Veilingwebsites: hoe werken ze?

Evelien Mansens , Expert Wonen & Leven Bijgewerkt op: 11 november 2019

Hoe werkt het?
Producten, uitstapjes, hotelovernachtingen: er valt van alles 'te winnen' op veilingsites. De meeste veilingsites werken op dezelfde manier. De veilingen hebben een 'vaste' loop- en eindtijd. Beiden worden verlengd in het geval van lastminutebiedingen. Dat voorkomt dat bieders er in de laatste seconde van een veiling met de buit vandoor gaan, terwijl eerdere bieders wellicht meer hadden willen bieden.
Commissie
De meeste veilingsites berekenen commissie. Catawiki bijvoorbeeld vraagt per aangeboden object 21,5% commissie: verkopers betalen 12,5%, kopers 9%. Dat is in de meeste gevallen (veel) meer dan bij sites als eBay en Marktplaats, maar beduidend minder dan bij veilinghuizen als Christie’s en Sotheby’s.
Wettelijke bedenktermijn
Veel veilingsites proberen hun bezoekers te doen geloven dat een winnend bod, en daarmee de aankoop, onherroepelijk is. Dat is lang niet altijd waar. In bepaalde gevallen geldt voor internetveilingen een bedenktermijn van 14 dagen in verband met de Wet koop op afstand. Je kunt dan je aankoop herroepen.
Tips voor bieders
- Doe onderzoek naar de prijs door het object te googelen.
- Controleer de prijzen van uitstapjes of hotelovernachtingen die via de veilingsite worden aangeboden bij de aanbieder, dan weet je wat ze waard zijn.
- Check vooraf of ergens anders acties en kortingen zijn die evenveel of zelfs meer voordeel opleveren.
- Vergeet de bijkomende kosten niet. Denk hierbij aan veilingkosten, een verplicht ontbijt en diner in geval van een hotelovernachting, toeristenbelasting en weekendtoeslag.
- Check met name bij hotelovernachtingen en vakantiebungalows of ze beschikbaar zijn op de gewenste dagen. Vaak zijn schoolvakanties, weekenden en feestdagen uitgesloten.
- Bepaal een maximumbedrag en houd daaraan vast.
- Breng niet zomaar een bod uit. Bied slim, bijvoorbeeld op een rustig moment, zoals 's nachts of 's morgens vroeg. Breng pas in de laatste seconden een bod uit en bied dan net iets meer dan gebruikelijk. Of bied op het laatst in 1 keer je maximumbedrag.
- Hiermee heb je overigens geen gegarandeerd succes: vaak worden de loop- en eindtijd verlengd in het geval van lastminutebiedingen.
- Wees geduldig. Lukt het niet, probeer het een andere keer weer. Uitstapjes worden vaak direct erna weer opnieuw aangeboden.
- Betaal op tijd. Bij te late betaling brengen de meeste veilingsites voor uitjes en vakanties extra kosten in rekening.
- Maak geen gebruik van centenveilingen, die zijn illegaal.
Nieuwste artikelen
Nieuw & interessant
- Nieuws | 19 jan.
Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza
De Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza. Aanleiding zijn de tientallen klachten die de Consumentenbond in korte tijd over het bedrijf ontving en de honderden klachten van ontevreden klanten op Trustpilot. - 14 dec.
Professionele nepshops met luxe artikelen
Internetcriminelen zijn regelmatig actief met ‘nepshops’, vaak met aanbiedingen van populaire elektronica en gadgets. Als je oplet kun je ze herkennen. - Nieuws | 13 dec.
Verdubbeling schade door nepshops
De politie meldt dat in 2022 het aantal aangiften over malafide webwinkels licht is gedaald ten opzichte van 2021. De schade per gedupeerde verdubbelde echter van €156 naar €347. - 8 nov.
Nepaanbiedingen
Om nepaanbiedingen tegen te gaan komt er een nieuwe wet. Wij zochten uit of winkels zich al aan de nieuwe wetgeving houden. Dat doen ze lang niet allemaal. En een aantal winkels was zelfs niet op de hoogte van de nieuwe wetgeving.