Extra informatie

Cv-ketel kopen of huren

Je kunt een cv-ketel kopen, een cv-ketel huren of 'leasen'. Wat zijn de voor- en nadelen van elk?

Cv-ketel kopen

Wanneer je een nieuwe cv-ketel koopt, heb je niet alleen te maken met de kosten van het apparaat zelf. De installatie kost ook geld. Vervolgens vergt de cv-ketel onderhoud en kan hij kuren krijgen. Uit een enquête onder ons internetpanel blijkt dat een kwart van alle cv-ketels van vijf jaar of jonger weleens een storing heeft. Bij cv-ketels ouder dan tien jaar loopt dat op tot bijna 80%.

Cv-ketel huren

Wanneer je een cv-ketel huurt, dan scheelt dat een groot aankoopbedrag ineens en zijn onderhoud en alle bijkomende kosten zoals voor reparaties meestal tien of twaalf jaar gedekt. Dit heet ook wel een all-incontract. De plaatsingskosten kun je al dan niet in het huurbedrag laten opnemen.

Huurkoop cv-ketel

Bij huurkoop van een cv-ketel, ook wel lease genoemd, betaal je een maandelijks bedrag en na afloop van het contract is de cv-ketel je eigendom - anders dan bij autolease dus. Zo spreid je in feite het aankoopbedrag over een aantal jaren. Een leasecontract kan voor een kortere periode gelden dan een huurcontract, ze zijn er van 2 tot 12,5 jaar. Contracten voor 5 jaar komen veel voor. Het rentedeel van het maandbedrag is meestal fiscaal aftrekbaar als woningverbetering, mits de woning hoofdverblijfplaats is. Plaatsingskosten zijn net als bij een cv-ketel huren optioneel. Een all-inonderhoudscontract voor de duur van het leasecontract is meestal inbegrepen. Na afloop van het leasecontract kun je een opnieuw een onderhoudscontract voor de cv-ketel afsluiten.

Onderhoudscontract cv-ketel

Koop je een cv-ketel en wil je geen risico lopen op onvoorziene kosten, dan is een all-inonderhoudscontract mogelijk. Al is het de vraag of een all-incontract met jaarlijks onderhoud nodig is bij een nieuwe cv-ketel. Dat een aantal installateurs standaard maar eens in de 18 of 24 maanden controleert, zegt eigenlijk al genoeg. Daarnaast komt onderhoud in de eerste twee jaar nauwelijks voor en zit de cv-ketel dan nog binnen de garantieperiode. Overweeg daarom een beperkt onderhoudscontract voor je cv-ketel. Bijvoorbeeld eenmaal in de twee of drie jaar een controle. Er is dan wel een kleine kans op onvoorziene reparatiekosten.

Huurcontract cv-ketel afkopen

Ga je verhuizen terwijl er nog een huurcontract voor de cv-ketel loopt, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Het gunstigste scenario is dat de nieuwe bewoner het contract overneemt, maar het is de vraag of die dat wil. De cv-ketel meenemen naar de nieuwe woning brengt extra installatiekosten met zich mee. Wat dan overblijft is het huurcontract van de cv-ketel afkopen. Dit pakt vaak duur uit. De afkoopsom kan even hoog zijn als de nog resterende termijnen: enkele duizenden euro's waar niets tegenover staat. Is de kans groot dat je gaat verhuizen binnen een jaar of acht, dan kun je beter kiezen voor een (korter) leasecontract of een cv-ketel kopen. Een leasecontract is meestal af te kopen zonder boeteclausule. Je betaalt dan alleen de resterende aflossingskosten, zonder rentedeel of onderhoudskosten.

Kosten cv-ketel vergeleken

In 2011 vergeleken we de kosten van koop, huurkoop en huur in de situatie waarin een bestaande hoogrendementsketel (HR) wordt vervangen door een nieuwe die op dezelfde plaats komt. Wanneer de nieuwe cv-ketel op een andere plaats komt te hangen of er een condenswaterafvoer moet worden aangelegd zijn de plaatsingskosten hoger.

