icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

(Dreigend) faillissement

Heb je een product besteld en aanbetaald bij een bedrijf dat failliet is gegaan? Neem contact op met de curator en meld je als schuldeiser. Heb je wel besteld maar nog niet betaald, stel dan de betaling uit.
faillisement

Achteraf betalen

Bij een bedrijf dat dreigt failliet te gaan, is het slim om niet (gedeeltelijk) vooruit te betalen bij een bestelling. Wacht eerst de ontwikkelingen af.

Als je toch producten bij een leverancier in problemen wilt bestellen, doe je er goed aan te kiezen voor betaling achteraf. Dus pas nadat je het product hebt ontvangen. Dat kan bijvoorbeeld met Afterpay of door te vragen om een factuur.

Curator

Als een bedrijf failliet gaat, heeft het niet genoeg geld meer om aan zijn verplichtingen te voldoen. Op het moment dat de rechter het faillissement uitspreekt, wijst hij een curator aan. Dat is een onafhankelijk persoon. De curator onderzoekt hoeveel geld er nog is en hoe dit verdeeld moet worden over de schuldeisers. Hij legt hierover verantwoording af aan de rechtbank.

Als je nog geld tegoed hebt van een bedrijf waarover een faillissement is uitgesproken, moet je je melden bij de curator. Deze staat vrijwel altijd vermeld in de faillissementsaankondiging in de media en op de website van het failliete bedrijf. Je kunt het ook opvragen bij de Kamer van Koophandel (KvK). Of zoek in het centraal insolventieregister

Proces van faillissement

  • Op het moment dat het bedrijf failliet gaat, wordt alles 'bevroren'. Er worden geen leveringen meer gedaan of geld betaald totdat alles is uitgezocht door de curator.
  • Wettelijk is bepaald hoe het nog aanwezige geld en eventuele goederen verdeeld moeten worden. Bepaalde partijen, zoals de overheid en de bank, hebben voorrang. Consumenten staan achteraan in de rij.
  • Als je iets dat jouw eigendom is bij een failliet bedrijf hebt staan, bijvoorbeeld voor reparatie, mag je dit gewoon ophalen.
  • Wordt het failliete bedrijf overgenomen door een ander bedrijf, dan worden niet altijd alle 'oude' verplichtingen zoals bestellingen overgenomen.
  • Als een bedrijf zijn verplichtingen niet nakomt maar nog niet failliet is, kun je zelf het faillissement ervan aanvragen. Je moet hiervoor samen met een andere schuldeiser naar de rechtbank.

Wat kun je het beste doen?

Als je bestelt bij een bedrijf dat al failliet is, loop je een groot risico dat het product niet wordt geleverd. Je bent dan een mogelijke aanbetaling kwijt.

Product besteld en aanbetaald

  • failisement-productHeb je een product besteld en aanbetaald bij een bedrijf dat failliet is gegaan? Neem dan contact op met de curator en meld je als schuldeiser. Doe dat ook schriftelijk per brief of e-mail. De curator kan vertellen of de bestelling nog geleverd wordt. Als dit niet het geval is, mag je de overeenkomst ongedaan maken. Je kunt het product dan ergens anders kopen.
  • In principe heb je recht op je geld terug, maar je staat achter in de rij van schuldeisers. Dus de kans dat je je geld nog terugkrijgt is erg klein. Vraag de curator schriftelijk om de 'leveringsverplichting' na te komen of om akkoord te gaan met ontbinding van de overeenkomst. En je als schuldeiser voor het betaalde bedrag te erkennen. Als de curator aangeeft de leveringsverplichting na te willen komen, ben je verplicht dit aanbod te accepteren.
  • Als de curator nog wel wil en kan leveren dan ben je verplicht het bestelde product alsnog af te nemen en te betalen. Bij een (dreigend) faillissement vervallen een koopovereenkomst en betaalverplichting niet. Een curator zal zo snel mogelijk, bijvoorbeeld via de website van het failliete bedrijf, laten weten dat er sprake is van een faillissement. Hij meldt dan ook hoe je met hem in contact kunt komen.
  • Een postorderproduct van een failliet bedrijf betaald en ontvangen, maar het bevalt niet? Stuur het toch maar niet terug. De kans is groot dat je geen vervangend product en ook geen geld terug krijgt.
  • Heb je een huur- of leenproduct in huis waarvoor je borg hebt betaald? Houd het als onderpand tot de curator de betaling of borg heeft teruggegeven.

