icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Datingsites en -apps

Wil je online daten, dan heb je keuze uit veel datingsites en -apps. Wij onderzochten de prijzen en mogelijkheden van 15 veelgebruikte diensten. En we vroegen ons panel naar hun ervaringen.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:17 juni 2021

Datingsites en -apps

Wij ondervroegen ruim 400 panelleden die afgelopen 12 maanden een datingsite of -app gebruikten naar hun ervaringen. Daarnaast bekeken we de informatie over de mogelijkheden en kosten van een lidmaatschap. Ook onderwierpen we de datingsites en -apps aan een privacytest.

We onderzochten de volgende datingsites- en apps:

  1. 50Plusmatch
  2. Badoo
  3. Bumble
  4. E-matching
  5. Facebook Dating
  6. Grindr
  7. Happn
  8. Inner Circle
  9. Lexa
  10. Ourtime (van Lexa)
  11. Paiq
  12. Parship
  13. Pepper
  14. Relatieplanet: bestaat niet meer vanaf 1 juli 2021
  15. Tinder

Nepprofielen

Zo'n 15% van onze datende panelleden vond een vaste relatie. Weinig aanbod van geschikte partners is de belangrijkste reden waarom onze panelleden géén partner vonden.

Voorgestelde 'matches' voldoen bijvoorbeeld niet aan de opgegeven eisen. Zo geven sommige panelleden aan dat alle voorgestelde dates te ver weg woonden. Ook zitten er volgens ons panel veel niet meer bestaande of nepprofielen tussen. Bij een nepprofiel gaat het bijvoorbeeld om een foto van iemand anders of een onjuiste leeftijd. Soms gaat het zelfs om datingfraude: oplichters die zich voordoen als geïnteresseerde en je zo geld afhandig proberen te maken.

Je kunt nepprofielen altijd melden bij de datingsite. Over die mogelijkheid is het merendeel van het panel tevreden. Al heeft niet iedereen er vertrouwen in dat er ook echt iets met de meldingen gebeurt.

Mogelijkheden gratis lidmaatschap

Bijna een derde van het panel vindt de verhouding tussen prijs en kwaliteit slecht. Een deel daarvan vindt het abonnement gewoon te duur. Prijzen kunnen oplopen tot wel €79,90 (lidmaatschap van 6 maanden bij Parship). Bij Parship zit je direct 6 maanden aan een lidmaatschap vast. Ook betaal je een toeslag als je per maand in plaats van in één keer, wilt betalen. Bij de meeste andere sites is een lidmaatschap voor één maand, of zelfs een week, wel mogelijk.

Bij de meeste datingsites is een profiel aanmaken gratis. Je zit dus niet meteen aan een abonnement vast. Maar vaak zijn de mogelijkheden beperkt. Je kunt bijvoorbeeld zelf geen berichten vesturen of niet zien wie interesse heeft. Sommige sites werken met credits. Daarmee koop je bijvoorbeeld extra berichten of kan je jezelf in de 'spotlight' zetten. 

Minder dan de helft van het panel is tevreden over de mogelijkheden van een gratis lidmaatschap. Sommige panelleden voelen zich gelokt door zo'n gratis abonnement.

Op zich niet gek dat datingsites een verdienmodel hebben. Maar het moet wel duidelijk zijn, zodat je weet wat je kan verwachten. En dat gaat lang niet altijd goed. 

Onduidelijke prijzen

Wie zich aan het oriënteren is bij verschillende datingsites heeft veel aan een overzichtje met:

  • De mogelijkheden van en verschillen tussen een gratis en betaald lidmaatschap
  • De kosten en eventueel verschillende vorm van een betaald lidmaatschap 
  • Informatie over de abonnementsperiode en hoe je het abonnement kan opzeggen

Deze informatie moet ook vóór de (gratis) aanmelding al duidelijk zijn. Toch hebben lang niet alle datingsites dit (duidelijk) op hun site staan. Ook bij aankoop van de app in de App Store of Google Play ontbreekt complete en heldere informatie.  

Zo'n compleet overzicht vonden we wel bij:

  • E-matching
  • Pepper
  • 50Plusmatch (in eerste instantie ontbrak duidelijke informatie over het automatisch verlengen, maar dat is na een bericht van ons direct aan gepast).

Facebook Dating is op dit moment helemaal gratis. 

Geen prijzen op de site

Een aantal datingsites hebben helemaal geen prijzen op hun website staan. De prijzen zie je pas als je aangemeld bent. 

In de App Store en Google Pay is wel wat informatie te vinden over de tarieven. Die staan dan onder het kopje 'in-app aankopen'. Maar die informatie is bijna altijd onduidelijk en/of niet compleet. 

