! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij autostoeltjes testen

Elk half jaar testen wij, samen met onze internationale partners, de nieuwste autostoeltjes op veiligheid en gebruiksgemak. Onze test is uitgebreider dan de wettelijke test en toont grote verschillen.
Er zijn autozitjes getest voor kinderen van jong tot oud en zowel stoeltjes met gordelbevestiging als met Isofix-bevestiging.
Ronald Vroman

Ronald Vroman , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 6 april 2021

Testoordeel

Drie onderdelen vormen samen het Testoordeel:

  • Veiligheid (50%)
  • Gebruiksgemak (40%)
  • Ergonomie (10%)

Ook meten we of er schadelijke stoffen in het zitje aanwezig zijn.

De test is in 2020 aangescherpt. We gebruiken dummy’s met betere sensoren die nog beter de impact van een botsing kunnen meten. Daardoor weten we beter hoe goed de zitjes werken. In 2015 zijn de botsproeven zwaarder geworden. Hierdoor zijn de testresultaten van de zitjes getest tot en met 2014 niet te vergelijken met die van de nieuw geteste zitjes uit 2015 en daarna.

Bekijk welke autostoeltjes als Beste uit de Test komen of vergelijk alle autostoeltjes

Bescherming bij een frontale botsing en van opzij

Hoe wij testen Frontale botsingHoe wij testen Botsing vanopzijWe testten de autostoeltjes op bescherming van een kind bij een frontale botsing en een botsing van opzij. Voor de frontale botsing plaatsen we de autostoeltjes met daarin testpoppen in de carrosserie van een Volkswagen Polo (voorheen Golf VII). Die is op een testslede geplaatst.

We zetten ze vast met de autogordel of de Isofix-bevestigingspunten. Door in een autocarrosserie te testen, wordt de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderd. In de frontale botsing wordt een Euro NCAP crashtest (met 64 km/h) nagebootst. Niet alleen volwassen inzittenden, maar ook een kind in een kinderzitje moet zo’n botsing kunnen doorstaan.

In de botsing van opzij wordt sinds 2015 een binnendringende auto gesimuleerd. Dat geeft een realistischer beeld. Ook de nieuwe norm R129 maakt gebruik van een binnendringende deur, maar onze testopzet wijkt daarvan af door onder andere een wat hogere botssnelheid (27 km/h).

In beide testen maken we gebruik van de nieuwste generatie testpoppen (‘dummies’), waarmee nu ook botskrachten in de buikstreek gemeten kunnen worden.

Veiligheid van het ontwerp

We beoordelen de veiligheid van het ontwerp van het stoeltje. Dat omvat onder meer de:

  • gordelloop,
  • stabiliteit op de autostoel (bank)
  • ondersteuning van het kinderhoofdje.

Meer dan de wet voorschrijft

Onze dynamische test van autostoeltjes wijkt af van wat wettelijk geëist wordt. Zo wordt onze test bij een frontale botsing in een natuurlijker testopstelling en met een hogere snelheid uitgevoerd.

Ook de botsing van opzij wordt met een wat hogere botssnelheid uitgevoerd. Deze werkwijze is tegenwoordig ook opgenomen in de wettelijke test voor i-Size-zitjes,

Door zwaarder te testen, kunnen we laten zien welke autostoeltjes meer bieden dan het wettelijk minimum. In principe voldoet namelijk ieder zitje op de Nederlandse markt aan dat wettelijk minimum.

Correct gebruik

Hoe wij testen Installeren in auto peuterVoor een optimale beschermende werking is het van groot belang dat autostoeltjes op de juiste manier worden bevestigd. En natuurlijk correct worden gebruikt. In de autostoeltjes-test zetten we ze volgens de voorschriften uit de handleiding vast in de auto. Het is belangrijk dat de gordels op de juiste manier om het zitje worden bevestigd. Ook moet het harnasje waarmee het kind wordt vastgezet in het stoeltje goed zijn afgesteld.

Speling in de gordels kan leiden tot een (veel) lagere beschermende werking. Dat geldt zowel voor de autogordels als voor het gordeltje waarmee het kind vastzit. In de test kijken we hoe groot de kans is dat zitjes niet correct vastgezet en/of gebruikt worden. Dit is in het testoordeel meegenomen.

Aanpassen zitje aan kinderen van verschillende afmetingen

Bij de botsproeven maken we natuurlijk gebruik van test-dummies. Maar voor het beoordelen hoe prettig de zitjes in praktijk zijn, gebruiken we echte kinderen. Zo kunnen we beoordelen hoe goed de zitjes kunnen worden aangepast aan kinderen van verschillende afmetingen. En ook hoe comfortabel de zitjes hen zijn.

Installeren in verschillende auto's

Hoe wij testen Installeren in autoWe installeren we de zitjes ook in meerdere auto's, om te zien hoe goed de zitjes passen in veelgebruikte auto's.

Schadelijke stoffen

We meten of de kinderzitjes potentieel schadelijke stoffen bevatten en in welke concentratie. Dat geldt met name voor de bekleding. Het zitje scoort lager als de gemeten waarden te hoog zijn.

Regels verbeteren

Wij zetten ons samen met de andere consumentenorganisaties van de EU in voor verbetering van de regels met betrekking tot autostoeltjes. Dit heeft in 2013 geleid tot de nieuwe i-Size-norm. Belangrijke aandachtspunten daarin zijn:

  • Duidelijker classificatie op basis van de lengte van een kind in plaats van gewicht - net als bij kledingmaten.
  • Promotie van achteruitkijkende zitjes voor peuters (vanaf 9 maanden tot 4 jaar).
  • Toevoeging van een botsing van opzij aan het wettelijk eisenpakket.
  • Aandacht voor overgewicht van kinderen in relatie tot autostoeltjes.

Vergelijk de autostoeltjes en kies de beste! 

Bekijk het beste autostoeltje Vergelijk alle autostoeltjes

Test autostoeltjes

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes