Extra informatie

Beste fotocamera

De beste fotocamera is de digitale camera die het best past bij jouw ideeën over beeldkwaliteit, mogelijkheden en grootte van de camera. In onze cameratest is uitgebreide aandacht voor fotokwaliteit, snelheid, filmkwaliteit, kwaliteit van de zoeker, het beeldscherm en de flitser.

Kies de beste fotocamera in onze vergelijker door te kijken welke het beste scoort op de onderdelen die je het belangrijkst vindt. Bekijk ook welke digitale camera's de beste prijs- kwaliteitverhouding hebben.

Lees ook:

Soorten camera's

In onze vergelijker van digitale camera’s zijn alle soorten fotocamera’s opgenomen.We hebben ze ingedeeld in 7 groepen, zodat ze onderling eenvoudiger te vergelijken zijn.

Per groep bepalen we de Beste uit de test en de Beste koop.

 Compactcamera's vergelijken wat is een compactcamera?
 Travelzoomcamera's vergelijken wat is een travelzoomcamera?
 Superzoomcamera's vergelijken wat is een superzoomcamera?
 Robuuste camera's vergelijken wat is een robuuste camera?
 Geavanceerde camera's vergelijken wat is een geavanceerde camera?
 Compacte systeemcamera's vergelijken wat is een systeemcamera?
 Spiegelreflexcamera's vergelijken wat is een spiegelreflexcamera?

Per camera geven we de opvallendste voor- en nadelen uit de test. Hieronder een voorbeeld.

0. Voor en Nadelen

(klik om te vergroten)

De beste fotokwaliteit

Goede foto's zijn scherp en hebben goede kleuren, zelfs bij weinig licht. Geen witte, uitgebleekte luchten, donkere vlakken of verkeerd gekleurde pixels. Ook komen er geen rare lichtvlekken of donkere hoeken op de foto. Maar niet iedere camera maakt zulke goede foto's:

 • Vooral bij weinig licht zijn er grote verschillen in fotokwaliteit.
 • Sommige camera's hebben een kleurafwijking, waardoor foto's bijvoorbeeld een blauwe kleurzweem krijgen.
 • De beeldstabilisatie is soms ondermaats. Dit is vooral belangrijk als je ver inzoomt, dan helpt beeldstabilisatie om te voorkomen dat je bewogen foto's krijgt. 

Log in of maak nu 2 maanden gratis kennis en zie welke digitale camera's het beste scoren op fotokwaliteit.

Hieronder zie je een voorbeeld van de testresultaten én vergelijker, zoals je die bij ons kunt verwachten. Is het je opgevallen dat achter het testoordeel een rondje met een i staat? Als je daarop klikt krijg je nog meer informatie over dit specifieke testonderdeel.

1. Fotokwaliteit

(klik om te vergroten)

Zoombereik

Met de ideale camera kun je de kleinste details en de grootste landschappen beeldvullend in beeld krijgen. Er zijn camera's tot wel 60x optische zoom. De 'wijdste' stand is 22 mm (50 mm ervaar je als 'normaal' zicht) en er kan ingezoomd worden tot wel 1200 mm, alsof je door een rietje kijkt. Speciaal voor wie op zoek is naar een camera met een groot zoombereik hebben we camera's ingedeeld in de categorieën travelzoom en superzoom.

Lees ook: Optische zoom en digitale zoom.

2. Zoombereik

(klik om te vergroten)

Filmkwaliteit

De beste fotocamera kan anno 2014 net zo goed filmen als een camcorder. Dat doen ze echter lang niet allemaal. Slechts de helft van de camera’s scoort boven de 5,5 op videokwaliteit. Vooral de geluidskwaliteit laat bij de meeste camera's te wensen over.

3. Filmkwaliteit

(klik om te vergroten)

Wil je weten welke camera’s dat zijn? Log in of maak nu 60 dagen gratis kennis en bekijk met welke camera’s je voldoende videoresultaten behaalt.

Scherm en zoeker

De nauwkeurigheid van een camerascherm is zeer goed: je ziet precies hoe de foto wordt. Wel kun je bij fel licht last hebben van een reflecterend en contrastloos scherm of juist een te donker scherm bij weinig licht. Ook onder een hoek op het scherm kijken kan een probleem zijn. Een enkele camera heeft een draaibaar scherm en/of een aanraakscherm.

4. Scherm en Zoeker

(klik om te vergroten)

Een zoeker om door of in te kijken heeft veel voordelen:

 • je hebt beter beeld bij felle lichtomstandigheden;
 • je hebt de camera stabieler vast als je er doorkijkt;
 • voor mensen met een leesbril zijn instellingen tot +4 mogelijk.

Bij een spiegelreflexcamera kijk je via de zoeker door de lens. Een electronische zoeker toont hetzelfde beeld als het grote scherm.

Bij welke camera's zie je ook bij moeilijke lichtomstandigheden nog wat je fotografeert? Log in of maak nu 60 dagen gratis kennis en ontdek welke camera’s op dit aspect het best worden beoordeeld.

Snelheid

De snelste camera in onze cameratest is binnen 0,3 seconden klaar om te fotograferen en de traagste doet er bijna 7 seconden over. Ook bij andere gebruiksaspecten van een camera zijn er snelheidsverschillen. 

5. Snelheid

(klik om te vergroten)

Welke camera’s zijn het snelst? Log in of maak nu 60 dagen gratis kennis en bekijk welke camera’s het snelst en meest prettig te bedienen zijn.

Bediening

 • In- en uitzoomen moet soepel en nauwkeurig gaan, met de juiste snelheid. Maar bij sommige camera's gaat het haperend of in veel te grote stappen.
 • Als je de ontspanknop alvast half indrukt, stelt de camera zich alvast in om de foto te maken. Het is fijn als je het indrukmoment van de ontspanknop kunt voelen, zodat je weet op welk moment je precies de foto maakt. 

In het voorbeeld zie je de andere bedieningsaspecten die aandacht krijgen in onze test.  

6. Bediening

(klik om te vergroten)  

Welke camera's scoren op bedieningsgemak ondermaats? Log in of maak nu 60 dagen gratis kennis en bekijk welke camera’s het snelst en meest prettig te bedienen zijn.

Flitser

Bij de meeste camera's zit de flitser vast ingebouwd, maar bij andere camera's klapt de flits op. Bij een deel van de compactcamera's gaat dat niet automatisch. Dit kan handig zijn als je de flits bewust niet wilt gebruiken.

Bij een kwart van de compactcamera's en alle spiegelreflexcamera's is de sterkte van de flits regelbaar. Dat is bijvoorbeeld handig om een foto binnenshuis iets minder fel te belichten. Aan alle spiegelreflexcamera's en een enkele compactcamera kun je een externe flitser koppelen voor mooier belichte foto's.

In ons rapportcijfer voor de flitser tellen we mee:

 • hoe mooi een automatisch geflitst portret vanaf 2 meter afstand is;
 • hoe het flitslicht over de ruimte verdeeld wordt;
 • of de flitsafstand uitmaakt als je een beeldvullende foto van iets maakt.

Wat is de beste fotocamera per categorie? Log in of maak nu 2 maanden gratis kennis, bekijk de samenvatting van de testresultaten en zie direct wat de beste fotocamera per type is.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
canon ixus 132 hs komt overeen met canon ixus..........?
heer W.H.J. Kuis
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Fujifilm X-E2 met Fujinon XF18-55mm
Rilly Luycks
83.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!