Auto's

  placeholder placeholder

Wat moet je weten bij de aanschaf van een auto?

De aankoop van een auto is een flinke uitgave. In dit dossier vind je informatie om je voor, tijdens en na de koop te assisteren. Kijk in de Autovergelijker voor honderden autotests. Recent toegevoegd: onder meer de nieuwe Ford (Grand) C-Max, Skoda Superb en Volvo XC90. Achtergrondinformatie vind je bij deze thema's:

 • Volvo XC90 (veiligheid)

  video
 • Nieuwe auto kopen

  video
 1. Ruim 400 auto's getest

  • Bekijk welke auto's het meeste waar voor je geld bieden.
  • En zie direct welke auto's het veiligst zijn.
  • Maak kennis en bekijk de autotest!
  Heb je al een account? Log in
 2. De beste auto

  auto: beste uit de test

  Per klasse  - van stadsmini's tot grote middenklasse - is een Beste uit de test bepaald. Niet alleen moeten ze hoog scoren in onze uitgebreide 'rijden en gebruik' test, ook afschrijving, (merk)betrouwbaarheid, verbruik/uitstoot (Ecotest) en veiligheid moeten in orde zijn. Daarnaast zijn de beste auto's voor 5 specifieke gebruikersprofielen bepaald. Onder meer voor kilometervreters, (grote) gezinnen en senioren.

  Bekijk de beste auto's per klasse en doelgroep
 3. Test Ford Focus, Opel Astra en Volkswagen Golf 1.0 driecilinder

  focus - astra - golf

  De nieuwe Opel Astra neemt het op tegen voor modeljaar 2015 gefacelifte Ford Focus en de bestverkochte kleine middenklasser, de Volkswagen Golf. Alle drie zijn ze nu met 1.0 liter 3-cilinder benzinemotor verkrijgbaar. We testten de auto's op uiteenlopende rij- en gebruiksaspecten. Van interieurruimte tot motorprestaties. Welke is de beste?

  Bekijk de vergelijkingstest van nieuwe kleine middenklassers
 4. Kleine autoschades laten repareren

  Als je bij een kleine autoschade niet meerdere offertes opvraagt, kun je voor de reparatie zo maar €1000 te veel betalen. In mei 2015 onderzochten we voor 3 auto's bij alle ketens en kleinschalige bedrijven hoe groot de verschillen zijn.

  Zo bespaar je honderden euro's op reparatie
 5. Botsproeven december 2015

  Liefst 15 auto's ondergingen in december 2015 de veiligheidstests van Euro NCAP. Eén daarvan scoort maar 3 - en één zelfs maar 2 sterren! In de tests is dit jaar een frontale botsproef-over-de-volle-breedte opgenomen, met een passagier op de achterbank.

  Bekijk de botsresultaten van december 2015
 6. Een nieuwe auto kopen: traditioneel of via internet

  Wil je de maximale korting bij het kopen van een nieuwe auto? Eén dealer bezoeken volstaat dan vaak niet. En tegenwoordig valt er ook online voordeel te halen. Lees hoe we tot wel 14% of €2600 korting op een auto onderhandelden. Let ook op de soms hoge rijklaarmaakkosten.

  Onderhandelen bij een nieuwe auto
 7. APK-perikelen en tips

  APK perikelen en tips homepage auto

  Consumenten melden te hoge APK-rekeningen en een rondgang van de Consumentenbond langs vijf garages toont weinig eensgezindheid over wat wel en niet door de keuring komt. Ook het RDW-jaarverslag geeft aan dat er veel fouten wordt gemaakt bij de APK. Het lijkt wel prijsschieten. Lees onze tips om te hoge kosten en problemen bij de APK te voorkomen.

  Bekijk problemen met en tips voor de APK
 8. Autokosten

  Het grootste deel van de autokosten - of het nu om een nieuwe of een tweedehands gaat - bestaat uit brandstof en afschrijving. Andere posten als verzekering, motorrijtuigenbelasting en onderhoud maken een kleiner deel uit van het bedrag dat je maandelijks aan de auto kwijt bent.
  De afschrijvingskosten - je moet reserveren voor een vervangende auto als je huidige versleten is - zijn voor de nu zo populaire kleine stadsauto's het laagst. Hoe groter de auto is, hoe sneller de afschrijving met procenten tegelijk omhoog schiet.

  Bekijk de kosten van jouw auto
 9. Betrouwbaarheid

  Betrouwbaarheid auto homepage

  Elk jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de betrouwbaarheid van auto's. Hierbij inventariseren we de mankementen die consumenten in het voorgaande jaar zijn tegengekomen met hun auto. Bekijk welke auto  je moet aanschaffen of juist vermijden als het om betrouwbaarheid gaat.

  Bekijk welke auto's (on)betrouwbaar zijn

Achtergrondinformatie over auto's

Meest recente vragen over auto's

Meer vragen en antwoorden