icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Incassobureau

Een incassobureau wordt ingeschakeld als je je schuld niet op tijd betaalt. Het probeert namens de schuldeiser (de leverancier) het bedrag bij jou te innen. Lees aan welke regels een incassobureau zich moet houden.
incassokosten-2

Wat mag een incassobureau?

Iedereen kan een incassobureau beginnen, omdat er geen wettelijk vereisten zijn. Het incassobureau mag namens de schuldeiser het bedrag opeisen. 

Een incassobureau moet zich daarbij wel aan wettelijke regels houden. Zo zijn er regels over de hoogte van de kosten. En vanaf wanneer deze mogen worden gerekend.

Wat mag een incassobureau niet?

  • Een incassobureau mag geen officiële documenten maken, zoals een dagvaarding. Alleen een gerechtsdeurwaarder mag een dagvaarding afgeven of versturen. 
  • Stuurt een incassobureau je een 'conceptdagvaarding'? Dan lijkt het alsof het incassobureau een gerechtsdeurwaarder is. Of het lijkt erop dat er al een deurwaarder betrokken is. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Een conceptdagvaarding kan bedoeld zijn om je te overtuigen om te betalen. Maar het is niet hetzelfde als een dagvaarding van een deurwaarder. Laat je dus niet op het verkeerde been zetten.
  • Een incassobureau mag niet doorgaan met aanmanen als je protesteert tegen de rekening. Het incassoproces moet dan worden gepauzeerd.
    Bekijk ook de uitspraak van de Raad van Toezicht van het KIGID (Klachteninstituut voor Gecertificeerde Incasso Diensten).
  • Een incassobureau mag geen beslag leggen. 

Klachten over incassobureaus

Zowel incassobureaus als gerechtsdeurwaarders kunnen je flink onder druk zetten. Voel je je geïntimideerd? Of gaat er iets anders mis? Dien dan een klacht in.

  • Is het incassobureau aangesloten bij de NVI (Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen)? Dan kun je een klacht indienen bij de NVI. De NVI is de branchevereniging voor incassobureaus. Aangesloten incassobureaus vallen onder de gedragsregels van de branchevereniging.
  • Gaat je klacht over een overheidsorgaan, zoals het CJIB of een gerechtsdeurwaarder? Dan kun je je klacht indienen bij de Nationale Ombudsman.
  • Een klacht over gerechtsdeurwaarder kun je ook indienen bij de Kamer van Gerechtsdeurwaarders (rechtbank Amsterdam).

Incassobureau aan je broek?

  • Protesteer tegen de rekening en vraag om bewijs. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrieven.
  • Is de rekening niet terecht? Geef dan ook duidelijk aan dat je niet betaalt. 
  • Verzamel alle brieven en reacties.
  • Schakel je rechtsbijstandsverzekeraar in. Misschien krijg je als verzekerde hulp bij conflicten met een incassobureau. Dit kan een juridische brief zijn of bijstand in een gerechtelijke procedure. Maar dit hangt wel af van je dekking. 
  • Heb je geen rechtsbijstandsverzekeraar? Vraag dan advies bij een van onze juridisch experts
  • Sta je in je recht? Houd dan voet bij stuk. Incassobureaus kunnen niet dagvaarden.

Deurwaarder op je stoep?

  • Beslaglegging kan alleen via een deurwaarder, niet via een incassobureau.
  • Krijg je een dagvaarding? Vraag dan om advies van een jurist. 

Check de vordering

Check via de toolkit incasso voor (schuld)hulpverleners van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) of een vordering terecht is. En hoeveel de incassokosten mogen zijn.

Lees ook:

Diensten van de Consumentenbond

Wij bieden onderstaande diensten aan voor hulp bij bijna alle consumentenproblemen. Bij kwesties rondom incassokosten en incassobureaus kan de benodigde hulp net anders zijn. Door snel oplopende kosten heb je vaak weinig tijd. Bel daarom onze juridische experts voor advies. 

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Stuur een brief

  2. 2. Bel onze expert

  3. 3. Bemiddeling