icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Nepshops

Er zijn criminele webshops die betalingen verwerken maar nooit de bestelde producten leveren. In de paar weken dat ze bestaan maken ze veel slachtoffers. De politie registreerde ruim 17.500 aangiften in 2021. Ook dit jaar komt het ruim boven de 10.000 uit. Met onze tips herken je de nepshop tussen de webshops.
peter kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 19 oktober 2022

Tips van de Consumentenbond over nepwebshops

De politie houdt een lijst van malafide webshops bij. De politie is bezig ze offline te krijgen, of dat is al gelukt. 

Op elk moment van het jaar zijn er tientallen nepshops actief! Rond Black Friday en in de feestmaanden zijn het er nog meer. Vaak zijn dit nepshops met luxeproducten.   

Twee soorten nepshops 

 • Je hebt nepshops met producten onder de €100. De criminelen weten dat klanten door de lage prijs de webwinkel minder goed checken. Als mensen opgelicht worden doen ze ook minder snel aangifte. Deze nepshops kunnen daardoor soms maanden opereren.
 • Er zijn ook nepshops met duurdere producten die actueel en gewild zijn. Denk aan houtkachels in de winter, barbecuesets in de zomer of tickets voor een groot evenement. Deze nepshops leiden meestal tot meer aangiften zodat ze sneller door de politie worden neergehaald.

Achter veel van de nepshops zitten criminelen in het buitenland. Dat maakt vervolging lastig. 

Pas op met advertenties in sociale media

Fraudehelpdesk meldt dat de meeste klanten worden geworven via advertenties op Facebook en Instagram. Je zult de nepshops niet snel vinden via gewone zoekresultaten in Google. We hebben wel eens een malafide advertentie in Google gezien.

Zo lang niet alle online reclame betrouwbaar is moet je goed opletten bij aanbiedingen via advertenties.

Zo herken je een nepshop

Weet je niet zeker of je met een betrouwbare webwinkel te maken hebt? Je kunt het webadres invullen bij de ScamCheck van Veilig Internetten. Dan krijg je direct een indicatie van de betrouwbaarheid.

Ook kun je zelf letten op de volgende kenmerken:

Ik ben opgelicht, wat nu?

 • Doe aangifte. De kans dat de politie de daders pakt is klein. Maar alleen bij aangiften kan de politie de website uit de lucht laten halen om toekomstige oplichting te voorkomen.
 • Heb je betaald via een overboeking naar een Nederlandse rekening? Dan kun je tegenwoordig de gegevens van de oplichter bij je bank opgevragen. Dan kun je tegen deze persoon een civiele procedure starten of daar in ieder geval mee dreigen. 
 • Een andere creatieve oplossing om je geld terug te vragen is elke dag 1 cent overmaken met de mededeling ’Je bent een oplichter. Stort mij die € .. terug die je hebt gestolen.’ Doe dit in de taal van de fraudeur als het om een buitenlands banknummer gaat. Sommige gedupeerden melden dat dit effectief was.
 • Heb je betaald met een creditcard of met Paypal? Vraag je geld dan terug te storten en doe melding van de fraude bij het betaalsysteem. Download het juiste formulier bij je creditcardmaatschapij en vul dit in.
 • Houd ook je creditcardafschriften in de gaten. Soms worden de creditcardgegevens misbruikt om te webwinkelen op jouw kosten.
 • Meld je ervaring met de nepshop op klachtenkompas.nl.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Online kopen

Nieuw & interessant

 • online-winkelen
  Nieuws | 19 jan.

  Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza

  De Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza. Aanleiding zijn de tientallen klachten die de Consumentenbond in korte tijd over het bedrijf ontving en de honderden klachten van ontevreden klanten op Trustpilot.
 • nepwebshop-veilig-internet
  14 dec.

  Professionele nepshops met luxe artikelen

  Internetcriminelen zijn regelmatig actief met ‘nepshops’, vaak met aanbiedingen van populaire elektronica en gadgets. Als je oplet kun je ze herkennen.
 • Artikel_incassomaatregelen
  Nieuws | 13 dec.

  Verdubbeling schade door nepshops

  De politie meldt dat in 2022 het aantal aangiften over malafide webwinkels licht is gedaald ten opzichte van 2021. De schade per gedupeerde verdubbelde echter van €156 naar €347.
 • winkelstraat leeg
  8 nov.

  Nepaanbiedingen

  Om nepaanbiedingen tegen te gaan komt er een nieuwe wet. Wij zochten uit of winkels zich al aan de nieuwe wetgeving houden. Dat doen ze lang niet allemaal. En een aantal winkels was zelfs niet op de hoogte van de nieuwe wetgeving.