icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Betalen met bitcoins

De bitcoin duikt steeds vaker op in het nieuws en wint aan populariteit. Maar wat is het en wat kunnen we ermee?
Celine Burgering
Celine Burgering

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  30 november 2017

bitcoin

Wat is bitcoin?

Bitcoin is een vorm van elektronisch geld. Het bestaat alleen in virtuele vorm; er zijn dus geen bitcoinmunten of -briefjes. Je kunt ermee betalen zonder dat je daar een bank of een andere derde partij voor nodig hebt. Het gaat om contant betalen, maar dan digitaal. Koop je een nieuwe fiets met euro’s, dan zorgt de bank ervoor dat het geld bij de fietsenwinkel terecht komt. Betaal je de fiets met bitcoins, dan vindt de transactie rechtstreeks plaats tussen jou en de fietsenwinkel. De Bitcoin is dus decentraal georganiseerd. Dat betekent ook dat er niet één eigenaar is van de munt en het achterliggende systeem; ze zijn eigendom van iedereen die er gebruik van maakt. 

Blockchain

Het systeem achter Bitcoin is een nieuw soort database, waarin alle bitcointransacties worden op geslagen. De informatie wordt onleesbaar gemaakt met cryptografie. Daarom wordt bitcoin ook wel ‘cryptovaluta’ genoemd. Transacties worden in blokjes opgeslagen in een groot netwerk van computers, ook wel ‘nodes’ of knooppunten genoemd. Een nieuw blokje bevat altijd informatie over het vorige blokje, wat weer informatie over het vorige bevat. Zo ontstaat een lange, onveranderbare en onkraakbare informatieketting. Deze technologie wordt ook wel Blockchain genoemd

Nieuwe bitcoins

Als er nieuwe transacties worden gedaan, moeten er wijzigingen worden aangebracht in de database. Om dat te kunnen doen gaan de 'nodes' in het netwerk een onderlinge strijd aan om een complexe puzzel op te lossen. De computer die als eerste de code vindt, krijgt als beloning nieuwe bitcoins. Die worden door het netwerk zelf gegenereerd en bijgestort op de rekening van de eigenaar van de computer. Hij geeft ze weer uit en zo komen er dus nieuwe bitcoins in omloop. Daarom wordt dit proces ook wel ‘minen’ (delven) genoemd.

Maximum

Het proces dat nieuwe bitcoins genereert, gaat niet oneindig door. Het netwerk heeft als kenmerk in zich dat het maximaal 21 miljoen bitcoins kan genereren. Rond het jaar 2140 is dat maximum bereikt. Maar dat betekent niet perse het einde van de bitcoin. Vraag en aanbod van bitcoins en het betalen ermee zullen niet ineens verdwijnen. Maar wat het effect wél zal zijn, is moeilijk te voorspellen.

Bitcoins kopen

Om bitcoins te kopen en ermee te betalen maak je een zogenoemde ‘wallet’ aan: een digitale portemonnee voor het beheer van je bitcoins. Er zijn verschillende websites waar je een wallet kunt onderbrengen, maar dat kan ook op je eigen computer of telefoon. Bij elke wallet hoort een privécode. En die blijkt heel belangrijk. Want raak je hem kwijt, dan raak je ook de toegang tot je bitcoins kwijt en die is ook niet meer te herstellen.

Met bitcoins betalen

Bij veel webshops kun je met bitcoins betalen, zoals bij

 • DeOnlineDrogist.nl
 • Thuisbezorgd.nl
 • Fonq.nl

Maar ook in steeds meer winkels, horecagelegenheden en hotels kun je ermee afrekenen. Wereldwijd zijn er duizenden bedrijven die bitcoins accepteren en dat aantal groeit snel. Bovendien kun je met alle andere bitcoingebruikers transacties doen: van vrienden en familie tot vreemden waar je tweedehandsspullen van koopt.

Ook interessant:

 

Nieuw & interessant

 • bitcoin
  30 nov.

  Betalen met bitcoins

  De bitcoin duikt steeds vaker op in het nieuws en wint aan populariteit. Maar wat is het en wat kunnen we ermee?
 • facebook-advertenties
  13 nov.

  Bedrijven overtreden op grote schaal privacywet

  Veel bedrijven blijken hun klantbestanden naar Facebook te sturen. Met als doel Facebook-gerichte advertenties aan te bieden. De Consumentenbond sprak 17 bedrijven hierop aan.
 • facebook-advertenties-nieuws
  Nieuws  |  3 nov.

  Veel bedrijven delen klantgegevens ongevraagd met Facebook

  Veel bedrijven delen klantgegevens met Facebook zónder de benodigde toestemming van hun klanten. Daarmee overtreden zij volgens de Consumentenbond de Wet bescherming persoonsgegevens.
 • vvv-bon-kaart
  Nieuws  |  30 okt.

  VVV-kaart steeds minder waard

  Vanaf november 2017 is de vertrouwde VVV-bon alleen nog verkrijgbaar als plastic cadeaukaart. Als je de kaart niet binnen 3 jaar besteedt, raak je (een deel van) je tegoed kwijt. Dit geldt niet voor je oude bonnen.