icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Fotocamera kopen: waar let je op?

Een fotocamera kopen: daar komt veel bij kijken. Waar ga je foto’s van maken, hoe groot mag je camera zijn en kun je de camera makkelijk instellen? Daarnaast moet je zeker letten op zoombereik en fotokwaliteit van het fototoestel. Wij hebben de belangrijkste keuzes voor je op een rij gezet.


1
Systeemcamera of compactcamera

 • Koopadvies cameras system groot kleur-2

  Systeemcamera, óók spiegelreflex

  Dit zijn camera’s met een verwisselbare lens. Ook zijn ze verkrijgbaar in een klein formaat en met eenvoudige instellingen. De fotokwaliteit is heel goed, maar het zoombereik per lens is meestal beperkt.

  Meer over systeemcamera’s.

 • Koopadvies cameras compact kleur

  Compactcamera

  Deze camera’s bestaan uit 1 stuk. Compactcamera's met veel zoom zijn ideaal voor reizigers en voor minder gevorderde gebruikers. Minder zoom betekent vaak ook meer gevorderde instellingen en betere fotokwaliteit.

  Meer over compactcamera’s.

 • Cameras-Koopadvies-Keuzehulp

  Kies de juiste camera

  Wil je weten welke fotocamera het beste bij je past? Met onze keuzehulp beantwoord je een paar vragen en kies jij de juiste camera.

  Keuzehulp: Fotocamera kiezen

2
Zoombereik

Je hebt 3 opties om een onderwerp groter in beeld te krijgen:

 • Inzoomen
 • De foto (later) bijsnijden
 • Gewoon lopen tot je dichterbij staat

Een compactcamera kan wel 30, 40 of 50 keer zoom hebben. Losse lenzen halen dat niet. Voor de meeste mensen is 10 keer zoom in praktijk meer dan genoeg.

Veel zoom is verleidelijk, maar het verschil tussen bijvoorbeeld 4 en 8 keer zoom is veel groter dan tussen 40 en 80 keer zoom. Bovendien heeft een camera met heel veel zoom een kleine beeldsensor en daardoor minder goede fotokwaliteit.

Besef ook dat het een hele kunst is om je onderwerp in beeld te houden als je heel ver inzoomt. Bij 20 keer zoom is het alsof je door een rietje je onderwerp in beeld moet houden.

Naar een onderwerp toe lopen om het groter in beeld te krijgen of de foto bijsnijden geeft wel een heel ander effect dan inzoomen.

Lees ook: Zoombereik: hoeveel heb je nodig?

Groothoek

Wil je veel tegelijk op de foto, zoek dan een camera met '24 mm wide' of minder. Dit wordt ook wel groothoek genoemd.

Op zoek naar een losse lens? Bekijk dan de tips voor het kopen van een cameralens.

3
Fotokwaliteit

Lens

De lens bepaalt samen met de beeldsensor voor een groot deel de kwaliteit van de foto. Bij te weinig licht gaat de fotokwaliteit soms flink achteruit. Let daarom op de lichtsterkte van de lens. Op de foto zie je hoe de lichtsterkte van de lens staat genoteerd op de lens: '1: 3.5-5.6'.

 • 5.6 de lichtsterkte als je helemaal inzoomt
 • 3.5 de lichtsterkte als je niet inzoomt

Lagere getallen betekenen meer licht. In de praktijk liggen de waarden tussen 1.2 en 7. Vaak wordt bij 2.8 of lager gesproken van een 'lichtsterke lens'. Als je inzoomt, komt er minder licht in de camera.

Beeldsensor

De afmetingen van de beeldsensor zijn belangrijker voor de fotokwaliteit dan het aantal megapixels dat erop zit. Groter is beter, maar duurder.

Cameras koopadvies Channel Kwaliteit Lenses

4
Scherm en zoeker

Het beeld op het scherm van de camera zegt niet alles over de kwaliteit van de foto. De meeste camera’s hebben een 3-inch scherm. Een aanraakscherm is nog steeds niet standaard, hoewel het zeker handig is.

