icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autostoelverhoger voor kinderen: met of zonder rugleuning?

Voor kinderen vanaf 3 jaar zijn er autostoeltjes waarbij je je kind met de autogordel vastzet. Zonder rugleuning noemen we ze ook wel autostoelverhoger of zittingverhoger.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert autostoeltjesBijgewerkt op:6 november 2023

Artikel_autostoelverhogermetofzondrrugleuning

Heeft mijn kind nog een autostoeltje of autostoelverhoger nodig?

In Nederland is een autostoeltje verplicht voor kinderen kleiner dan 1,35 meter, met enkele uitzonderingen in bijzondere gevallen. Zonder kinderstoel of stoelverhoger zit je kind te laag. Zo loopt het grote risico's bij een botsing als de autogordel bijvoorbeeld over de hals in plaats van over de schouder loopt. Of als de gordel over de buik in plaats van de heupen zit.

Regels buitenland

In het buitenland gelden soms andere regels voor het gebruik van kinderzitjes. Zo is in Duitsland een kinderzitje of autostoelverhoger verplicht voor kinderen tot 1,50 meter. 

Autostoeltje of autostoelverhoger?

Uit onze tests blijkt dat een autostoelje met rugleuning veel veiliger dan een autostoelverhoger zonder rugleuning. Vooral bij een botsing van opzij maakt een rugleuning een groot verschil. Het liefst met zijsteunen (sidewings).

Verstelbare rugleuning en zijsteunen

Kies een autostoeltje met een in hoogte verstelbare rugleuning en zijsteunen. Als je kind echt niet wil of niet meer in het stoeltje past, gebruik dan een autostoelverhoger zonder rugleuning. Dit is veiliger dan helemaal niets.

Autostoelverhogers zonder rugleuning alleen voor oudere kinderen

Sinds 2017 mogen fabrikanten alleen zittingverhogers zonder rugleuning maken voor kinderen langer dan 1,25 meter en zwaarder dan 22 kg. Vroeger werden zittingverhogers voor kleinere kinderen goedgekeurd. Er zijn nog veel producten op de markt die voor 2017 zijn goedgekeurd. Die mag je volgens de instructies ook voor kleinere kinderen gebruiken. 

Rugleuning aanbevolen

Wij raden het gebruik van deze opzetzitjes af. Voor een paar tientjes meer heb je al een zittingverhoger mét rugleuning. Een klein bedrag voor een betere bescherming van je kind. We testen daarom geen autostoelverhogers meer zonder rugleuning. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.