icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Check de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon.

VluchtClaimService

Nep-webwinkels

Wie het logo van een bekende winkel ziet, inclusief het 'Webshop Keurmerk', waant zich veilig. Maar helaas: criminelen kopiëren de echte winkel en wie bij zo’n nep webwinkel bestelt, kan fluiten naar zijn geld.
Bert Quist

Expert Geld & Verzekering


Nepshops-Alert

Nep-webwinkels komen en gaan zo snel, dat zelfs Google het niet bijhoudt. Opgeletopinternet.nl speurt dagelijks het web af op zoek naar verdachte domeinnamen en advertenties. Als geverifieerd is dat het om een nep-webwinkel gaat, sturen ze een tweet uit om mensen te waarschuwen. Deze tweets zijn meteen zichtbaar in de Nepshops-Alert van de Consumentenbond. Zo kun je zien welke nep-webwinkels nu actief zijn.

Lastig te herkennen

Nep-webwinkels zijn lastig te herkennen: het adres bevat meestal de naam van de echte webwinkel (BCC-knallers.com, www.belcompany-deals.nl). De logo's zijn exact hetzelfde als die op de site van de werkelijke webwinkel. Uit telefoon- en KvK-nummers is niet af te leiden dat er iets niet pluis is, want ook die nummers kopiëren de criminelen. Dus wie in het voorbeeld van de namaak BCC-website het vermelde KvK-nummer checkt bij de Kamer van Koophandel, krijgt keurig de vermelding van BCC te zien.

Zelfs het keurmerk lijkt te kloppen. Wie erop klikt, komt op een pagina waarop gemeld wordt dat de betreffende webwinkel het keurmerk mag voeren. Maar wie goed kijkt, ziet in de adresbalk van de browser dat ook dit een gekopieerde pagina is. Het groene slotje ontbreekt en het internetadres begint niet met: https://.

Helaas heeft Thuiswinkel Waarborg niet 1, maar 2 varianten van het keurmerk. Afhankelijk van de grootte van het browserscherm wordt er een heel ander certificaat getoond, zonder groene zij-balk en met het logo bovenaan.

Hieronder zie je links een pagina van BCC met een nepcertificaat van Thuiswinkel Waarborg en rechts een echt certificaat.

tweede_vergelijking_nep_en_echt_Thuiswinkel_certificaat_BQ_21092015

Voor de volledigheid vergelijken we beide varianten met een nepcertificaat.

Aangepast-BCC_Thuiswinkel_Waarborg_links-nep-certificaat_rechts-echt-certificaat.png_MIDDEN

Vooraf betalen

Als een webwinkel je vraagt om het gehele aankoopbedrag vooruit te betalen moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Veel mensen realiseren zich niet dat iDEAL ook betekent dat je het gehele bedrag vooruitbetaalt. iDEAL zegt niets over de betrouwbaarheid van een webwinkel. Criminelen kunnen immers ook iDEAL aanvragen voor hun nep-webwinkel.

Bovendien zijn webwinkels wettelijk verplicht klanten minimaal 50% achteraf te laten betalen. Helaas zijn er ook 'echte' webwinkels die deze regel overtreden. Kun je nergens een mogelijkheid ontdekken om (deels) achteraf te betalen, bestel dan niet. In het ergste geval is het een nepwinkel, anders overtreedt deze winkel in elk geval de wet.

Betaal waar mogelijk, wanneer er niet te veel kosten aan verbonden zijn, met PayPal of creditcard. Laatstgenoemde is bij winkeliers niet favoriet, want de winkelier draait meestal op voor de relatief hoge kosten die creditcardmaatschappijen rekenen.

Maar voor consumenten geeft dit extra zekerheid. Als je om wat voor reden dan ook de bestelling niet ontvangt, kun je de transactie 'betwisten'. De creditcardmaatschappij boekt je aankoopbedrag terug en vraagt de winkelier om aan te tonen dat hij het product heeft geleverd. Alleen als hij dat kan, incasseert de creditcardmaatschappij het bedrag alsnog van je creditcard.

Tips

Hoe de criminelen achter nep-webwinkels precies te werk gaan, lees je in dit stuk uit de DigitaalGids (pdf, eind 2014, alleen voor abonnees op de Digitaalgids).

Houd je aan deze 9 tips bij online kopen:

 1. Controleer via de vergelijker op onze site of de prijs realistisch is.
 2. Twijfel je? Check dan eerst de Nepshops-Alert van de Consumentenbond, daar vind je de nep-webwinkels die nu actief zijn.
 3. Je kunt ook op klachtenkompas.nl en opgelicht.nl kijken. Bekijk ook onze lijst van nep-webwinkels (pdf) die eerder actief waren.
 4. Google de naam van de website, bijvoorbeeld: www.BCC-winkel.com. Een webwinkel die langer dan een paar dagen bestaat, staat altijd in Google.
 5. Wantrouw webwinkels met producten die (nog) nergens anders te koop zijn. Een website is verdacht als deze een gloednieuwe spelcomputer of telefoon aanbiedt die verder (nog) nergens leverbaar is.
 6. Betaal achteraf of met creditcard of PayPal als dit niet te veel (extra) kosten met zich meebrengt.
 7. Google het bankrekeningnummer waar je een bedrag naartoe moet overmaken. Als Google geen resultaten vindt, is dat verdacht.
 8. Voert de webwinkel een keurmerk? Klik dan niet op het keurmerk op de site van de webwinkel, maar ga naar de website van het keurmerk.
 9. Check de ‘who is’ (zoek in Google op ‘WHOIS’) van het domein en controleer wanneer en waar het domein is geregistreerd. Het is verdacht als een site zeer recent is geregistreerd en is aangevraagd in het buitenland.

Met onze campagne Wijzer WebWinkelen streven wij naar een grotere veiligheid van consumenten bij online kopen.

Nieuw & interessant

 • online-winkelen
  Nieuws  |  27 jul.

  Nederland moet zich sterk maken voor breed verbod op geo-blocking

  Bij geo-blocking kunnen veel Europeanen bepaalde online diensten in andere EU-landen niet gebruiken. In Europa wordt onderhandeld over een verbod op geo-blocking, maar Nederland wil een groot aantal producten uitzonderen van het verbod.
 • laagste-prijsgarantie-hotelketens
  Nieuws  |  21 jul.

  Niet blindstaren op laagsteprijsgarantie hotelketens

  Hotelkamers die worden aangeboden met laagsteprijsgaranties blijken vaak elders (veel) goedkoper te zijn, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond voor de Reisgids.
 • cadeau kortingen nieuws
  Nieuws  |  17 jul.

  Betaal niet voor Shoppendoejezo.com

  Bij de Consumentenbond komen sinds een paar maanden tientallen klachten binnen over Shoppendoejezo.com. Consumenten hoeven echter niet te betalen, omdat de overeenkomsten ongeldig zijn.
 • bol-com
  Nieuws  |  11 jul.

  Bol.com niet altijd voordelig

  Bol.com is de grootste webwinkel van ons land. Maar let op wat je in het winkelmandje stopt, want sommige producten zijn behoorlijk duur.