icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dagvaarding

Als een schuldeiser je voor de rechter daagt, krijg je een dagvaarding. Ben je het eens met de dagvaarding? Betaal die dan meteen aan de gerechtsdeurwaarder en voorkom een rechtszitting. Ben je het oneens? Laat de zaak dan voorkomen.
incassokosten-5

Als een schuldeiser je voor de rechter daagt, krijg je een dagvaarding. Deze krijg je van de gerechtsdeurwaarder. In de dagvaarding staat waar, wanneer en waarom je voor de rechter moet verschijnen.

Wat kan ik het beste doen als ik een dagvaarding krijg?

Wat je het beste kunt doen, hangt ervan af. Ben je het met de dagvaarding eens of oneens: 

  • Ben je het eens met de dagvaarding? Betaal dan meteen bij de gerechtsdeurwaarder. Hiermee bespaar je de kosten die de rechtszitting met zich meebrengt.
  • Ben je het oneens met de dagvaarding? Laat de zaak voorkomen. Je kunt je bezwaren op papier zetten en deze tijdig inleveren bij de griffie van de rechtbank. En vervolgens kun je je verhaal vertellen aan de rechter.

Het is verstandig om je te laten bijstaan door een advocaat. Bij een procedure voor de kantonrechter is dit niet verplicht. Bij een procedure voor de rechtbank, het Gerechtshof of de Hoge Raad is een advocaat wel verplicht (zie voor een overzicht: advocaat wel of niet verplicht).

Lees ook:

Diensten van de Consumentenbond

Wij bieden onderstaande diensten aan voor hulp bij bijna alle consumentenproblemen. Bij kwesties over een dagvaarding kan de benodigde hulp net anders zijn. Door snel oplopende kosten heb je vaak weinig tijd. Bel daarom onze juridische experts voor advies.

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Stuur een brief

  2. 2. Bel onze expert

  3. 3. Bemiddeling