icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Besparen op een autostoel

Tot je kind groot genoeg is voor de autogordel heb je vaak al 3 verschillende autostoeltjes gebruikt. Dit kan aardig oplopen in de kosten. Hoe kun je besparen op een autostoel? We zetten de mogelijkheden op een rij, waarbij veiligheid voorop staat.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert autostoeltjesBijgewerkt op:6 november 2023

besparen-op-je-autostoeltje

Wat kost een autostoel?

Vanaf de geboorte totdat je kind minimaal 1,35 meter is moet je het in een 'goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel' vervoeren. Dat staat zo in de wet. Veel ouders beginnen met een babystoeltje, stappen daarna over op een peuterstoeltje. Daarna volgt vaak een zittingverhoger als overbrugging naar de tijd dat het kind alleen maar een autogordel om hoeft.

De kosten van 3 opeenvolgende autostoeltjes kunnen flink oplopen. Want goed scorende autostoeltjes voor baby's kosten rond de €200. Voor een Isofix-onderstel komt daar algauw tussen de €150 en €200 bij. Zo kost een babystoeltje op een Isofix-onderstel tussen de €300 en €350. Je gebruikt dit stoeltje grofweg alleen het eerste levensjaar.

Ook Isofix-peuterstoeltjes kosten minimaal €100 meer dan de autostoeltjes die je met een gordel vast zet.

Kies voor een gebruikte autostoel

Er is niks mis mee om een autostoeltje voor meerdere kinderen binnen een gezin te gebruiken. Of om een autostoeltje van een familielid of een vriend over te nemen. Let er wel goed op dat het autostoeltje intact. En dat het stoeltje nooit een botsing te verduren heeft gehad. Ook moet de gebruiksaanwijzing erbij zitten.

Zo bespaar je flink en vervoer je je kind toch veilig en comfortabel. Kijk of er op het autostoeltje een goedkeuringslabel zit volgens R44- of R129-veiligheidsnorm en dat het geschikt is voor gebruik in je auto.

Hergebruik het Isofix-onderstel

Soms kun je voor een peuterstoeltje hetzelfde Isofix-onderstel gebruiken als voor Isofix-babystoeltje. Dat is goedkoper dan een heel nieuw Isofix-peuterstoeltje. Hiermee bespaar je minstens €100.

Kies een autostoel voor baby's én peuters

Een Isofix-autostoel voor baby's én peuters is slimmer én veiliger. Je kind zit dan de hele gebruiksperiode achteruitkijkend. Bedenk wel dat je je kindje dan niet meer met stoeltje en al in en uit de auto kunt zetten en halen.

Voor een periode van 3,5 jaar ben je met bijvoorbeeld de Cybex Sirona M2 i-Size voor zo'n €250 klaar. Dat is in plaats van zo'n €600 voor 2 opeenvolgende autostoeltjes. Een besparing van €350. Een nadeel van deze oplossing is dat het stoeltje vast staat en geen draagbeugel heeft. Je kunt daardoor het stoeltje niet met kind en al uit de auto halen.

Er komen steeds meer i-Size autostoeltjes op de markt waarvan je het onderstel ook voor baby- en peuterstoeltje kunt gebruiken. Ze kosten tot wel €700 voor de eerste 3,5 jaar. Je hebt dan een babystoeltje dat je met kind en al in de auto zet. En later gebruik je het als peuterstoeltje waarin het kind achteruit kijkt tot het 83 cm is.

Kies niet het hipste exemplaar

Let ook op prijsverschillen vanwege de kleur van de bekleding of hoes. Minder populaire designs of minder gewilde kleuren zijn vaak enkele tientjes goedkoper.

Koop niet bij de autodealer

Bij de autodealer betaal je al snel de hoofdprijs voor een autostoeltje. Dit zijn vaak stoeltjes van bekende fabrikanten met een andere hoes waarop het automerklogo staat. Zonder dat logo ben je voor hetzelfde stoeltje in andere winkels veel goedkoper uit. 

Gunstig geprijsde stoeltjes voor verschillende leeftijden

In warenhuizen en bouwmarkten vind je vaak gunstig geprijsde autostoeltjes. Deze auto stoeltjes zijn voor verschillende leeftijden geschikt. Bijvoorbeeld voor kinderen van 1 tot 12 jaar. Dat kan extra voordelig zijn.

Wij hebben een aantal van dit soort goedkope autostoeltjes getest. We zagen dat de bescherming die ze bieden vaak achterblijft bij de bekende autostoeltjes. Ze blijven ook achter op het punt van gebruiksgemak. Vaak kun je het harnasje niet eenvoudig aanpassen aan het postuur van je kind. 

Met een duurder autostoeltje kies je vaak voor geavanceerdere oplossingen en hoef je maar 1 handeling te doen om iets aan te passen.

Goedkopere autostoeltjes

Veel van de goedkopere autostoeltjes die wij hebben getest komen van de Franse fabrikant TeamTex. Je kunt ze onder andere kopen als autostoeltjes van Hema, Nania, Fisher Price, Ferrari en Kids River. Het verschil zit vooral in de bekledingshoezen. Het onderliggende frame is gelijk en de goedkeuringsnummers zijn identiek.

Tip: vergelijk het goedkeuringsnummer van autostoeltjes die je in de winkel ziet, maar die niet in onze vergelijker voorkomen. Wellicht is het onder een andere naam bekend.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.