! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

i-Size: de veiligheidsnorm voor autostoeltjes

i-Size-autostoeltjes voldoen aan strenge veiligheidseisen en zijn gemakkelijker te gebruiken dan stoeltjes zonder i-Size. Je kunt ze op iedere autozitplaats met een i-Size-logo plaatsen.

 

Ronald Vroman

Ronald Vroman , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 6 april 2021

Wat zijn i-Size autostoeltjes?

De i-Size-autostoeltjes voldoen aan de i-Size-norm, oftewel de norm R129. Je herkent ze aan het i-Size-logo. Het is de volgende generatie autostoeltjes met Isofix.

I-size/R129 vervangt de R44-norm voor autostoeltjes. Beide normen gelden in heel Europa. Ook in landen die geen lid zijn van de EU, zoals Zwitserland en Noorwegen.

Belangrijkste kenmerken

 • i-Size-autstoeltjes kun je plaatsen op iedere zitplaats in een auto met een i-Size-label.
 • De autostoeltjes zijn ingedeeld op basis van lengte van kinderen, in plaats van op gewicht. Dat is duidelijker voor ouders, want die zijn hetzelfde als de kledingmaat van het kind.
 • i-Size-autostoeltjes zijn voor kinderen tot circa 3,5 tot 4 jaar oud. De stoeltjes zet je vast in de auto met Isofix-bevestigingen. De kinderen zijn gezekerd met een harnasje of vangtafel.
 • Voor grotere kinderen zijn er zittingverhogers met rugleuning.

Belangrijkste verbeteringen

 • Volgens de R129-norm (i-Size) moet  je kinderen tot minimaal 15 maanden oud achteruitkijkend vervoeren. Dat is veiliger, vooral voor kleine kinderen. Hun hoofd is relatief zwaar en hun nek is nog niet zo sterk. Als zij achterwaarts rijden, worden hun hoofd en rug in de zitting van het autostoeltje gedrukt bij een frontale botsing.
 • Er is rekening gehouden met een botsing van opzij. Dat is niet zo bij autostoeltjes met de R44-norm.
 • De auto en het autostoeltje zijn beter op elkaar afgestemd omdat de autokant universeler is. Zo hoef je niet meer uit te zoeken welk autostoeltje (met Isofix) in welke auto kan.
 • Je kunt autostoelen met i-Size makkelijker bevestigen. Zo is de kans op fouten kleiner.

isize_nWelk stoeltje in welke auto?

 • i-Size autostoeltje op i-Size-plek in auto:
  Je kunt ieder i-Size-autostoeltje gebruiken in een auto met een geschikte zitplaats voor i-Size. Dit herken je aan het label met het i-Size-logo (zie afbeelding). Vrijwel alle auto’s die de laatste jaren op de markt kwamen hebben minimaal 2 ‘i-Size-ready’-zitplaatsen.
 • Ouder autostoeltje zonder i-Size op i-Size-plek in auto:
  Oudere Isofix-stoeltjes (zonder i-Size) hoef je niet te vervangen door i-Size-stoeltjes. Deze passen meestal zonder problemen op de i-Size posities.
 • Nieuw i-Size-autostoeltje in oudere auto met Isofix-bevestigingspunten:
  I-Size-autstoeltjes passen meestal ook in auto’s met ‘oude’ Isofix-bevestigingspunten. In de gebruiksaanwijzing van het stoeltje staat een lijst met auto's waarin dat kan.
  Op de website van de fabrikant van het autostoeltje vind je een recente handleiding.
 • Autostoeltjes voor baby's en peuters die je met een autogordel vastzet
  Deze autostoeltjes passen in iedere auto.

Kan ik een i-Size stoeltje ook met gordels gebruiken?

Veel autostoeltjes kun je alleen met Isofix vastzetten. Een uitzondering zijn de babystoeltjes die je op een i-Sizebasis in de auto klikt. Deze zet je met kind en al in de auto. Je kunt ze ook gebruiken in auto's zonder Isofix-bevestigingspunten. Dan is het handig dat je het stoeltje ook kunt vastmaken met een autogordel.

Ook zitverhogers kun je zonder Isofix-bevestiging gebruiken.

Zijn alle i-Size autostoelen even veilig?

Alle i-Size-autostoelen moeten aan dezelfde minimumeisen voldoen. Natuurlijk zal er verschil zijn tussen de verschillende merken en typen autostoeltjes. Wij testen autostoeltjes op veiligheid, maar ook op gebruiksgemak en ergonomie.

Welke i-Size autostoeltjes zijn getest?

Er komen steeds meer i-size-stoeltjes op de markt, we hebben ze getest van onder meer:

Hoe zit het met de veiligheidsnorm R44?

De veiligheidsnorm R44 blijft voorlopig naast i-Size bestaan. Je hoeft dus niet je oude autostoeltje te vervangen. Kijk wel of je autostoel met de R44-norm voldoende bescherming biedt.

Wanneer i-Size beschikbaar is voor alle categorieën autostoeltjes, zullen R44-autostoeltjes langzaam uit de schappen verdwijnen.

Autostoeltjes die goed scoren onze test bieden voldoende veiligheid. Je moet ze wel op de juiste manier gebruiken.

Lees ook:

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind