icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Laatste update van de test: geen afraders

Elk halfjaar testen we autostoeltjes. Regelmatig levert dat opvallende resultaten op. Uit de test van oktober 2022 met bijna 20 geteste stoeltjes komen geen afraders, maar sommige stoeltjes bevatten wel schadelijke stoffen.
Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op: 25 oktober 2022

autostoeltje-test-2021-1

Geen afraders

Het goede nieuws: niet één stoeltje uit onze nieuwste test faalde in de botsproeven. De resultaten voor veiligheid varieerden tussen redelijk tot zeer goed. Ook goed nieuws: de fabrikant van de Lionelo Antoon, waarin we in de vorige test schadelijke stoffen in de bekleding aantroffen, nam maatregelen en brengt nu onder de naam Lionelo Antoon Plus een schone versie op de markt.

Daar tegenover staat dat in de Jané Koos i-Size R1 helaas (weer) de schadelijke stoffen naftaleen en de brandvertrager TCPP is aangetroffen. Aangezien van beide stoffen wordt vermoed dat ze kankerverwekkend zijn, krijgt het stoeltje een flinke afwaardering en scoort het onvoldoende.

Populair in Scandinavië

In deze test zaten ook 2 stoeltjes van een type dat in Scandinavië populair is, maar bij ons nauwelijks bekend. In de Axkid Minikid 3 en de BeSafe Stretch kun je je kind vanaf ongeveer 6 maanden achteruitkijkend vervoeren tot het een jaar of 6 à 7 is. De stoeltjes worden met gordels vastgezet, dus je hebt geen Isofix nodig. Tegenover het veiliger achteruitkijkend rijden staan wat nadelen. In de Expert Review van de BeSafe Stretch lees je hoe dat uitpakt.

Eén norm

Vanaf 1 september 2024 moeten autostoeltjes in de winkel aan de zogenoemde R129 (i-Size) norm voldoen. Stoeltjes die zijn goedgekeurd volgens de oude R44 norm mogen dan niet meer verkocht worden. Vanaf 1 september 2023 mag alleen bestaande voorraad worden uitverkocht. Het gebruik van R44 stoeltjes wordt niet verboden, je kunt je kind dus gewoon in zo’n stoeltje blijven vervoeren.

Onze test

We testen autostoeltjes op bescherming bij een frontale botsing en een botsing van opzij. En we testen zwaarder dan de norm. Zo kunnen we laten zien welke autostoeltjes meer bieden dan het wettelijk minimum. We kijken we ook naar het gebruiksgemak en het comfort voor het kind.

Onze predicaten Beste uit de Test en Beste Koop kennen we alleen nog toe aan stoeltjes die aan de strengere R129-norm (i-Size) voldoen. Voor het bepalen van de Beste Koop kijken we ook naar de prijs-kwaliteitsverhouding. Ook kijken we naar de lengte van de gebruiksperiode.

Vorige testupdates

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.