Extra informatie

Is een autostoeltje verplicht?

Sinds 1 maart 2006 is er wetgeving dat autostoeltjes verplicht zijn voor kinderen die kleiner zijn dan 1.35 m. Zij mogen ook op een zittingverhoger zitten die is voorzien van een goedkeuringsmerk. Bovendien is er met betrekking tot het gebruik van autostoeltjes een aantal wettelijke regels.

Nieuwe regels

Tot 1 mei 2008 gold de regel: 'Als er meer passagiers zijn dan gordels, dan mogen kinderen groter dan 1,35 meter en volwassenen los op de achterbank zitten.' Vanaf 1 mei 2008 mag je niemand meer zonder gordel vervoeren. Heb je een auto die midden op de achterbank geen gordel heeft, dan mag daar ook niemand zitten. Het is altijd verboden om kinderen te vervoeren in de bagage- of laadruimte van de auto (tenzij daar een speciale bank voor is gemaakt, zoals in sommige stationcars). Ook in een aanhangwagen of caravan is het verboden kinderen te vervoeren.

De wettelijke regels rondom autostoeltjes

Op www.kinderzitjes.nl staat veel informatie over de regels met betrekking tot het vervoer van kinderen in de auto. In grote lijnen komt het erop neer dat je als (pleeg)ouder je eigen kind(eren) in geschikte, goedgekeurde autostoeltjes moet vervoeren. Je zult echter ook wel eens andere kinderen meenemen naar de sportclub of met een verjaardagpartijtje. Dan heb je misschien niet genoeg autostoeltjes bij de hand. Voor dit soort incidentele kleine ritjes -dus geen vakanties!- mogen kinderen vanaf 3 jaar (maar niet de eigen kinderen) ook in de autogordel op de achterbank zitten. Maar het is uiteraard veiliger om ook voor deze kinderen autostoeltjes te gebruiken. Leen ze desnoods van de ouders van deze kinderen.

In principe zit ieder kind dus in een goedgekeurd autostoeltje of op een goedgekeurde zittingverhoger. Als er op de achterbank al twee autostoeltjes staan en er geen ruimte meer is voor een derde, zet het derde, maar niet het jongste kind, dan op een stoeltje op de voorbank. Schakel de airbag dan bij voorkeur uit. Kan dit niet, zet dan de stoel zover mogelijk naar achteren. Is het een achteruitkijkend stoeltje, dan moet de airbag echt uit! Kan deze niet uitgeschakeld worden, dan moet het achteruitkijkende autostoeltje op de achterbank geplaatst worden.

Op de middenplaats op de achterbank tussen twee autostoeltjes mag je een kind vanaf 3 jaar, vastgezet met de (heup)gordel, vervoeren.

Goedkeuringslabel autostoeltjes

Een autostoeltje moet goedgekeurd zijn volgens ECE-reglement 44/03 of 44/04. De technische eisen waaraan een autostoeltje moet voldoen, zijn voor beide reglementen gelijk. Is een autostoeltje goedgekeurd volgens één van deze twee reglementen, dan krijgt het een goedkeuringslabel. De verschillen tussen de twee labels hebben niets met de veiligheid te maken, alleen met interne procedures van de fabrikant. Voor jou als consument maakt het dan ook niets uit of een stoeltje label 44/03 of 44/04 heeft.
Koop je een autostoeltje nieuw in de winkel, dan hoef je eigenlijk niet eens naar het keuringslabel te kijken. Om verkocht te mogen worden, moeten alle stoeltjes namelijk aan de ECE 44/03 of 44/04 eisen voldoen. Neem je een stoeltje van iemand over, dan is het wel van belang goed naar het goedkeuringslabel te kijken.

Niet ieder keuringslabel ziet er precies hetzelfde uit, maar een aantal gegevens staat op ieder label. Wil je weten hoe een keuringslabel eruit kan zien en welke informatie erop moet staan, kijk dan op Hoe ziet een goedkeuringslabel eruit?

De Consumentenbond vindt dat de overheid de normen voor autostoeltjes (om een goedkeuringslabel te krijgen) nog niet streng genoeg heeft gemaakt. Zo stelt de wet bijvoorbeeld alleen eisen aan de veiligheid van een autostoeltje bij een frontale botsing en niet bij een botsing van opzij. En die eisen zijn dan ook nog betrekkelijk soepel. In onze test hanteren wij dan ook strengere normen bij de beoordeling van autostoeltjes. Kijk ook op Hoe wij testen.

Let op bij tweedehands autostoeltjes!

Overweeg je om een tweedehands autostoeltje te kopen, kijk dan wel of het stoeltje een ECE 44/03 of 44/04 goedkeuringslabel heeft en vergewis je ervan dat er niets mee gebeurd is. Een autostoeltje dat in de auto zat tijdens een botsing is namelijk niet meer veilig!

Zorg er ook voor dat er nog een gebruiksaanwijzing bij het autostoeltje zit en dat er geen onderdelen missen. Weet je niet zeker of er een ongeluk met het stoeltje is gebeurd of mist de gebruiksaanwijzing of een onderdeel: gebruik dan geen tweedehands autostoeltje.

Vergelijk autostoeltjes of kijk direct wat het beste autostoeltje in de test is.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatste review
Cybex Juno Fix
H. Haring
48.0 procent
Kun jij helpen?
De ANWB heeft ook kinderzitjes getest en hieruit blijkt dat in veel stoelen (waaronder de Kiddy Energy Pro 2) meer schadelijke stoffen zitten dan de internationaal vastgestelde norm. Hebben jullie hier...
mevrouw P.E. van Berkum,
Stel een vraag
Laatste reactie op onze tests
maxi-cosi 2waypearl met onderstel
Two Way Pearl ellende

Na zelf contact te hebben opgenomen met Maxi Cosi ipv het via de winkel te laten lopen, heeft maxi cosi een oplossing geboden...

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!