icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Fotocamera kopen: waar let je op?

Bij het kopen van een fotocamera komt veel kijken. Waar ga je foto’s van maken, hoe groot mag je camera zijn en is het apparaat makkelijk in te stellen? Daarnaast moet je zeker letten op zoombereik en fotokwaliteit. Wij hebben de belangrijkste keuzes voor je op een rij gezet.

Karen Reijneveld
Karen Reijneveld

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Systeemcamera of compactcamera

 • Koopadvies cameras system groot kleur-2

  Systeemcamera inclusief spiegelreflex

  Dit zijn camera’s met een verwisselbare lens. Ook zijn ze verkrijgbaar in een klein formaat en met eenvoudige instellingen. De fotokwaliteit is heel goed, maar het zoombereik per lens is meestal beperkt.

  Meer over systeemcamera’s.

 • Koopadvies cameras compact kleur

  Compactcamera

  Deze camera’s bestaan uit 1 stuk. Compactcamera's met veel zoom zijn ideaal voor reizigers en voor minder gevorderde gebruikers. Minder zoom betekent vaak ook meer gevorderde instellingen en betere fotokwaliteit.

  Meer over compactcamera’s.

 • Cameras-Koopadvies-Keuzehulp

  Kies de juiste camera

  Wil jij liever door het beantwoorden van een paar vragen snel uitkomen bij de camera's die het beste bij je passen? Wij helpen je op weg. 

  Fotocamera kiezen

2
Zoombereik en lenzen

Het zoombereik heeft veel invloed op een foto. Zo is een close-up portret zonder zoom echt minder mooi dan mét.

Groothoek nodig?

Wil je veel tegelijk op de foto, zoek dan een camera met '24mm wide' of minder. Dit wordt ook wel een groothoek genoemd. Ga je veel close-ups maken, dan is een groothoek onnodig. De mogelijkheid om een beetje te in te zoomen (50-135mm) is wel handig. Voor sport, vogels en andere dieren op afstand heb je een telelens nodig (200mm of meer).

Sommige fotocamera's hebben zo'n groot zoombereik dat je er alles mee kunt fotograferen (bijvoorbeeld 20-1200mm). Als je hiermee helemaal inzoomt, lijkt het alsof je door een rietje kijkt. Helaas is het dat wel lastig om de camera stil te houden. Camera’s en lenzen met veel zoom zijn het makkelijkst in gebruik, maar de fotokwaliteit is iets minder goed dan bij camera’s en lenzen met weinig of geen zoom.

Op zoek naar een losse lens? Bekijk dan de tips voor het kopen van een cameralens.

3
Fotokwaliteit

De lens bepaalt samen met de beeldsensor voor een groot deel de kwaliteit van de foto.

Een lichtsterke lens is handig voor fotograferen bij weinig licht. Je herkent een camera met zo'n lens aan de getallen op de lens. Achter een 1 met een dubbele punt staat bijvoorbeeld 1:2.8-5.6. Hoe lager de getallen achter de dubbele punt, hoe meer licht er op de sensor kan vallen.

De afmetingen van de beeldsensor zijn belangrijker voor de fotokwaliteit dan het aantal megapixels dat op de camera zit. Groter is beter, maar duurder.

Lees meer over fotokwaliteit.

Cameras koopadvies Channel Kwaliteit Lenses

4
Scherm en zoeker

Het beeld op het scherm van de camera zegt niet alles over de kwaliteit van de foto. De meeste camera’s hebben een 3-inch scherm. Een aanraakscherm is nog steeds niet standaard, hoewel het zeker handig is.

Het beeld op een goed scherm ververst snel en is zichtbaar bij fel en bij weinig licht. Met een kantelbaar of draaibaar scherm maak je makkelijker foto's vanuit een lastige hoek.