Een standaardinstallatie kost over het algemeen ongeveer €500. Neem je dit bedrag op in een huurcontract dan betaal je hier meestal €7 extra per maand voor. Bedragen de installatiekosten €1000, dan kost dit €14 per maand. Bij een vijfjarig leasecontract komen deze bedragen op respectievelijk €11 en €22 per maand.

Cv-ketel kopen altijd voordeliger

Een cv-ketel kopen verdient in financieel opzicht altijd de voorkeur boven een cv-ketel huren of huurkoop. Daarbij kun je een beperkt of een all-in onderhoudscontract afsluiten, afhankelijk van het risico op onverwachte reparatiekosten. Komt een grote uitgave voor het aanschaffen van een ketel niet uit? Huurkoop is minder duur dan een cv-ketel huren, vooral omdat de rente fiscaal aftrekbaar is. Ook geeft huurkoop minder problemen bij verhuizen dan een cv-ketel huren.

Voor- en nadelen, tips:

Cv-ketel kopen

+ Het goedkoopst
+ Keus uit verschillende onderhoudscontracten
-  Grote uitgave ineens noodzakelijk

Cv-ketel huren

+ Geen grote uitgave ineens
+ Geen risico op onverwachte reparatiekosten
-  Duurder dan kopen
-  Extra kosten bij tussentijdse beëindiging (bijvoorbeeld bij verhuizing)

Cv-ketel huurkoop (lease)

+ Geen grote uitgave ineens
+ Geen risico op onverwachte reparatiekosten tijdens duur contract
+ Goedkoper dan huren omdat rentedeel fiscaal aftrekbaar is
-  Duurder dan kopen

Je hoeft de cv-ketel niet af te nemen bij de energieleverancier. Wel geldt dan soms korting op bijvoorbeeld het onderhoudscontract.

Aanschaf en onderhoudscontract hoeven niet bij dezelfde partij.

Cv-ketel kopen met all-in onderhoud   
Aanschafkosten CV-ketel  €1.100 
Installatiekosten  € 500 
All-in onderhoud  € 130 
    
Kosten na 12 jaar  €3.160 
    
Cv/ketel kopen met beperkt onderhoud   
Aanschafkosten CV-ketel  €1.100 
Installatiekosten  € 500 
Beperkt onderhoud*  € 50per jaar
Verwachte reparatiekosten  € 500 
    
Kosten na 12 jaar  €2.700 
    
Cv-ketel lease 5-jarig contract   
Leasebedrag excl. installatiekosten  €44per maand
Leasebedrag incl. installatiekosten  €55per maand
Renteaftrek (42%) ketel 42% x -€6per maand
Renteaftrek (42%) installatiekosten 42% x -€2,5per maand
    
Kosten na 5 jaar  €3.086 
Onderhoud resterende 7 jaar  €130per jaar
    
Kosten na 12 jaar  €3.996 
    
Cv-ketel huren 12-jarig contract   
    
Huurbedrag excl. installatiekosten  €27per maand
Huurbedrag incl. installatiekosten  €34per maand
    
 Kosten na 12 jaar  €4.896 

Cv-ketel kopen, huren of huurkoop: kosten na 12 jaar

Richtprijzen op basis van een cv-ketel uit de - meest gangbare - CW4-klasse en standaard plaatsingskosten van €500. Voor een ketel die 1,5 keer zo duur is in aanschaf zullen de huur- en leasebedragen exclusief installatiekosten ook ongeveer 1,5 keer zo hoog zijn.

* 1x per 2 jaar een onderhoudsbeurt voor 100 euro

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
Ik heb een vr ketel , kan ik deze nog vervangen voor een nieuwe VR ketel?
G.Feenstra,
Stel een vraag
Laatste review
Intergas Kombi Kompakt HRE 24/18
Stefan
55.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!