Laatste update van de test: strengere botsproeven

Andre van Zwet Expert Auto, Fiets & ReizenBijgewerkt op:22 mei 2025
Test aangescherpt
In het voorjaar van 2025 hebben we weer veel stoeltjes getest. We controleren regelmatig of ons testprogramma nog past bij de nieuwste ontwikkelingen in producten en veiligheidseisen. En we passen het programma aan als dat nodig is.
De test is vanaf het voorjaar van 2025 aangescherpt. Dit hebben we onder meer aangepast:
- De autostoeltjes worden getest met een botsing die beter aansluit bij echte verkeerssituaties. Hierbij komt het testvoertuig sneller tot stilstand. Dit maakt de test zwaarder.
- We hebben onze analyse van de bekleding uitgebreid. We letten nu niet alleen op stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ook op PFAS. Deze stoffen worden bijvoorbeeld gebruikt om textiel water- of vuilafstotend te maken. Het grote nadeel is dat ze nauwelijks afbreekbaar zijn.
- We hebben ook wat kleine veranderingen doorgevoerd bij beoordelen van het gebruiksgemak en zitcomfort. Zo is er meer aandacht voor digitale hulpmiddelen zoals QR-codes en video's die helpen bij de installatie.
Resultaten van de test
Cybex Anoris T2 i-Size
De Cybex Anoris T2 i-Size behaalde een goed resultaat in de crashtest. Toch kreeg het stoeltje een lagere score. Uit ons onderzoek bleek dat er te veel PFAS in de bekleding zat. Deze stoffen kunnen slecht zijn voor het milieu.
Twee varianten van de Thule Elm
Onder de nieuw geteste modellen zitten 2 stoeltjes die sterk op elkaar lijken: de Thule Elm Achterwaarts en de Thule Elm Voorwaarts/Achterwaarts. Ze zijn allebei getest op de Alfi-base. Het enige verschil is de rijrichting. In winkels of webshops kan het onduidelijk zijn om welk stoeltje het gaat. Soms wordt alleen de naam 'Thule Elm' gebruikt.
- De Thule Elm Achterwaarts gebruik je, zoals de naam al zegt, alleen tegen de rijrichting in. Dat is vaak veiliger, want achterwaarts gerichte stoeltjes bieden meestal betere bescherming bij een botsing. Ook is dit stoeltje eenvoudiger te installeren. Er is namelijk maar 1 manier om het te gebruiken.
- De Thule Elm Voorwaarts/Achterwaarts kun je tot 4 jaar ook tegen de rijrichting in gebruiken. Maar zodra je kind 76 cm is, kun je het stoeltje ook met de rijrichting mee draaien. Dat is wat minder veilig bij een botsing. En omdat je kunt kiezen tussen 2 richtingen, is de kans op verkeerd gebruik groter.
Matige bescherming bij botsing
De meeste geteste stoeltjes komen redelijk tot goed uit deze strengere test. Er is 1 stoeltje die net onder de 6 scoort: de Chicco Seat105 i-Size. Door de matige bescherming bij een frontale botsing scoort hij minder goed op veiligheid. Het is bij het stoeltje lastig om je kind vast te gespen. Daarom scoort hij ook matig op gebruiksgemak.
Onze test
We testen autostoeltjes op bescherming bij een botsing van voren (frontaal) en een botsing van opzij. En we testen zwaarder dan de norm. Zo kunnen we laten zien welke autostoeltjes meer bieden dan het wettelijk minimum. We kijken we ook naar het gebruiksgemak en het comfort voor het kind.
We hebben tot nu toe nog weinig autostoeltjes volgens de aangescherpte testmethode getest. Je kunt daardoor eerder geteste stoeltjes niet goed vergelijken met stoeltjes die zijn getest volgens de nieuwe methode. Daarom zijn er voorlopig geen Beste uit de Test of Beste Koop.