dan kan het zijn dat je je limiet tijdelijk moet verhogen.

Voor- en nadelen van iDEAL

Voordelen:

 • Als je de regels voor veilig bankieren volgt, is iDEAL een veilig betaalmiddel.
 • De betaling zie je direct in je rekeningoverzicht.
 • Je hoeft geen rekeningnummer en andere gegevens over te typen.
 • Je hoeft meestal geen toeslag te betalen als je afrekent met iDEAL.

Nadelen:

 • Met iDEAL kun je meestal alleen vooraf betalen. Wettelijk gezien mag een webwinkel geen volledige vooruitbetaling eisen. De verkoper moet altijd een alternatief bieden waarmee je wel achteraf kunt betalen.
 • iDEAL kent geen chargebackregeling zoals creditcards en PayPal. Met zo'n regeling krijg je je geld terug als het product bijvoorbeeld niet geleverd wordt.
 • Je kunt een betaling met iDEAL niet terugboeken via je bank, zoals met een eenmalige incasso wel kan.
 • Met iDEAL kun je meestal alleen in Nederlandse webwinkels betalen. Het aantal buitenlandse webwinkels, met veel Nederlandse klanten, waar je met iDEAL kunt betalen neemt wel toe.

Nieuwe mogelijkheden iDEAL 

Profielen

Sinds eind april 2024 kunnen gebuikers van iDEAL een iDEAL-profiel aanmaken.  Dit doe je via de app of de internetbankieromgeving van je eigen bank.

In je profiel sla je je gegevens op, bijvoorbeeld je voorkeursrekening en adresgegevens. In een webwinkel kun je 2 nieuwe opties tegen komen:

 • ‘Snel betalen’: Je slaat je voorkeursrekening op in je profiel. Hierdoor hoef je je bank en rekening niet (steeds opnieuw) te selecteren tijdens het afrekenen. 
 • 'Snel bestellen': Je slaat je bezorggegevens (naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer) op. Als je voor deze optie kiest, hoef je gegevens niet in te vullen bij de webwinkel waar je iets koopt. 

Volgens de eigenaar van iDEAL worden de gegevens ‘met een hoge privacystandaard’ opgeslagen. 

Het blijft ook mogelijk om zonder iDEAL-profiel af te rekenen met iDEAL. 

In 3 delen betalen

iDEAL biedt nu ook de mogelijkheid om je aankoop in 3 delen te betalen: iDEAL in3. Currence, het bedrijf achter iDEAL werkt daarvoor samen met in3. Dit bedrijf bood deze optie al langer aan. Voortaan bieden ze dus samen één product aan: iDEAL in3.

Als een webwinkel deze betaalmogelijkheid aanbiedt, werkt het zo:

 1. Je betaal direct bij je bestelling het eerste deel.
 2. Binnen 30 dagen betaal je het tweede deel van je bestelling.
 3. En binnen 60 dagen het derde deel. 

iDEAL in3 in een vorm van achteraf betalen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Temu gebruikt unfaire praktijken
  Nieuws | 16 mei

  Consumentenorganisaties dienen klacht in tegen Temu

  18 Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend bij hun nationale toezichthouders tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens de consumentenbonden houdt Temu cruciale informatie achter en gebruikt het platform dark patterns om consumenten te beïnvloeden.
 • privacytest-sociale-netwerken
  7 mrt.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • Achteraf-betalen-via-klarna-en-riverty
  22 feb.

  Webwinkels zonder achteraf betalen

  Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.