Betaalrekeningen en -pakketten
Extra informatie

Eenmalige machtiging online

Een eenmalige machtiging online is een van de vele manieren om te betalen in een webwinkel. Supergoedkoop en supersnel. Bij 7 van de 30 grootste Nederlandse webwinkels is het een van de betaalopties. Het gaat om KLM.nl, D-reizen.nl, Landal.nl, Neckerman.com, bungalows.nl, Kruidvat.nl en ECI.nl (peildatum: 30-9-2010, bron: Twinkle 100). ideal_logo1

Hoe handig de eenmalige machtiging online ook is, hij is niet rechtsgeldig. Toch voeren banken zo'n eenmalige incassomachtiging probleemloos uit. Ze gaan pas iets controleren als een gedupeerde klant zich meldt. In 2009 voerden banken in totaal 1,3 miljard incasso's uit en kregen ze 24.000 meldingen van incasso's waarvoor geen handtekening was gezet. Dat zegt Currence, eigenaar van betaalproducten als PIN, iDeal en Incasso. Bijna al deze mensen kregen uiteindelijk hun geld terug.

Misbruik

De eenmalige machtiging is een wankel betaalmiddel als het om veiligheid gaat. Een tikfout en het geld kan van de verkeerde rekening worden afgeschreven. Misbruik ligt daardoor op de loer. De Consumentenbond nam de proef op de som. Een medewerker bestelde op internet een aantal producten. Ze vulde haar eigen adres in en het rekeningnummer van een collega. De producten werden keurig bezorgd en het geld werd afgeschreven bij de 'gedupeerde' collega.

Om de schade enigszins te beperken, leggen sommige webshops de grens bij €10 of €15 voor betalingen via de eenmalige machtiging online. De Consumentenbond vindt dat een eenmalige machtiging zonder handtekening niet mogelijk moet zijn. Een incassomachtiging is overigens wel geldig als je een formuliertje uitprint, ondertekent en opstuurt.

Vanaf  de invoering van de Europese incasso (uiterlijk augustus 2014) moet misbruik van eenmalige incasso's verleden tijd zijn. Europese wetgeving verplicht dat je dan een waarschuwing krijgt voordat een bedrijf voor het eerst geld incasseert van je rekening.

Onterechte incasso

Je kunt weinig doen om te voorkomen dat je rekening misbruikt wordt voor een eenmalige machtiging online. Met een algehele incassoblokkade op een rekening kan geen enkel bedrijf meer geld incasseren van een rekening, ook de goede niet. Laat je de incasso's van je energierekening en sportclub liever doorlopen? Spring dan altijd zorgvuldig om met je persoonlijke gegevens, zeker op internet. Controleer je rekeningafschriften regelmatig, zodat je een onterechte incasso op tijd kunt terugboeken.

Incasso terugboeken

Er zijn verschillende soorten incasso's:

  • doorlopende machtiging (van bijvoorbeeld energie, huur of abonnement);
  • eenmalige machtiging;
  • doorlopende machtiging voor een kansspel.

Of en hoe je een incasso kunt terugboeken hangt af van het soort incasso:

  • Een doorlopende machting heeft een terugboekingstermijn van 56 dagen (8 weken). Teugboeken kan binnen deze termijn eenvoudig via internetbankieren of door contact op te nemen met je bank. Let op: een eventuele betalingsverplichting blijft bestaan.
  • Nederlandse eenmalige incasso's kunnen niet teruggeboekt worden, tenzij het om een onterechte incasso gaat. Maar vanaf uiterlijk augustus 2014 zijn alle Nederlandse incasso's vervangen door een Europese incasso. Het grote voordeel is dat eenmalige Europese incasso's ook terug te boeken zijn. Net als voor een doorlopende machtiging geldt een terugboekingstermijn van 56 dagen.
  • Machtigingen voor kansspelen kunnen niet teruggeboekt worden, tenzij het om een onterechte incasso gaat. Dit blijft ook zo bij de Europese variant van deze incasso. Er is helaas een uitzondering gemaakt voor de Nederlandse kansspelbedrijven (bijvoorbeeld loterijen). Het gevolg van een stevige lobby van die sector. Niet-storneerbare incasso's voor kansspellen blijven ieder geval de komende 2 jaar mogelijk.

Onterechte incasso terugboeken

Is er onterecht een bedrag van je rekening afgeschreven, bijvoorbeeld door een onbekend bedrijf of een verkeerd bedrag? Als het om een doorlopende of een eenmalige (Europese) machtiging gaat, kun je die binnen 56 dagen terugboeken. Maar ook na deze termijn of als er geen terugboekingstermijn is, zoals bij een eenmalige machtiging, kan het nog. Je kunt je bank verzoeken een MOI-procedure (Melding Onterechte Incasso) te starten. Dit moet binnen 13 maanden na afschrijving gebeuren. Gaat het écht om een onterechte incasso, dan krijgt je het geld teruggeboekt op je rekening.

Uit een onderzoek naar de klantenservice van banken blijkt dat bankmedewerkers vaak niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid een MOI-procedure te starten. Ze raden aan om contact op te nemen met het betreffende bedrijf en geven aan dat de bank niks kan betekenen. Natuurlijk kan het geen kwaad om even te bellen met het bedrijf, misschien is er sprake van een misverstand, maar in principe hoef je je alleen tot je bank te wenden.

De regels voor incasso's veranderen vanaf  augustus 2014, door de invoering van één Europese betaalmarkt. Je kunt vanaf dat moment bijvoorbeeld ook eenmalige incasso's terugboeken en je krijgt een seintje van je bank als een bedrijf voor het eerst een bedrag afschrijft.

Deel bericht via:

Laatste reactie op onze tests
AfterPay

geachte heer,mevrouw Valkenburg, Graag zou ik deze kwestie met u willen bespreken. Zou u contact met mij op willen nemen...

Laatst gestelde vraag
Is het overboeken van 50000$ van een dollarrekening bij bank A naar een dollarrekening bij bank B, beide banken in Nederland, ook gratis?
W. van Humbeeck
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Triodos Bank Losse betaalrekening
Marco
96.0 procent