We spraken de datingsites hierop aan. Sommige gaven aan dat het gebruikelijk is voor apps om de prijzen daar pas te tonen. Maar wij vinden dat die informatie vóóraf ook duidelijk moet zijn. En alle datingdiensten hebben een website met informatie waarop ze deze informatie kunnen plaatsen.

Dit zijn de datingsites en -apps die vóór aanmelding geen prijzen op hun website tonen:

Datingsite Reactie
Badoo x
Bumble Zoals bij de meeste applicaties, zijn de prijzen binnen Bumble (in de lokale valuta) te zien.
Grindr x
Happn Het scherm met prijzen wordt niet weergegeven tijdens het eerste registratieproces omdat het standaard gratis is voor alle gebruikers.
Inner Circle De mogelijkheid om de app gratis te gebruiken (of volledige toegang te krijgen door vrienden uit te nodigen) is de reden waarom we de prijzen voor volledig lidmaatschap niet tonen vóór registratie.
Tinder Wij vinden dat het noemen van abonnementsprijzen bij registratie niet nodig is, omdat dit niet relevant is voor de meeste gebruikers. We zullen wel kijken hoe we duidelijker kunnen maken dat abonnementen automatisch verlengd worden.

Verbeterpunten

Daarnaast vonden we bij een aantal datingsites en -apps nog wat verbeterpunten: 

  • Lexa en Ourtime: wij moesten flink zoeken naar de informatie. Die is uiteindelijk wel te vinden, maar verspreid over de website, bijvoorbeeld via veelgestelde vragen. We kregen geen reactie.
  • Parship: de prijzen staan er wel, maar je betaalt extra als je per maand wilt betalen. Om deze 'additionele kosten' te zien, moet je op een linkje klikken. Alleen daar staat dat het abonnement automatisch verlengd wordt. Parship geeft in een reactie aan te zullen kijken naar onze kritiekpunten en geeft verder aan de eisen van het  Keurmerk Veilig Daten te voldoen.
  • Paiq: wel duidelijk over prijzen, maar de informatie over automatische verlening staat daar niet bij. We kregen geen reactie.

Keurmerk Veilig Daten

Het Keurmerk Veilig Daten staat onder meer voor eerlijkheid en transparantie over prijzen en abonnementsmodellen. Het keurmerk eist dat sites of apps hierover communiceren voordat de klant een aankoop doet.  Dit mag van het keurmerk op bijvoorbeeld de homepage of een FAQ-pagina staan.

Om het Keurmerk Veilig Daten te krijgen moet een datingsites ook het Thuiswinkel Waarborg hebben. De kosten hiervoor zijn voor kleinere Nederlandse datingsites een drempel om lid te worden. Ook buitenlandse datingsites (actief in Nederland) zoals Tinder, Happn en Bumble kunnen lid worden. Het keurmerk heeft ook deze grote buitenlandse datingsites benaderd. Maar die reageren niet op dergelijke verzoeken.

Op dit moment hebben 4 datingsites het keurmerk:

  • Lexa
  • 50Plusmatch, Match4me, Pepper (zelfde eigenaar)
  • 4Match
  • Parship

Alle leden van het keurmerk worden uitvoerig gescreend door Thuiswinkel.org. Ze moeten een jaarlijkse test doorlopen om te kijken of ze het Thuiswinkel Waarborg-logo nog mogen voeren. Ze moet aan diverse eisen op het gebied van fraudedetectie, transparantie en duidelijke communicatie richting de klant voldoen.

Tips online daten:

  • Wees alert op nepprofielen
  • Geef niet te snel persoonlijke en contactgegevens, kies bijvoorbeeld eerst voor videobellen
  • Lees de privacyverklaring: wat doet de site of app met je gegevens?
  • Spreek de eerste keer op een openbare plek af en laat iemand weten waar je bent
  • Maak nooit geld over aan iemand die je niet goed kent
  • Meld vermoedens van fraude bij de datingsite en bij de fraudehelpdesk
  • Let ook op de voorwaarden: wat kun je met het abonnement, verlengt de datingdienst het abonnement automatisch en hoe kun je het opzeggen?
  • Een betaald abonnement proberen? Zeg het na aanmelding meteen op
  • Wil je stoppen? Wis dan eerst je foto en profielgegevens en daarna je hele profiel
  • Kies voor een datingsite met het Keurmerk Veilig Daten

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

  • privacytest-sociale-netwerken
    7 mrt.

    Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

    Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
  • Achteraf-betalen-via-klarna-en-riverty
    22 feb.

    Webwinkels zonder achteraf betalen

    Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.
  • bol-com
    14 dec.

    Webwinkels verplichten account onnodig

    Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.
  • Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty
    Nieuws | 24 nov.

    Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty

    De Consumentenbond krijgt meldingen van consumenten die problemen ondervinden na het achteraf betalen van rekeningen via betaaldiensten Klarna en Riverty. De Consumentenbond heeft de betaaldiensten aangesproken.