Extra informatie

Is een autostoeltje verplicht?

De wettelijke regels rondom autostoeltjes

In Nederland en veel andere Europese landen moeten kinderen tot 1.35m in een goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd. Afhankelijk van het gewicht van het kind is dat een babyzitje, peuterautostoel of een zittingverhoger (stoelverhoger) al dan niet met rugleuning.  Let op: in sommige landen (o.a Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk) moet en kinderen tot 1,50m van een kinderzitje gebruik maken.

In uitzonderingsgevallen kan van deze regels worden afgeweken:

  • Wanneer een auto geen gordels op de achterbank heeft mogen kinderen tot 3 jaar niet en vanaf  3jaar 'los' op de achterbank zitten.
  • Wie achterin de auto drie kinderen wil vervoeren terwijl er maar plaats is voor twee stoeltjes mag een derde kind in de autogordel laten meerijden, mits dat ouder dan 3 jaar is.
  • Wie incidenteel kinderen in de auto meeneemt  mag  kinderen ouder dan drie in de autogordel op de achterbank  zekeren  -dus zonder autostoeltje of zittingverhoger. Dit geldt alleen korte ritjes, geen vakanties. En eigen kinderen moeten altijd in een zitje.

Kinderzitjes moeten zijn goedgekeurd volgens de R44 norm (indeling naar gewichtsklassen), of de nieuwe R129 norm (i-size, indeling op basis van de lengte van het kind). De Consumentenbond vindt de normen voor autostoeltjes (om een goedkeuringslabel te krijgen) nog niet streng genoeg. Zo stelt de oude R44 norm bijvoorbeeld alleen eisen aan de veiligheid van een autostoeltje bij een frontale botsing en niet bij een botsing van opzij. De R129 norm doet dit wel, maar ook die eisen zijn nog betrekkelijk soepel. In onze test hanteren wij dan ook strengere normen bij de beoordeling van autostoeltjes. Kijk ook op Hoe wij testen.

Goedkeuringslabel autostoeltjes volgens R44 norm

Een autostoeltje moet goedgekeurd zijn volgens Reglement 44/03 of 44/04. De technische eisen waaraan een autostoeltje moet voldoen, zijn voor beide reglementen gelijk. Is een autostoeltje goedgekeurd volgens één van deze twee reglementen, dan krijgt het een goedkeuringslabel. De verschillen tussen de twee labels hebben niets met de veiligheid te maken, alleen met interne procedures van de fabrikant. Voor jou als consument maakt het dan ook niets uit of een stoeltje label 44/03 of 44/04 heeft.
Koop je een autostoeltje nieuw in de winkel, dan hoef je eigenlijk niet eens naar het keuringslabel te kijken. Om verkocht te mogen worden, moeten alle stoeltjes namelijk aan de ECE 44/03 of 44/04 eisen voldoen. Neem je een stoeltje van iemand over, dan is het wel van belang goed naar het goedkeuringslabel te kijken.

Niet ieder keuringslabel ziet er precies hetzelfde uit, maar een aantal gegevens staat op ieder label. Wil je weten hoe een keuringslabel eruit kan zien en welke informatie erop moet staan, kijk dan op Hoe ziet een goedkeuringslabel eruit?

Goedkeuringslabel autostoeltjes volgens R129 norm (i-size)

i-Size labelHet belangrijkste verschil tussen de nieuwe R129 norm en R44 is dat de indeling gebaseerd is op de lengte van het kind  in plaats van gewichtsklassen. De fabrikant is vrij om de minimale en maximale lengte te kiezen, maar moet er natuurlijk wel voor zorgen dat het zitje over de hele range voldoende veiligheid biedt.

Het i-size goedkeuringslabel ziet er iets anders uit dan het bekende R44 label. Meest in het oog springend is lengte-aanduiding in plaats van de gewichtsklasse. Toch wordt ook het maximaal toelaatbare gewicht getoond.

Let op bij tweedehands autostoeltjes!

Overweeg je om een tweedehands autostoeltje te kopen, kijk dan wel of het stoeltje een ECE 44/03 of 44/04 goedkeuringslabel heeft en vergewis je ervan dat er niets mee gebeurd is. Een autostoeltje dat in de auto zat tijdens een botsing is namelijk niet meer veilig!

Zorg er ook voor dat er nog een gebruiksaanwijzing bij het autostoeltje zit en dat er geen onderdelen missen. Weet je niet zeker of er een ongeluk met het stoeltje is gebeurd of mist de gebruiksaanwijzing of een onderdeel: gebruik dan geen tweedehands autostoeltje.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Mn zoontje is nu bijna een jaar. Wordt nu nog vervoerd in een maxicosi maar ben me aan het orienteren op de volgende stap. Ga ik nu voor een achterwaarts zitje of voorwaarts? Ik kom er niet uit!
Tamara
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Römer Trifix
null
76.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!