! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Incassobureau

Een incassobureau kan worden ingeschakeld als je je schuld niet op tijd betaalt. Het zal namens de schuldeiser (de leverancier) het bedrag bij jou proberen te innen. Lees aan welke regels een incassobureau zich moet houden.

Wat mag een incassobureau wel?

Een incassobureau kan worden ingeschakeld als je je schuld niet op tijd betaalt. Het incassobureau zal namens de schuldeiser (de leverancier) het bedrag proberen te innen. In 2012 zijn er wettelijk nieuwe regels voor incassokosten vastgelegd.  

 • Iedereen kan een incassobureau beginnen. Hiervoor bestaan geen wettelijke vereisten.
 • De branchevereniging voor incassobureaus is de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI).
 • De incassobureaus die zijn aangesloten bij de NVI onderwerpen zich aan vaste gedragsregels en hanteren een geschillenregeling.
 • De incassobureaus die niet zijn aangesloten bij de NVI hanteren hun eigen voorwaarden.

Wat mag een incassobureau niet?

 • Een incassobureau mag geen officiële documenten uitbrengen, zoals een dagvaarding. Alleen een gerechtsdeurwaarder mag een dagvaarding uitbrengen ('betekenen').
   
 • Met het sturen van een 'conceptdagvaarding' lijkt het vaak net alsof incassobureaus gerechtsdeurwaarder zijn, of dat er al een deurwaarder betrokken is. Een conceptdagvaarding sturen is onderdeel van de strategie van een incassobureau om je alsnog te laten betalen, maar heeft niet dezelfde juridische status als een door een gerechtsdeurwaarder uitgebrachte dagvaarding. Het zet je op het verkeerde been en is daarmee wat de Consumentenbond betreft 'nep'.
   
 • Stel je vragen over de vordering, ofwel betwist je deze 'gemotiveerd', dan mag het incassobureau niet doorgaan met aanmanen. De incassoprocedure moet dan worden opgeschort.
  Bekijk ook de uitspraak van de Raad van Toezicht van het Kigid (Klachteninstituut voor Gecertificeerde Incasso Diensten).

Klachten over incassobureaus

 • Als het incassobureau is aangesloten bij de NVI, kun je de geschillenregeling van de NVI gebruiken om een klacht in te dienen.
   
 • Als het incassobureau niet is aangesloten bij de NVI, kun je je rechtsbijstandverzekering inschakelen. Heb je zo'n verzekering niet, dan kun je contact opnemen met de Consumentenbond.
   
 • Je kunt het probleem ook  voorleggen aan de rechter. Een procedure bij de rechter kost veel geld (griffierechten en mogelijk kosten voor een advocaat) en vaak veel tijd (denk aan maanden of zelfs jaren).
  Let op: De advocaat bepaalt zelf de tarieven. Eventueel kun je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en vermogen.

Klachten over intimidatie

Zowel incassobureaus als gerechtsdeurwaarders kunnen je flink onder druk zetten om hoe dan ook te betalen. Voel je je geïntimideerd? Met klachten over incassobureaus of deurwaarders kun je terecht bij:

Incassobureau aan je broek?

 • mediation-kostenVraag bewijs en geef bij een onterechte vordering direct aan dat je niet betaalt. Het is aan de tegenpartij over te gaan tot dagvaarden.
 • Leg een dossier aan van brieven, reacties en verweer.
 • Raadpleeg je omgeving voor kennis en ervaring.
 • Schakel je rechtsbijstandverzekeraar in. Met een (gezins)rechtsbijstandverzekering met basisdekking of aanvullende dekking voor consumentenrecht krijg je als verzekerde hulp voor conflicten met een incassobureau. Als de verzekeraar je geschil juridisch haalbaar acht en in behandeling neemt, dan krijg je juridische bijstand. Dit kan een juridische brief zijn of bijstand in een gerechtelijke procedure.
 • Als je in je recht staat, houd dan voet bij stuk. Incassobureaus kunnen niet dagvaarden.

Deurwaarder op je stoep?

 • Beslaglegging kan alleen via een deurwaarder (niet via een incassobureau).
 • Reageer altijd op een dagvaarding. Anders komt er een rechtszaak en is de uitspraak bindend. Een schuldeiser zal niet zomaar dagvaarden, vanwege hoge proceskosten.

Tip

Check via de toolkit incasso voor (schuld)hulpverleners van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) of een vordering terecht is en hoeveel de incassokosten mogen zijn.

Diensten van de Consumentenbond

Wij bieden onderstaande diensten aan voor hulp bij bijna alle consumentenproblemen. Bij kwesties rondom incassokosten en incassobureaus kan de benodigde hulp net anders zijn. Door snel oplopende kosten heb je vaak weinig tijd. Bel daarom onze juridische experts voor advies. 

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 4 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

 1. 1. Meld je klacht bij het bedrijf
 2. 2. Stuur een juridische brief of e-mail
 3. 3. Bel onze juridisch expert
 4. 4. Laat ons voor je bemiddelen