icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kost een advocaat?

Heb je een juridisch probleem? Dan kun je een advocaat inschakelen. Maar wat betaal je voor een advocaat? 
advocaat-vrouw-echtpaar-tafel

Een klacht over een product of dienst kan zomaar in een juridisch probleem veranderen waar je niet uitkomt. Je hebt verschillende opties om je recht te halen. Eén daarvan is het inschakelen van een advocaat.

Uurtarief en reiskosten

Voor een advocaat betaal je vaak een uurtarief. Dat kan €200 tot €300 per uur zijn, maar verschilt per advocaat. Administratieve werkzaamheden gebeuren weleens gratis. Voor reistijd geldt soms een lagere prijs, zoals de helft van het uurtarief.

Btw en toeslagen

Let op dat de advocaatkosten inclusief 21% btw zijn. Vaak wordt het tarief exclusief opgegeven. Ook rekenen sommige kantoren bovenop het uurtarief ‘kantoorkosten’ van 5 of 6%. 

Bij spoedkwesties en ‘specialistische zaken’ kan de advocaat ook een opslag rekenen.

Prijsafspraken

Soms kun je met een advocaat een vaste prijsafspraak maken. Dat scheelt verrassingen achteraf. Doet de advocaat dit niet, vraag dan vooraf een gespecificeerde offerte en tussentijdse updates over de hoogte van de kosten. Houd in de gaten dat je niet meer aan kosten betaalt, dan wat de zaak je mogelijk oplevert.

Bijkomende kosten rechtszaak

Bovenstaande kosten zijn alleen nog de kosten die je aan de advocaat betaalt. Komt de zaak voor de rechter, houd dan ook nog rekening met bijvoorbeeld griffierechten en de kosten voor deskundigen.

Griffierechten

Griffierechten zijn kosten voor behandeling van de zaak door de rechter. De hoogte hiervan hangt onder andere af van het soort zaak en de hoogte van de vordering.

Gewonnen zaak, toch kosten

Win je een rechtszaak, dan krijg je niet altijd alle kosten vergoed. Dat komt omdat er wordt gewerkt met een 'staffel voor kosten'. Dat betekent dat het bedrag afhangt van de hoogte van de vordering. En werkzaamheden van de advocaat zoals een schriftelijk stuk indienen. 

Soms krijg je niets terug. Bijvoorbeeld als het toch niet tot een uitspraak komt en partijen afspreken hun eigen advocaatkosten te dragen.

Uitzondering

Soms kun je meer kosten vergoed krijgen. Bijvoorbeeld als de verliezer misbruik maakt van zijn recht om te procederen. Of wanneer deze ‘onrechtmatig’ heeft gehandeld, zoals wanneer de zaak vooraf duidelijk kansloos is.

Gratis inloopspreekuren

Het eerste gesprek met een advocaat is soms gratis of er is een gratis (telefonisch) spreekuur. Via het platform inloopspreekuuradvocaat.nl vind je verschillende advocaten met een gratis inloopspreekuur. Je kunt dan je probleem uitleggen en advies krijgen. Krijg je niet direct antwoord, dan word je mogelijk doorverwezen of is er een vervolgafspraak. Daar kunnen kosten voor worden gerekend. Vraag vooraf hoe lang een gratis inloopspreekuur duurt. Zo weet wat je kunt verwachten.

Advocaat zoeken

Niet alle advocaten zijn aangesloten bij inloopspreekuuradvocaat.nl. Zoek je een advocaat? Dan kun je je zoektocht ook uitbreiden door op andere manieren te zoeken. Lees hierover meer op hoe vind ik een advocaat.

Tips: advocaatkosten omlaag krijgen

 • Kijk vooraf of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand.
 • Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Bekijk dan of de kosten onder de dekking vallen. 
 • Advocaten mogen zelf hun tarieven bepalen. Onderhandel dus en maak prijsafspraken.
 • Check of het eerste gesprek gratis is en of er een gratis (telefonisch) spreekuur is.
 • Je kunt vaak besparen op voorwerk. Zet bijvoorbeeld zelf alle feiten helder op papier en verzamel de documenten.
 • Maak afspraken over momenten voor tussentijdse updates over de tijdsbesteding en kosten.
 • Check wat de kosten zijn voor tussentijdse vragen of overleg (per e-mail, telefoon of persoonlijk) en maak hier afspraken over.
 • Vraag een gespecificeerde offerte vooraf met alle mogelijke kostenposten. Zoals kantoorkosten, btw, andere toeslagen, administratie- en reiskosten. Vraag ook naar een inschatting van het aantal uren. 

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

 1. 1. Stuur een brief

 2. 2. Bel onze expert

 3. 3. Bemiddeling