Product besteld, maar nog niet aanbetaald

Heb je een product besteld, maar nog niet betaald? Dan kun je de betaling aan het failliete bedrijf het best uitstellen. Betaal pas als je met de curator hebt afgesproken dat er ook echt geleverd gaat worden. Of nog beter: pas als je het product hebt ontvangen.

Product in reparatie bij failliet bedrijf

  • reparatie-bedrijf-faillietIs een apparaat in reparatie bij het failliete bedrijf? Haal het zo snel mogelijk terug via de curator. Je kunt daarvoor onze voorbeeldbrief gebruiken. Het apparaat mag niet worden verkocht als onderdeel van de boedel, omdat het bedrijf er geen eigenaar van is. Een al uitgevoerde reparatie moet je wel betalen aan de curator.
  • Als je al voor het faillissement een klacht hebt ingediend bij een geschillencommissie, dan wordt die klacht soms nog behandeld. Kijk voor de precieze voorwaarden in het reglement van de betreffende geschillencommissie.
  • Is het failliete bedrijf overgenomen door een ander bedrijf of is er sprake van een doorstart, dan kan de curator je informeren of je wel of niet bij het nieuwe bedrijf terechtkunt.

Garantie

  • Je product vertoont kuren? Check de garantie. Deze kan op naam staan van het failliete bedrijf, van de fabriek of bijvoorbeeld van een verzekeraar. Soms wordt bij faillissement de garantie overgenomen door een andere partij. Of vraag de fabrikant, deze wil soms best iets extra doen voor de kopers van zijn producten.
  • Heb je nog fabrieksgarantie op een product dat is gekocht bij een failliet bedrijf? Dan kun je nog bij de fabrikant of importeur terecht als het product kapot gaat.

Tips

  • Probeer bij aankopen niets of zo min mogelijk aan te betalen, om problemen bij een eventueel faillissement van het bedrijf te voorkomen. Het veiligste is om pas te betalen bij levering of achteraf, bijvoorbeeld via rembours of acceptgiro. Het bedrijf kan je via zijn algemene voorwaarden niet verplichten tot een aanbetaling van meer dan 50% van het aankoopbedrag. Bij het kopen van dure producten is het beter om het moment van betalen en het moment van levering zo dicht mogelijk bij elkaar te laten liggen.

  • De Kamer van Koophandel kan je vertellen of een bedrijf failliet is. Je kunt er ook het adres van de curator krijgen. Het telefoonnummer van de Kamer van Koophandel is 0900 - 123 45 67 (€0,70 per minuut). Of kijk in het Centraal Insolventieregister, daarin staan alle faillissementen.

  • De meeste brancheverenigingen spelen bij een faillissement geen rol. Maar er zijn een paar uitzonderingen. Koop je in een CBW-erkende woonwinkel een product, dan heb je bij faillissement recht op levering door een andere aangesloten winkel. Een aanbetaling aan de failliete winkel wordt meestal verrekend met de nieuwe prijs. Lees de voorwaarden goed door. De aanbetalingsregeling geldt bijvoorbeeld niet voor online aankopen. Ook kan de hoogte van de te verrekenen aanbetaling zijn gemaximeerd.

  • Wil je weten of een bedrijf financieel gezond is, voordat je ergens iets koopt? Dan kun je:

    • Bij de Kamer van Koophandel een jaarrekening opvragen. Maar een jaarrekening lezen is niet zo makkelijk.
    • In het Centraal Insolventieregister kijken of er uitstel van betaling is gevraagd. Dat heet ‘surseance van betaling’.
    • Online zoeken naar klachten over leveringsproblemen. Of klachten over het terugsturen van artikelen. Als een bedrijf op omvallen staat kun je waarschijnlijk al informatie vinden over dit soort zaken.

Lees ook:

Diensten van de Consumentenbond

Wij bieden onderstaande diensten aan voor hulp bij bijna alle consumentenproblemen. Bij een faillissement kan de benodigde hulp net anders zijn. Bel daarom onze juridische experts voor advies.

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Stuur een brief

  2. 2. Bel onze expert

  3. 3. Bemiddeling