! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kost een advocaat?

Stel, je hebt een conflict met een winkel of een incassobureau en je komt er niet uit. Als je geen rechtsbijstandverzekering hebt kun je ook zelf een advocaat inschakelen. Als je ‘teveel’ verdient voor gesubsidieerde rechtsbijstand, krijg je zelf de rekening. Maar wat kost een advocaat?
advocaat-vrouw-echtpaar-tafel

Een klacht over een product of dienst kan zomaar in een geschil uitmonden waar je niet uitkomt. Je hebt verschillende opties om je recht te halen. Eén daarvan is het inschakelen van een advocaat, maar dit is prijzig. We vroegen in najaar 2018 aan 460 advocatenkantoren om inzage in hun tarieven, waarvan er 38 reageerden. Op basis hiervan zetten we de verschillende kostenposten voor consumentenkwesties op een rij.

Uurtarief en reiskosten

Het uurtarief van een advocaat is in consumentenrechtzaken gemiddeld €200, blijkt uit reacties van de 38 kantoren. Het tarief en de tijd die aan de zaak wordt besteed kan afhangen van de ervaring van de advocaat en de complexiteit van de zaak. Administratieve werkzaamheden gebeuren weleens kosteloos. Voor reistijd geldt soms een lagere prijs, zoals de helft van het uurtarief. Bij veel kantoren staat de tariefinformatie niet op de website.

Btw en toeslagen

Let erop dat de advocaatkosten inclusief 21% btw zijn. Vaak wordt het tarief exclusief opgegeven. Ook rekenen sommige kantoren bovenop het uurtarief ‘kantoorkosten’ van 5% of 6%. Op die manier ben je een stuk duurder uit dan op het eerste gezicht lijkt. Bij spoedkwesties en ‘specialistische zaken’ kan de advocaat ook een opslag rekenen.

Advocaatkosten per dienst

Aan welke advocaatkosten kun je nu denken voor hulp bij een geschil met bijvoorbeeld een aannemer of meubelzaak (consumentenrecht)? Dit verschilt per kwestie en per stap die de advocaat voor je zet. Onderstaande totaalkosten zijn gemiddelden inclusief btw, berekend op basis van de grove schattingen van advocatenkantoren.

Een juridische beoordeling van je geschil en een juridische brief

€ 350

Hulp bij een procedure bij de Geschillencommissie

€ 1450

Hulp bij een procedure bij de rechter

€ 2250

De kosten kunnen per advocaat honderden tot duizenden euro’s verschillen. Ook hangt het ervan af hoe ver je zelf wil gaan of hoe hoog het bedrag is waar het geschil om draait. Bij consumentengeschillen zal een advocaat vaak te duur zijn, in verhouding tot het financiële belang.

Prijsafspraken

De meeste advocaten spreken op verzoek ook een vaste prijs voor af voor (standaard)zaken. Dat scheelt verrassingen achteraf. Doet de advocaat dit niet, vraag dan vooraf een gespecificeerde offerte en tussentijdse updates over de hoogte van de kosten.

Bijkomende kosten rechtszaak

Bovenstaande kosten zijn alleen nog de kosten die je aan de advocaat betaalt. Komt de zaak voor de rechter, houd dan ook nog rekening met bijvoorbeeld griffierechten en de kosten voor eventuele deskundigen. Griffierechten zijn kosten voor behandeling van de zaak door de rechter. De hoogte hiervan hangt onder andere af van het soort zaak en de hoogte van de vordering.

Gewonnen zaak, toch kosten

Win je een rechtszaak, dan krijg je vaak slechts een klein deel van alle kosten vergoed. Dat is anders als de verliezer misbruik maakt van zijn recht om te procederen. Of wanneer deze ‘onrechtmatig’ heeft gehandeld, zoals wanneer de zaak vooraf duidelijk kansloos is. In alle andere gevallen worden de kosten vergoed aan de hand van een staffel. Dat betekent dat het bedrag afhankelijk is van de hoogte van de vordering en de verrichte werkzaamheden door de advocaat, zoals het indienen van een schriftelijk stuk. Soms krijg je niets terug. Bijvoorbeeld als het toch niet tot een uitspraak komt en partijen afspreken hun eigen advocaatkosten te dragen.

Gratis inloopspreekuren

Het eerste gesprek met een advocaat is soms gratis of er is een (telefonisch) kosteloos spreekuur. Via het platform inloopspreekuuradvocaat.nl zijn diverse advocaten te vinden met zo'n gratis inloopspreekuur.

Het spreekuur is in principe eenmalig en niet bedoeld voor vaste klanten. Je hebt maximaal een half uur om je probleem uit te leggen en advies te krijgen. Is er geen direct antwoord mogelijk, dan word je mogelijk doorverwezen of is er een vervolgafspraak. De kosten daarvan hangen af van het inkomen. 

Tips: advocaatkosten omlaag krijgen

 • Kijk vooraf of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand.
 • Advocaten mogen zelf hun tarieven bepalen. Onderhandel dus en maak prijsafspraken.
 • Check of het eerste gesprek gratis is en of er een kosteloos (telefonisch) spreekuur is.
 • Je kunt vaak besparen op voorwerk. Zet bijvoorbeeld zelf alle feiten helder op papier en verzamel en orden stukken.
 • Maak afspraken over momenten voor tussentijdse updates over de tijdsbesteding en kosten.
 • Check wat de kosten zijn voor tussentijdse vragen of overleg (per e-mail, telefoon of persoonlijk) en maak hier afspraken over.
 • Vraag een gespecificeerde offerte vooraf met alle mogelijke kostenposten (zoals kantoorkosten, btw, andere toeslagen, administratie- en reiskosten).
 • Voor een indicatie van de uurtarieven van advocaten (inclusief btw) per plaats zie de website van hellolaw.nl.

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 4 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

 1. 1. Meld je klacht bij het bedrijf
 2. 2. Stuur een juridische brief of e-mail
 3. 3. Bel onze juridisch expert
 4. 4. Laat ons voor je bemiddelen