icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nep-webwinkels

Wie het logo van een bekende winkel ziet, inclusief het 'Webshop Keurmerk', waant zich veilig. Maar helaas: criminelen kopiëren de echte winkel en wie bij zo’n nep-webwinkel bestelt, kan fluiten naar zijn geld.
Bert Quist
Bert Quist

Expert Geld & Privacy

Bijgewerkt op:  16 augustus 2017


Lastig te herkennen

Nep-webwinkels zijn lastig te herkennen: het adres bevat meestal de naam van de echte webwinkel (BCC-knallers.com, www.belcompany-deals.nl). De logo's zijn exact hetzelfde als die op de site van de werkelijke webwinkel. Uit telefoon- en KvK-nummers is niet af te leiden dat er iets niet pluis is, want ook die nummers kopiëren de criminelen. Dus wie in het voorbeeld van de namaak BCC-website het vermelde KvK-nummer checkt bij de Kamer van Koophandel, krijgt keurig de vermelding van BCC te zien.

Zelfs het keurmerk lijkt te kloppen. Wie erop klikt, komt op een pagina waarop gemeld wordt dat de betreffende webwinkel het keurmerk mag voeren. Maar wie goed kijkt, ziet in de adresbalk van de browser dat ook dit een gekopieerde pagina is. Het groene slotje ontbreekt en het internetadres begint niet met: https://.

Varianten

Helaas heeft Thuiswinkel Waarborg niet 1, maar 2 varianten van het keurmerk. Afhankelijk van de grootte van het browserscherm wordt er een heel ander certificaat getoond, zonder groene zij-balk en met het logo bovenaan.

Hieronder zie je links een pagina van BCC met een nepcertificaat van Thuiswinkel Waarborg en rechts een echt certificaat.

tweede_vergelijking_nep_en_echt_Thuiswinkel_certificaat_BQ_21092015

Voor de volledigheid vergelijken we beide varianten met een nepcertificaat.

Aangepast-BCC_Thuiswinkel_Waarborg_links-nep-certificaat_rechts-echt-certificaat.png_MIDDEN

Niet vooraf betalen

Als een webwinkel je vraagt om het gehele aankoopbedrag vooruit te betalen moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Veel mensen realiseren zich niet dat iDEAL ook betekent dat je het gehele bedrag vooruitbetaalt. iDEAL zegt niets over de betrouwbaarheid van een webwinkel. Criminelen kunnen immers ook iDEAL aanvragen voor hun nep-webwinkel.

Bovendien zijn webwinkels wettelijk verplicht klanten minimaal 50% achteraf te laten betalen. Helaas zijn er ook 'echte' webwinkels die deze regel overtreden. Kun je nergens een mogelijkheid ontdekken om (deels) achteraf te betalen, bestel dan niet. In het ergste geval is het een nepwinkel, anders overtreedt deze winkel in elk geval de wet.

PayPal of creditcard

Betaal waar mogelijk, wanneer er niet te veel kosten aan verbonden zijn, met PayPal of creditcard. Laatstgenoemde is bij winkeliers niet favoriet, want de winkelier draait meestal op voor de relatief hoge kosten die creditcardmaatschappijen rekenen.

Maar voor consumenten geeft dit extra zekerheid. Als je om wat voor reden dan ook de bestelling niet ontvangt, kun je de transactie 'betwisten'. De creditcardmaatschappij boekt je aankoopbedrag terug en vraagt de winkelier om aan te tonen dat hij het product heeft geleverd. Alleen als hij dat kan, incasseert de creditcardmaatschappij het bedrag alsnog van je creditcard.

Tips

Wil je veilig online kopen, volg dan deze 8 tips:

 1. Controleer via de vergelijker op onze site of de prijs realistisch is.
 2. Je kunt op klachtenkompas.nl kijken naar eventuele klachten over de webwinkel. Bekijk ook onze lijst van nep-webwinkels (pdf) die eerder actief waren.
 3. Google de naam van de website, bijvoorbeeld: www.BCC-winkel.com. Een webwinkel die langer dan een paar dagen bestaat, staat altijd in Google.
 4. Wantrouw webwinkels met producten die (nog) nergens anders te koop zijn. Een website is verdacht als deze een gloednieuwe spelcomputer of telefoon aanbiedt die verder (nog) nergens leverbaar is.
 5. Betaal achteraf of met creditcard of PayPal als dit niet te veel (extra) kosten met zich meebrengt.
 6. Google het bankrekeningnummer waar je een bedrag naartoe moet overmaken. Als Google geen resultaten vindt, is dat verdacht.
 7. Voert de webwinkel een keurmerk? Klik dan niet op het keurmerk op de site van de webwinkel, maar ga naar de website van het keurmerk.
 8. Check de ‘who is’ (zoek in Google op ‘WHOIS’) van het domein en controleer wanneer en waar het domein is geregistreerd. Het is verdacht als een site zeer recent is geregistreerd en is aangevraagd in het buitenland.

Met onze campagne Wijzer WebWinkelen streven wij naar een grotere veiligheid van consumenten bij online kopen.

Tip: Digitaalgids met korting

Met de Digitaalgids weet je precies waar je op moet letten bij het kopen van je nieuwe computer, printer en smartphone, los je zelf je e-mail- en pc-problemen op en heb je controle over je online privacy. Lees 'm met 35% korting.

Meer informatie

digitaalgids-5-2017

Nieuw & interessant

 • gelijk-oversteken-marktplaats.nl
  Eerste indruk  |  26 mrt.

  Marktplaats Gelijk Oversteken Service

  Eind vorig jaar lanceerde Marktplaats de Gelijk Oversteken Service. Welke toegevoegde waarde heeft deze service?
 • geen-gedoe-garantie
  Nieuws  |  2 mrt.

  Honderden bedrijven sluiten zich aan bij garantie-initiatief

  Al meer dan 250 bedrijven hebben zich achter de Geen Gedoe Garantie geschaard. Het initiatief van de Consumentenbond en Thuiswinkel.org maakt zich sterk voor een betere afhandeling van garantieproblemen.
 • oplichting-marktplaats
  28 feb.

  Marktplaats: herken de oplichter

  Marktplaats is laagdrempelig voor adverteren en daarmee ook voor oplichting. De nieuwste trucs: afgelegen wonen, Whatsapp, valse bankapps en Tikkie-fraude. We geven je tips om je te wapenen tegen mogelijke oplichters.
 • Artikel webwinkelen in china
  22 feb.

  Chinese webshops

  Winkelen bij Chinese webwinkels heeft het afgelopen jaar een flinke vlucht genomen. De prijzen zijn laag en het assortiment is groot. Maar is het wel verstandig om hier je aankopen te doen?