icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor het kopen bij een Chinese webwinkel

Winkelen bij Chinese webwinkels heeft de afgelopen tijd een flinke vlucht genomen. Sites als AliExpress.com, DX.com en Miniinthebox.com zijn erg populair. Gek is dat niet want de prijzen zijn erg laag en het assortiment is enorm. Waar moet je op letten als je gaat winkelen? 
Bert Quist
Bert Quist

Expert Geld & Privacy

Bijgewerkt op:  22 februari 2018


Koop bij bekende webshops

Bij de grote webshops bieden meerdere verkopers producten aan. Let voor aanschaf goed op de reviews en werkwijze van de verkoper. Bij AliExpress staan bovenaan de pagina scores die een idee geven van de betrouwbaarheid van de verkoper. Googlen op de verkoper of de productnaam kan geen kwaad. Daarnaast is de gezond-verstand-regel natuurlijk altijd van toepassing: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

Ratings AliExpress

Op de community van de Consumentenbond zijn er meerdere topics over ervaringen met Chinese webwinkels:

Let op extra kosten

Hoewel zeer goedkoop kunnen bij aankopen duurder dan €22 extra kosten bovenop de verkoopprijs komen:

Tot €22 

 Geen bijkomende kosten

€22 - €150 euro

 21% btw + inklaringskosten

€150 of meer

 21% btw + inklaringskosten + invoerrechten

Op deze site kun je een prijs invullen en krijg je een indicatie van de extra kosten. De inklaringskosten en eventuele invoerrechten zijn afhankelijk van het soort product en de bezorger.

Laat pakketjes bezorgen vanuit Europa

Veel webshops bieden de mogelijkheid om een pakketje te laten bezorgen vanuit Europa. Het product wordt vaak verstuurd vanuit Duitsland, Frankrijk of Spanje. Omdat de pakjes binnen de EU worden verzonden, hoef je geen extra kosten (BTW, invoerkosten) te betalen. Bij bestellingen boven de €150 kan dat voordelig zijn. De kans dat je verzendkosten moet betalen is wel groter dan wanneer je laat bezorgen vanuit China.

Wees geduldig bij 'free shipping'

Kies je voor ‘free shipping’ dan moet je vaak lang wachten voor je pakketje is bezorgd. Bij onderzoek eerder dit jaar duurde het gemiddeld 27 dagen voordat een pakketje werd bezorgd. Wees dus geduldig. Het kan overigens ook voorkomen dat een pakketje al binnen een paar weken wordt bezorgd. Heb je pech dan kan het zo 6 weken of langer duren.

Verwacht niet te veel

Bij veel producten is de beschrijving vaak rooskleuriger dan de werkelijkheid. Bij een eerder onderzoek naar 8 Chinese tablets beloofden de specificaties meer dan waar kon worden gemaakt. De specificaties deden vermoeden dat we met premium tablets te maken hadden. In de praktijk bleven er echter maar 2 Chinese tablets over die hun beloftes ook daadwerkelijk waarmaken.

Let op namaak

Bij Chinese webshops kom je nogal eens namaakspullen tegen, bijvoorbeeld nep iPhones of Samsung telefoons. Het importeren van deze producten is uiteraard verboden. Het is soms erg lastig om echt van namaak te onderscheiden, maar als de prijs te mooi is om waar te zijn dan is dat meestal ook zo. Lees ook onze tips om te voorkomen dat je namaak bestelt.

Pas op met kleding

Kleding kopen is een grote gok. Uit ons onderzoek blijkt dat kleding er op de foto vaak fraaier uitziet dan het in werkelijkheid is. Ook kloppen de maten soms niet; de kleding is een stuk kleiner dan je mag verwachten. Ook laat de kwaliteit van het gebruikte materiaal nogal eens te wensen over.

Betaal met creditcard of Paypal

Betaal altijd met creditcard of Paypal, deze methoden bieden je aankoopbescherming tot op zekere hoogte. Een kwart van de respondenten uit ons panelonderzoek heeft weleens een product met mankementen ontvangen. Het gaat dan om beschadigde of verkeerde producten. Een enkele keer kwam een bestelling helemaal niet aan.

Verwacht weinig van de garantie

In Nederland is de garantie en reparatie van producten goed geregeld. Dat geldt niet voor een aankoop bij een webshop buiten de EU, zoals een Chinese webshop. Op de Aziatische websites staat meestal weinig over garantie. De sites Miniinthebox en Lightinthebox geven slechts een maand garantie, alleen op productfouten. We horen verschillende verhalen van consumenten. Soms gaat het goed, soms niet.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • gelijk-oversteken-marktplaats.nl
  Eerste indruk  |  26 mrt.

  Marktplaats Gelijk Oversteken Service

  Eind vorig jaar lanceerde Marktplaats de Gelijk Oversteken Service. Welke toegevoegde waarde heeft deze service?
 • geen-gedoe-garantie
  Nieuws  |  2 mrt.

  Honderden bedrijven sluiten zich aan bij garantie-initiatief

  Al meer dan 250 bedrijven hebben zich achter de Geen Gedoe Garantie geschaard. Het initiatief van de Consumentenbond en Thuiswinkel.org maakt zich sterk voor een betere afhandeling van garantieproblemen.
 • oplichting-marktplaats
  28 feb.

  Marktplaats: herken de oplichter

  Marktplaats is laagdrempelig voor adverteren en daarmee ook voor oplichting. De nieuwste trucs: afgelegen wonen, Whatsapp, valse bankapps en Tikkie-fraude. We geven je tips om je te wapenen tegen mogelijke oplichters.
 • Artikel webwinkelen in china
  22 feb.

  Chinese webshops

  Winkelen bij Chinese webwinkels heeft het afgelopen jaar een flinke vlucht genomen. De prijzen zijn laag en het assortiment is groot. Maar is het wel verstandig om hier je aankopen te doen?