Cv-ketel kopen: tips

Cv-ketel kopen: video met kooptips

Bekijk de video

Ga je een nieuwe cv-ketel kopen? Bekijk de video met handige kooptips.

Naar boven

Uitrusting van de cv-ketel

Ga je een cv-ketel kopen, let dan goed op wat er wel en niet op zit.

Alle ketels uit deze test zijn minimaal voorzien van elektronische ontsteking, Gaskeur HR107 voor het verwarmingsrendement, hoogrendement warm water, schonere verbranding, naverwarming zonneboiler, CW4 (comfort warmwaterklasse 4) en een vorstbeveiliging.

De ketel van Daalderop kan aan twee cv-systemen gekoppeld worden en enkele andere ketels zijn voorzien van een modulerende pomp.

Lees meer over de verschillende keurmerklabels van de cv-ketels.

Naar boven

Prijzen van cv-ketels

Bij het kopen van een cv-ketel let je natuurlijk op de prijs. Maar de kale prijs zegt weinig over de uiteindelijke kosten van een cv-ketel, omdat de prijs voor consumenten uiteindelijk afhankelijk is van de installatie. Die is voor iedereen weer anders.

De installateur berekent de prijs vaak inclusief installatie, daarom is het moeilijk om te zeggen wat een op zichzelf staande cv-ketel kost. Voor de prijzen zijn wij uitgegaan van de adviesprijs van de fabrikant, op internet zijn diverse (lagere) prijzen te vinden, ook inclusief montage.

De verschillende voorwaarden maken ze lastig vergelijkbaar. Op bijvoorbeeld de website www.warmteservice.nl zijn wel 'kale' prijzen van cv-ketels te vinden. Duidelijk is dat er, ten opzichte van de adviesprijs, nog wel wat te onderhandelen valt bij het kopen van een cv-ketel.

Naar boven

Thermostaat

Een cv-ketel is in huis een onopvallend apparaat. Je hoeft niet dagelijks aan de cv-ketel zelf te zitten om het apparaat te bedienen. De gebruikerservaring zit hem dan ook vooral in de thermostaat en in het gebruikscomfort van de verwarmingsfunctie en de warmwaterfunctie. Bij installatie kun je enkele instellingen, zoals de stand van de waterpomp, aangeven. De druk moet op peil gehouden worden en jaarlijks moet de cv-ketel schoongemaakt worden.
Naar boven

Gaskeur

Installateurs zijn vaak erkend door een of meer merken om hun cv-ketels te verkopen, dus onafhankelijk is hun advies niet. De Stichting Energie Prestatie Keur (EPK) stimuleert het gebruik van energiezuinige apparaten en zij brengt de Gaskeurmerken uit, waarmee onafhankelijke oordelen wordt gegeven.

Zo is er het Gaskeur HR 107: als een cv-ketel een hoger rendement heeft doordat hij waterdamp laat condenseren, krijgt hij het Gaskeur HR. Een Gaskeur HR107 betekent dat de ketel een rendement van 107% moet kunnen halen. Er is ook het zogeheten CW-label, dat het warmwatercomfort van de ketel aangeeft. Hoe hoger het label (CW1 tot en met CW6), des te meer en sneller de ketel warm water levert. Het Gaskeur SV staat voor Schonere Verbranding.

Bij de verbranding van gas stoten cv-ketels niet alleen water en CO2 uit, maar ook de schadelijke gassen stikstofoxide (NOx) en koolstofmonoxide (CO). Het SV-label stelt extra strenge eisen aan de uitstoot van NOx. Een cv-ketel met een NZ-label kan het water uit een zonneboiler naverwarmen.

Naar boven

Moduleren

Ga je een cv-ketel kopen, let er dan op dat hij kan moduleren. Dat wil zeggen dat de gasvlam kan verschillen in grootte.

Door op een lager pitje te branden, kan de watertemperatuur in de radiatoren gelijkmatiger blijven en kan de cv-ketel ook efficiënter werken.

Een aantal van de door ons geteste cv-ketels heeft daarnaast een modulerende pomp die je hoger of lager kunt draaien, afhankelijk van de warmtebehoefte. Dit geldt voor de ATAG E325EC, de Nefit Proline- en Trendline-modellen, de geteste modellen van Remeha en Intergas, de Ferroli BlueSense en de Vaillant ecoTec plus-modellen.

Naar boven

Formaat cv-ketel

De buitenmaten van een cv-ketel worden steeds compacter. Heb je weinig ruimte, dan kan het handig zijn om een kleine cv-ketel te kopen. De kleinste modellen passen bijvoorbeeld zelfs in een keukenkastje. De definitie van 'kleine ketel' hebben wij momenteel gesteld op maximaal 100 liter. Dit betreft de inhoud gerekend met de buitenmaten van de ketel, niet alleen een eventueel aanwezig voorraadvat.

De allerkleinste ketels hebben een inhoud van een kleine 60 liter, met afmetingen van 58x35x28 cm. Ketels tussen de 100 en 200 liter vallen in de categorie 'middelgroot'. Een bijbehorende afmeting kan bijvoorbeeld 90x54x31 cm zijn. In onze cv-ketel vergelijker is het formaat van alle geteste ketels te vinden.

Naar boven

Voorraadvat

Je kunt een cv-ketel kopen met en zonder voorraadvat. Het voorraadvat is vooral bedoeld voor warmwatercomfort. Met zo'n voorraadvat kun je sneller warm water uit de kraan krijgen en op meerdere plekken tegelijk veel warm water tappen.

Een voorraadvat is niet energiezuinig, maar bij ketels zonder voorraadvat wordt ook energie gebruikt om de warmtewisselaar op temperatuur te houden om sneller warm water te hebben.

Kijk in de testresultaten voor de verschillende prestaties tussen cv-ketels met en zonder voorraadvat.

Naar boven

Legionella

De Legionella-bacterie gedijt goed in stilstaan water met een temperatuur tussen 25 en 55 °C. Om geen risico te lopen, moet de cv-ketel worden ingesteld op minstens 60 °C. In (gesloten) cv-installaties komt de bacterie niet voor, omdat deze zonder zuurstof niet kan groeien.

Naar boven

Doe mee

Kun jij helpen?
Test vergelijking onderhoudsabonnemtnen
heer W.A. Bode,
Stel een vraag
Laatste review
Vaillant ecoTec plus VHR 30-34 /5-5
Willem van Tol
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!