Extra informatie

Beste fotocamera

De beste fotocamera is de digitale camera die het best past bij jouw ideeën over beeldkwaliteit, mogelijkheden en grootte van de camera. In onze maandelijkse cameratest is uitgebreide aandacht voor fotokwaliteit, snelheid, filmkwaliteit, kwaliteit van de zoeker, het beeldscherm en de flitser.  

Kies de beste fotocamera in onze vergelijker door te kijken welke het beste scoort op de onderdelen die je het belangrijkst vindt. Bekijk ook welke digitale camera's de beste prijs- kwaliteitverhouding hebben.

Soorten camera's

In onze vergelijker van digitale camera’s zijn alle soorten fotocamera’s opgenomen. We hebben ze ingedeeld in 7 groepen, zodat ze onderling eenvoudiger te vergelijken zijn.

Per groep bepalen we de 'Beste uit de test' en de 'Beste koop'.

 • Veel zoom, kleine camera: Compact, Travelzoom
 • Heel veel zoom, grotere camera: Compact, Superzoom
 • Valbestendig, stof- en waterdicht: Compact, Outdoor
 • Fotokwaliteit en instellingen: Compact, Geavanceerd
 • Kleine camera, verwisselbare lenzen: Kleine systeemcamera
 • Grote camera, verwisselbare lenzen: Grote systeemcamera incl. spiegelreflex

Ook zitten er smartphonecamera's in onze cameratest. Per camera geven we de opvallendste voor- en nadelen uit de test. Hieronder een voorbeeld.

0. Voor en Nadelen

(klik om te vergroten)

De beste fotokwaliteit

Goede foto's zijn scherp en hebben goede kleuren, zelfs bij weinig licht. Geen witte, uitgebleekte luchten, donkere vlakken of verkeerd gekleurde pixels. Ook komen er geen rare lichtvlekken of donkere hoeken op de foto. Maar niet iedere camera maakt zulke goede foto's:

 • Vooral bij weinig licht zijn er grote verschillen in fotokwaliteit.
 • Sommige camera's hebben een kleurafwijking, waardoor foto's bijvoorbeeld een blauwe kleurzweem krijgen.
 • De beeldstabilisatie is soms ondermaats. Dit is vooral belangrijk als je ver inzoomt, dan helpt beeldstabilisatie om te voorkomen dat je bewogen foto's krijgt. 

Bekijk de testresultaten en zie welke digitale camera's het beste scoren op fotokwaliteit.

Hieronder zie je een voorbeeld van de testresultaten én vergelijker, zoals je die bij ons kunt verwachten. Is het je opgevallen dat achter het testoordeel een rondje met een i staat? Als je daarop klikt krijg je nog meer informatie over dit specifieke testonderdeel.

1. Fotokwaliteit

(klik om te vergroten)

Zoombereik

Met de ideale camera kun je de kleinste details en de grootste landschappen beeldvullend in beeld krijgen. Er zijn camera's tot meer dan 80x optische zoom. De 'wijdste' stand is 18 mm (50 mm ervaar je als 'normaal' zicht) en er kan ingezoomd worden tot wel 2000 mm, alsof je door een rietje kijkt. Speciaal voor wie op zoek is naar een camera met een groot zoombereik hebben we camera's ingedeeld in de categorieën travelzoom en superzoom.

Lees ook: Optische zoom en digitale zoom.

2. Zoombereik

(klik om te vergroten)

Filmkwaliteit

De beste fotocamera kan anno 2015 net zo goed filmen als een camcorder. Dat doen ze echter lang niet allemaal. Slechts de helft van de camera’s scoort boven de 5,5 op videokwaliteit. Vooral de geluidskwaliteit laat bij de meeste camera's te wensen over.

3. Filmkwaliteit

(klik om te vergroten)

Wil je weten welke camera’s dat zijn? Bekijk de testresultaten en kies de camera die voldoende videoresultaten behaalt.

Scherm en zoeker

De nauwkeurigheid van een camerascherm is zeer goed: je ziet precies hoe de foto wordt. Wel kun je bij fel licht last hebben van een reflecterend en contrastloos scherm of juist een te donker scherm bij weinig licht. Ook onder een hoek op het scherm kijken kan een probleem zijn. Een enkele camera heeft een draaibaar scherm en/of een aanraakscherm.

4. Scherm en Zoeker

(klik om te vergroten)

Een zoeker om door of in te kijken heeft veel voordelen:

 • je hebt beter beeld bij felle lichtomstandigheden;
 • je hebt de camera stabieler vast als je er doorkijkt;
 • voor mensen met een bril zijn instellingen van -4 tot +4 mogelijk.

Bij een spiegelreflexcamera kijk je via de zoeker door de lens. Een elektronische zoeker toont hetzelfde beeld als het grote scherm.

Bij welke camera's zie je ook bij moeilijke lichtomstandigheden nog wat je fotografeert? Bekijk de testresultaten en ontdek welke camera’s op dit aspect het best worden beoordeeld.

Snelheid

De snelste camera in onze cameratest is binnen 0,3 seconden klaar om te fotograferen en de traagste doet er bijna 7 seconden over. Ook bij andere gebruiksaspecten van een camera zijn er snelheidsverschillen. 

5. Snelheid

(klik om te vergroten)

Welke camera’s zijn het snelst? Bekijk de testresultaten en kies de camera die voldoet aan jouw wensen.

Bediening

 • In- en uitzoomen moet soepel en nauwkeurig gaan, met de juiste snelheid. Maar bij sommige camera's gaat het haperend of in veel te grote stappen.
 • Als je de ontspanknop half indrukt, stelt de camera zich alvast in om de foto te maken. Het is fijn als je het indrukmoment van de ontspanknop kunt voelen, zodat je precies weet welk moment je op de foto zet. 

In het voorbeeld zie je de andere bedieningsaspecten die aandacht krijgen in onze test.  

6. Bediening

(klik om te vergroten)  

Welke camera's scoren op bedieningsgemak beneden de maat? Bekijk de testresultaten en kies de camera’s die het snelst is en het meest prettig te bedienen.

Flitser

Bij de meeste camera's zit de flitser vast ingebouwd, maar bij andere camera's klapt de flits op. Bij een deel van de camera's gaat dat niet automatisch. Dit kan handig zijn als je de flits bewust niet wilt gebruiken.

Bij een kwart van de compactcamera's en alle spiegelreflexcamera's is de sterkte van de flits regelbaar. Dat is bijvoorbeeld handig om een foto binnenshuis iets minder fel te belichten. Aan alle spiegelreflexcamera's en een enkele compactcamera kun je een externe flitser koppelen voor mooier belichte foto's.

In ons rapportcijfer voor de flitser tellen we mee:

 • hoe mooi een automatisch geflitst portret vanaf 2 meter afstand is;
 • of de flitsafstand uitmaakt als je een beeldvullende foto van iets maakt.

Wat is de beste fotocamera per categorie? Bekijk de testresultaten en zie direct wat de beste fotocamera per type is.

Lees ook:

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Panasonic Lumix DMC-TZ35
Ervaren amateurfotograaf, voorheen beroeps
66.6666666666667 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!