icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rechtsbijstand via de vakbond

Vakbonden geven van oudsher juridische ondersteuning aan hun leden bij problemen met werk en uitkering. Maar let op de addertjes onder het gras. Gezinsleden krijgen vaak niet de automatische juridische bijstand, zoals wel het geval is bij een gezinsrechtsbijstandverzekering.
Artikelen_Rechtsbijstandviavakbond

Lidmaatschap of verzekering

Een rechtsbijstandverzekering zonder tussenkomst van een vakbond kost zo’n €200 tot €250 per jaar. De dekking is dan vaak wel veel uitgebreider. Inkomens-, arbeids- en verkeerszaken zijn meeverzekerd. Bij een vakbond zijn die zaken vaak gedekt door het lidmaatschap, op verkeersconflicten na.

Bij een vakbond moet je natuurlijk nog wel rekening houden met de contributie. Daarvoor ben je al snel €200 per jaar kwijt, afhankelijk van leeftijd en inkomen. Gepensioneerden en WW'ers betalen ongeveer de helft minder.

Belastingvoordeel vakbondscontributie

De werkgever kan de vakbondscontributie inhouden op het brutoloon. Je betaalt hierover dan geen inkomstenbelasting. Dit kan je ruim 50% fiscaal voordeel opleveren. Deze mogelijkheid is er alleen voor werkenden en moet wel in de cao staan. Vraag dit dus na.

Gezinsleden niet meeverzekerd

Een belangrijk nadeel van een vakbondslidmaatschap is dat gezinsleden meestal niet automatisch zijn meeverzekerd. Voor inkomens- en arbeidszaken kunnen zij hier niet terecht. Bij een gezinsrechtsbijstandspolis zijn zij wél automatisch meeverzekerd. Ga dit na bij je vakbond. 

Wachttijden

Een lidmaatschap van een vakbond geeft automatisch recht op advies en rechtsbijstand bij arbeids- en inkomensgeschillen. Maar net als bij verschillende rechtsbijstandpolissen heb je niet altijd direct recht op hulp. Soms moet je een aantal maanden lid zijn voor je gebruik kunt maken van juridische hulp. 

Opzegtermijn vakbonden

Een rechtsbijstandverzekering kun je na uiterlijk 12 maanden opzeggen met 1 maand opzegtermijn, net als bij andere schadeverzekeringen. Een vakbond hoeft je minder snel te laten gaan, omdat vakbonden zijn uitgesloten van de Wet Van Dam die voorkomt dat overeenkomsten stilzwijgend worden verlengd.

Rechtsbijstand via de vakbond

Naast het lidmaatschap bij een vakbond kun je vaak met korting een rechtsbijstandverzekering afsluiten bij een bevriende verzekeraar. Zónder dekking van werk- en inkomen gerelateerde zaken, zodat je niet dubbel verzekerd bent. Het lidmaatschap dekt die zaken namelijk al. 

Geen vrije advocaatkeuze

Maar let op: je mag waarschijnlijk niet zelf een advocaat kiezen in arbeids- of inkomensgeschillen waarbij een advocaat verplicht is. Mogelijk krijg je via de vakbond wel de keus uit een aantal kantoren. 

Via een rechtsbijstandsverzekering heb je wel vrije advocaatkeuze

Juridisch advies via de Consumentenbond

Leden kunnen ook bij ons terecht voor persoonlijk juridisch advies. Ook bieden we sterke voorbeeldbrieven bij klachten. Kom je er met elkaar niet uit dan kunnen we voor je bemiddelen. Lees meer over onze diensten

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Stuur een brief

  2. 2. Bel onze expert

  3. 3. Bemiddeling