Extra informatie

Cv-ketel kopen of huren

Je kunt een cv-ketel kopen, een cv-ketel huren of 'leasen'. Wat zijn de voor- en nadelen van elk?

Cv-ketel kopen

Wanneer je een nieuwe cv-ketel koopt, heb je niet alleen te maken met de kosten van het apparaat zelf. De installatie kost ook geld. Vervolgens vergt de cv-ketel onderhoud en kan hij kuren krijgen. Uit een enquête onder ons internetpanel blijkt dat een kwart van alle cv-ketels van vijf jaar of jonger weleens een storing heeft. Bij cv-ketels ouder dan tien jaar loopt dat op tot bijna 80%.

Cv-ketel huren

Wanneer je een cv-ketel huurt, dan scheelt dat een groot aankoopbedrag ineens en zijn onderhoud en alle bijkomende kosten zoals voor reparaties meestal tien of twaalf jaar gedekt. Dit heet ook wel een all-incontract. De plaatsingskosten kun je al dan niet in het huurbedrag laten opnemen.

Huurkoop cv-ketel

Bij huurkoop van een cv-ketel, ook wel lease genoemd, betaal je een maandelijks bedrag en na afloop van het contract is de cv-ketel je eigendom - anders dan bij autolease dus. Zo spreid je in feite het aankoopbedrag over een aantal jaren. Een leasecontract kan voor een kortere periode gelden dan een huurcontract, ze zijn er van 2 tot 12,5 jaar. Contracten voor 5 jaar komen veel voor. Het rentedeel van het maandbedrag is meestal fiscaal aftrekbaar als woningverbetering, mits de woning hoofdverblijfplaats is. Plaatsingskosten zijn net als bij een cv-ketel huren optioneel. Een all-inonderhoudscontract voor de duur van het leasecontract is meestal inbegrepen. Na afloop van het leasecontract kun je een opnieuw een onderhoudscontract voor de cv-ketel afsluiten.

Huurcontract cv-ketel afkopen

Ga je verhuizen terwijl er nog een huurcontract voor de cv-ketel loopt, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Het gunstigste scenario is dat de nieuwe bewoner het contract overneemt, maar het is de vraag of die dat wil. De cv-ketel meenemen naar de nieuwe woning brengt extra installatiekosten met zich mee. Wat dan overblijft is het huurcontract van de cv-ketel afkopen. Dit pakt vaak duur uit. De afkoopsom kan even hoog zijn als de nog resterende termijnen: enkele duizenden euro's waar niets tegenover staat. Is de kans groot dat je gaat verhuizen binnen een jaar of acht, dan kun je beter kiezen voor een (korter) leasecontract of een cv-ketel kopen. Een leasecontract is meestal af te kopen zonder boeteclausule. Je betaalt dan alleen de resterende aflossingskosten, zonder rentedeel of onderhoudskosten.

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
Test vergelijking onderhoudsabonnemtnen
heer W.A. Bode,
Stel een vraag
Laatste review
Vaillant ecoTec plus VHR 30-34 /5-5
Willem van Tol
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!