icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gerechtsdeurwaarder

Heb je je schuld niet op tijd betaald, dan kun je te maken krijgen met een gerechtsdeurwaarder. Hij zal namens de schuldeiser het bedrag bij jou proberen te innen. De gerechtsdeurwaarder moet zich wel aan bepaalde regels houden.
gerechtsdeurwaarder

De gerechtsdeurwaarder kan namens een schuldeiser geld opeisen. Een deurwaarder mag meer dan een incassobureau. Een deurwaarder mag:

  • officiële documenten maken en versturen. 
  • een dagvaarding maken. Daarmee wordt je gevraagd om voor de rechter te verschijnen.
  • beslag leggen op je loon, rekening of eigendommen. Zodat de schuld kan worden afgelost. Hiervoor is wel een rechterlijke uitspraak nodig.  

Gedragsregels deurwaarder

Deurwaarders zijn lid van de KBvG (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders). Hierdoor gelden voor deurwaarders de beroeps-en gedragsregels van de KBvG. Volgens deze regels moet een deurwaarder zorgvuldig zijn. Hij mag geen onnodige kosten maken. Ook mag hij niet dreigen met maatregelen die hij niet kan nemen.

Incasso

Gerechtsdeurwaarders hebben vaak ook een incassobureau. Het is dan onduidelijk of hij handelt als gerechtsdeurwaarder of incassobureau. Maar in beide situaties gelden de regels van de KBvG. En vanaf 1 april 2024 gelden ook de extra regels van de Wet Kwaliteit Incassodienstverleners

Klacht over een gerechtsdeurwaarder?

Problemen met een gerechtsdeurwaarder kun je voorleggen aan de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders in Amsterdam.

Je kunt ook een klacht melden bij het Bureau Financieel Toezicht. Dat is de toezichthouder. De toezichthouder kan niet op individuele klachten reageren. Maar een melding helpt hen wel te controleren of bedrijven zich aan de regels houden. 

Lees ook:

Diensten van de Consumentenbond

Wij bieden onderstaande diensten aan voor hulp bij bijna alle consumentenproblemen. Bij kwesties over een incassobrief of dagvaarding van een deurwaarder kan de benodigde hulp net anders zijn. Door snel oplopende kosten heb je vaak weinig tijd. Bel daarom onze juridische experts voor advies.

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Stuur een brief

  2. 2. Bel onze expert

  3. 3. Bemiddeling