icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Laatste update van de test: Isofix steeds populairder

Ongeveer 1 op de 2 autostoeltjes wordt tegenwoordig vastgezet met Isofix, blijkt uit recent consumentenonderzoek van de Consumentenbond onder 600 ouders en verzorgers.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert Auto, Fiets & ReizenGepubliceerd op:24 oktober 2023

autostoeltje-test-2021-1

Isofix populair

Ongeveer 1 op de 2 autostoeltjes wordt tegenwoordig vastgezet met Isofix, blijkt uit recent consumentenonderzoek van de Consumentenbond onder 600 ouders en verzorgers. In 2015 was dat nog maar 1 op de 5 stoeltjes. Alle nieuwe auto’s hebben al lange tijd Isofix, en daardoor kunnen steeds meer consumenten een stoeltje met Isofix vastzetten.  

Je zet een stoeltje vast door het te klikken in de Isofix-bevestigingspunten achter de zitting van de achterbank. Dat gaat makkelijker, zonder speling en sneller dan met de gordel. En de kans dat het stoeltje verkeerd staat is kleiner. 

Veiligheid op één 

Consumenten geven ook aan dat ze veiligheid erg belangrijk vinden bij de aanschaf. Daarna volgt de prijs en hoe comfortabel het stoeltje is.  

De vrij nieuwe mogelijkheid om een stoeltje te draaien wordt opvallend vaak genoemd als reden om voor een bepaald stoeltje te kiezen. Gebruikers zijn dus blij met het gemak dat zo’n draaibaar stoeltje kan bieden. 

Ruim 20 nieuwe stoeltjes getest 

In het najaar van 2023 hebben we ruim 20 nieuwe stoeltjes getest. Uiteraard zijn dit stoeltjes die voldoen aan de nieuwste veiligheidsnorm. Van stoeltjes die niet voldoen aan deze norm mogen alleen nog bestaande voorraden worden verkocht. Veel nieuwe stoeltjes zijn ook draaibaar op het onderstel

Nieuw onderstel: kind gemakkelijker in stoeltje 

Met het nieuwe Maxi-Cosi FamilyFix 360 Pro onderstel is het niet alleen mogelijk om het stoeltje te draaien. Je kunt het stoeltje ook een stukje naar je toe trekken als je buiten de auto staat. Daardoor is het makkelijker om je kind in het stoeltje te zetten. Vooral voor peuters kan dat handig zijn. Een baby zet je vaak al buiten de auto vast in het stoeltje. Het ligt ook aan de auto hoe handig en bruikbaar het systeem is. Bij kleinere auto’s waarbij de deur minder ver open kan is het minder nuttig.  

Schadelijke stoffen 

Helaas troffen we een vrij hoge concentratie naftaleen aan in één van de stoeltjes die we met dit nieuwe onderstel hebben getest: de Maxi-Cosi Pebble 360 Pro. Van deze stof wordt aangenomen dat het schadelijk voor het kind kan zijn. Daarom krijgt dit stoeltje een flinke puntenaftrek in het oordeel.  

Het peuterstoeltje van Maxi-Cosi Pearl 360 Pro die we ook met dit onderstel hebben getest, bevatte geen hoge concentratie van schadelijke stoffen. En onder de ruim 20 nieuwe stoeltjes die we hebben getest zaten geen andere modellen die hoge concentraties van schadelijke stoffen bevatte. Ook faalden geen van deze stoeltjes volledig bij de botsproef.

Onze test

We testen autostoeltjes op bescherming bij een frontale botsing en een botsing van opzij. En we testen zwaarder dan de norm. Zo kunnen we laten zien welke autostoeltjes meer bieden dan het wettelijk minimum. We kijken we ook naar het gebruiksgemak en het comfort voor het kind.

Onze predicaten Beste uit de Test en Beste Koop kennen we alleen nog toe aan stoeltjes die aan de strengere R129-norm (i-Size) voldoen. Voor het bepalen van de Beste Koop kijken we ook naar de prijs-kwaliteitsverhouding. Ook kijken we naar de lengte van de gebruiksperiode.

Vorige testupdates

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.