icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Laatste update van de test: autostoeltje met airbag

Elk halfjaar testen we autostoeltjes. Regelmatig levert dat opvallende resultaten op. Uit de test van mei 2022 komen 2 afraders. Verder is er 1 stoeltje met ingebouwde airbag die het erg goed doet. Daar zit wel een flink prijskaartje aan.
Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op: 17 mei 2022

autostoeltje-test-2021-1

Afraders

De Kinderkraft Comfort Up en Urban Kanga Uptown TV107 komen als afraders uit onze test van mei 2022. Ze bieden te weinig bescherming bij een botsing van opzij. Drie andere stoeltjes krijgen ook een onvoldoende, maar zijn geen directe afraders. Twee van deze 3 stoeltjes krijgen een onvoldoende omdat er schadelijke stoffen in de bekleding zitten.

Combi autostoeltjes 800x1200Autostoeltje met airbag

De Cybex Anoris T i-Size is het tweede stoeltje met een ingebouwde airbag in onze test. Het eerste stoeltje met een airbag was de Maxi-Cosi Axissfix Air in 2018. Bij een botsing vangt de airbag in de vangtafel de klap op.

Meestal is een achteruitkijkend peuterstoeltje het veiligst. Dit stoeltje is vooruitkijkend, maar biedt betere bescherming dan andere vooruitkijkende stoeltjes bij een frontale botsing. 

Het stoeltje is wat langer te gebruiken dan veel andere peuterstoeltjes. Bedenk wel dat dit stoeltje met airbag duur is, zo'n €750. Bekijk de testresultaten en vergelijk dit stoeltje met andere autostoeltjes.

Opvouwbare & draaibare autostoeltjes

Opvouwbare autostoeltjes kun je inklappen. Ze zijn compacter en handig als je een stoeltje vaak moet verplaatsen, of als je een deelauto gebruikt. Helaas vallen de resultaten van deze stoeltjes vaak nog tegen. In de test van mei 2022 zijn de Urban Kanga Uptown TV107 en de Walser Kids Expert Noemi opvouwbaar. 

We zien ook steeds meer draaibare autostoeltjes. Bij deze stoeltjes draait de zitting op het onderstel, zo kun je je kind makkelijker vastgespen. Ook in deze test zitten er weer een aantal.

Onze test

We testen autostoeltjes op bescherming bij een frontale botsing en een botsing van opzij. En we testen zwaarder dan de norm. Zo kunnen we laten zien welke autostoeltjes meer bieden dan het wettelijk minimum. We kijken we ook naar het gebruiksgemak en het comfort voor het kind.

Onze predicaten Beste uit de Test en Beste Koop kennen we alleen nog toe aan stoeltjes die aan de strengere R129-norm (i-Size) voldoen. Voor het bepalen van de Beste Koop kijken we ook naar de prijs-kwaliteitsverhouding. Ook kijken we naar de lengte van de gebruiksperiode.

Vorige testupdates

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.