Het beeld op een goed scherm ververst snel en is bruikbaar bij zowel fel als bij weinig licht. Met een kantelbaar of draaibaar scherm maak je makkelijker foto's vanuit een lastige hoek of wanneer je het toestel hoog boven je hoofd wilt houden.

Voor mensen met een bril

Voor mensen met een (lees)bril kan een zoeker echt een uitkomst zijn. Maar ook voor mensen zonder bril is een zoeker prettig. Je kunt met een zoeker de camera goed stabiel houden. Daarnaast is het ook erg handig als je bij fel licht niets meer op je scherm ziet. Sommige zoekers zijn instelbaar van -4 tot +4.

Lees meer over camera’s met zoeker.

Koopadvies 4 fotocamera scherm en zoeker

5
Camera’s met wifi, bluetooth en GPS

Met een camera met wifi-logo zet je foto's draadloos over naar een smartphone of tablet. Bij camera's met bluetooth zelfs direct als je de foto maakt. Wat je er verder mee kunt, verschilt per camera.

Wil je foto’s direct vanaf je camera delen via internet, bijvoorbeeld via Facebook? Er zijn modellen die dat kunnen. Je moet wel eerst het een en ander instellen. Daarna kun je foto’s direct uploaden als je de camera aansluit op een wifi-netwerk.

Een camera met gps legt zelf vast waar opnamen gemaakt worden. Dit verkort de accuduur wel. Er zijn ook (wifi)camera's die de gps-gegevens van een smartphone over kunnen nemen.

Lees meer over camera’s met wifi of over camera's met bluetooth.

Koopadvies 5 fotocamer GPS en Wifi

6
Gebruiksgemak: probeer uit in de winkel

Probeer de camera zelf uit in de winkel. Zo weet je zeker dan de camera aan jouw persoonlijke eisen voldoet. Let daarbij op de volgende punten:

 • Probeer in de winkel hoe nauwkeurig en prettig de bediening en het in- en uitzoomen werkt.
 • Bij sommige kleine camera’s zit de lens bovenin de hoek van de camera. Vaak zit ook de flitser bovenin of klapt deze omhoog. Bekijk daarom of je vinger niet voor de lens of flitser komt.
 • Sommige camera's hebben een panoramafunctie. Check hoe deze functie werkt. De ene camera beweeg je rustig en worden de foto’s aan elkaar geplakt. Maar er zijn ook camera’s waar dit minder makkelijk gaat.
 • Let bij een camera met verwisselbare lenzen op of de meegeleverde lens beeldstabilisatie heeft (IS, OIS, VR).
Cameras koopadvies Channel6 probeer Winkel

7
Een extra accu kopen

Een extra accu is erg handig als je een hele dag gaat fotograferen. Originele accu's zijn alleen erg prijzig. Bekijk daarom eens alternatieven merken. Deze zijn ongeveer 30% goedkoper dan het originele merk en vaak een goed alternatief. Wel blijkt dat alternatieve accu’s minder lang meegaan dan het origineel.

Blijf uit de buurt van naamloze accu's, want die kunnen minder veilig zijn. Pas ook op voor illegale kopieën. Deze accu’s lijken op accu’s van de bekende cameramerken, maar zijn ongewoon goedkoop en van slechtere kwaliteit.

Koopadvies 7 fotocamera batterijen en accu

8
Sd-geheugenkaart kopen

Belangrijk: bij een sd-geheugenkaart gaat het om geheugencapaciteit én snelheid.

De geheugencapaciteit (GB) bepaalt hoeveel data op de kaart past. Niet iedere foto is even groot (in MB). Kijk hoeveel MB jouw foto’s gemiddeld zijn, dan kun je uitrekenen hoeveel foto’s er op een kaartje passen en hoe groot je geheugenkaart moet zijn.

Het snelste kaartje is echter niet automatisch het beste kaartje. Als je alleen (standaard) jpeg-foto's maakt, is de snelheid van de geheugenkaart niet zo van belang. Fotografeer je in het RAW-formaat, dan is de snelheid wel belangrijk.

Lees meer over geheugenkaarten.

Koopadvies 8 fotocamera geheugenkaart
CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Twijfel je nog tussen een paar camera’s? Welke accessoires zijn handig? Vraag het op het forum of deel zelf je ervaringen.

Bekijk het forum