Voor mensen met een bril

Voor mensen met een (lees)bril kan een zoeker echt een uitkomst zijn. Maar ook voor mensen zonder bril is een zoeker prettig. Je kunt met een zoeker de camera goed stabiel houden. Daarnaast is het ook erg handig als je bij fel licht niets meer op je scherm ziet. Sommige zoekers zijn instelbaar van -4 tot +4.

Lees meer over camera’s met zoeker.

Koopadvies 4 fotocamera scherm en zoeker

5
Camera’s met wifi, bluetooth en GPS

Met een camera met wifi-logo kun je in ieder geval je foto's draadloos overzetten naar een smartphone of tablet. Bij camera's met bluetooth zelfs direct als je de foto schiet. Wat je er verder mee kunt, verschilt per camera.

Wil je foto’s direct vanaf je camera delen via internet, bijvoorbeeld via Facebook? Er zijn modellen die dat kunnen. Je moet wel eerst het een en ander instellen. Daarna kun je foto’s direct uploaden als je de camera aansluit op een wifi-netwerk.

Een camera met gps legt zelf vast waar opnamen gemaakt worden. Er zijn ook (wifi)camera's die de gps-gegevens van een smartphone over kunnen nemen.

Lees meer over camera’s met wifi of over camera's met bluetooth.

Koopadvies 5 fotocamer GPS en Wifi

6
Gebruiksgemak: probeer uit in de winkel

Wij testen van alle camera’s de snelheid en bediening. Probeer de camera ook zelf uit in de winkel. Zo weet je zeker dan de camera aan jouw persoonlijke eisen voldoet. Let daarbij op de volgende punten:

 • Probeer in de winkel hoe nauwkeurig en prettig de bediening en het in- en uitzoomen werkt.
 • Bij sommige kleine camera’s zit de lens bovenin de hoek van de camera. Vaak zit ook de flitser bovenin of klapt deze omhoog. Bekijk daarom of je vinger niet voor de lens of flitser komt.
 • Sommige camera's hebben een panoramafunctie. Check hoe deze functie werkt. De ene camera beweeg je rustig en worden de foto’s aan elkaar geplakt. Maar er zijn ook camera’s waar dit minder makkelijk gaat.
 • Let bij een camera met verwisselbare lenzen op of de meegeleverde lens beeldstabilisatie heeft.
Cameras koopadvies Channel6 probeer Winkel

7
Koop een accu van een origineel of alternatief merk

Een extra accu is erg handig als je een hele dag gaat fotograferen. Originele accu's zijn alleen erg prijzig. Bekijk daarom eens alternatieven merken. Deze zijn ongeveer 30% goedkoper dan het originele merk en vaak een goed alternatief. Wel blijkt dat alternatieve accu’s minder lang meegaan dan het origineel.

Blijf uit de buurt van naamloze accu's, want die kunnen minder veilig zijn. Pas ook op voor illegale kopieën. Deze accu’s lijken op accu’s van de bekende cameramerken, maar zijn ongewoon goedkoop en van slechtere kwaliteit.

Koopadvies 7 fotocamera batterijen en accu

8
Sd-geheugenkaart kopen

Bij een sd-geheugenkaart gaat het om geheugencapaciteit en snelheid. Het snelste kaartje is echter niet automatisch het beste kaartje voor het apparaat waarvoor je hem wilt gebruiken. Als je alleen (standaard) jpeg-foto's maakt, is de snelheid van de geheugenkaart niet zo van belang. Fotografeer je in het RAW-formaat, dan is de snelheid wel belangrijk.

De geheugencapaciteit (GB) bepaalt hoeveel data er op de kaart past. Wil je heel veel foto’s of een lange video op een kaartje zetten? Koop dan een kaartje met veel geheugencapaciteit.

Lees meer over geheugenkaarten.

Koopadvies 8 fotocamera geheugenkaart
illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Twijfel je toch nog tussen een paar camera’s? Ben je benieuwd naar een bepaald type camera? Stel je vraag aan de Community of deel je eigen ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...