icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

i-Size: de veiligheidsnorm voor autostoeltjes

i-Size-autostoeltjes voldoen aan strenge veiligheidseisen en zijn makkelijker te gebruiken dan stoeltjes zonder i-Size. Je kunt ze op iedere zitplaats in de auto plaatsen met een i-Size-logo.

 

Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert autostoeltjesBijgewerkt op:6 november 2023

Autostoeltjes Koopadvies Channel2 goedkeuringslabel

Wat zijn i-Size-autostoeltjes?

De i-Size-autostoeltjes voldoen aan de i-Size-norm, de norm voor R129. Je herkent ze aan het i-Size-logo. Het is de volgende generatie autostoeltjes met Isofix.

I-size/R129 vervangt de R44-norm voor autostoeltjes. Beide standaarden gelden in heel Europa. Ook in landen die geen lid zijn van de EU, zoals Zwitserland en Noorwegen.

Belangrijkste kenmerken

 • i-Size-autostoeltjes kun je plaatsen op iedere zitplaats in een auto met een i-Size-label.
 • De autostoeltjes zijn ingedeeld op lengte van kinderen, in plaats van op gewicht. Dat is duidelijker voor ouders, want die indeling is hetzelfde als de kledingmaat van het kind.
 • i-Size-autostoeltjes zijn voor kinderen tot ongeveer 3,5 tot 4 jaar oud. Het stoeltje zet je vast in de auto met Isofix-bevestigingen. Het kind is gezekerd met een harnasje of vangtafel.
 • Voor grotere kinderen zijn er zittingverhogers met rugleuning.

Belangrijkste verbeteringen

 • Volgens de R129-norm (i-Size) moet je kinderen tot minimaal 15 maanden oud achteruitkijkend vervoeren. Dat is veiliger, vooral voor kleine kinderen. Hun hoofd is naar verhouding zwaar en hun nek is nog niet zo sterk. Als zij achterwaarts rijden, wordt hoofd en rug in de zitting van het autostoeltje gedrukt bij een frontale botsing.
 • Er is rekening gehouden met een botsing van opzij. Dat is niet zo bij autostoeltjes met de R44-norm.
 • De auto en het autostoeltje zijn beter op elkaar afgestemd. Zo hoef je niet meer uit te zoeken welk autostoeltje (met Isofix) in welke auto kan.
 • Je kunt een autostoeltje met i-Size makkelijker bevestigen. Zo is de kans op fouten bij het plaatsen kleiner.

isize_nWelk stoeltje in welke auto?

 • i-Size-autostoeltje op i-Size-plek in auto:
  Je kunt elk i-Size-autostoeltje gebruiken in een auto met een geschikte zitplaats voor i-Size. Dit herken je aan het label met het i-Size-logo, zie de afbeelding. Bijna alle nieuwe auto’s van de laatste jaren hebben minimaal 2 zitplaatsen geschikt voor i-Size. 
 • Ouder autostoeltje zonder i-Size op i-Size-plek in auto:
  Oudere Isofix-stoeltjes (zonder i-Size) hoef je niet te vervangen door i-Size-stoeltjes. Meestal passen deze zonder problemen op de zitplaatsen voor i-Size.
 • Nieuw i-Size-autostoeltje in oudere auto met Isofix-bevestigingspunten:
  I-Size-autstoeltjes passen meestal ook in auto’s met ‘oude’ Isofix-bevestigingspunten. In de gebruiksaanwijzing van het stoeltje staat een lijst met auto's waarin dat kan. 
  Op de website van de fabrikant van het autostoeltje vind je de nieuwste handleiding.
 • Autostoeltjes voor baby's en peuters die je met een autogordel vastzet
  Deze autostoeltjes passen in iedere auto.

Kan ik een i-Size-stoeltje ook met gordels gebruiken?

Veel autostoeltjes kun je alleen met Isofix vastzetten. Een uitzondering zijn de babystoeltjes die je op een i-Size-basis in de auto klikt. Deze zet je met kind en al in de auto. Je kunt ze ook gebruiken in auto's zonder Isofix-bevestigingspunten. Dan is het handig dat je het stoeltje ook kunt vastmaken met een autogordel.

Ook zitverhogers kun je zonder Isofix-bevestiging gebruiken.

Zijn alle i-Size-autostoelen even veilig?

Alle i-Size-autostoelen moeten aan dezelfde minimumeisen voldoen. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de merken en typen autostoeltjes. Wij testen autostoeltjes op veiligheid, maar ook op gebruiksgemak en ergonomie.

Welke i-Size-autostoeltjes zijn getest?

Er komen steeds meer i-size-stoeltjes op de markt. We hebben ze getest van onder meer:

Hoe zit het met de veiligheidsnorm R44?

De veiligheidsnorm R44 blijft nog een tijdje naast i-Size bestaan. Je hoeft dus niet je oude autostoeltje te vervangen. En je kunt je kind gewoon in een R44-stoeltje blijven vervoeren. Vanaf september 2023 start het verbod op de verkoop van R44-autostoeltjes. Op een gegeven moment zijn er dus alleen nog i-Size-stoeltjes in de winkel te koop.

Kijk wel of je autostoel met de R44-norm voldoende beschermt. Autostoeltjes die goed uit onze test komen bieden voldoende veiligheid als je ze op de juiste manier gebruikt.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.