icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Lichtsterke lens

Bij weinig licht heb je veel voordelen van een lichtsterke lens. Een lichtsterke lens heeft ook meer mogelijkheden voor foto's met een vage achtergrond. Welke objectieven zijn lichtsterk en wat houdt dat eigenlijk in?
Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 11 januari 2022

Lichtsterkte-lens-bij-weinig-licht

Cameras koopadvies Channel Kwaliteit LensesBeste bij weinig licht

Wil je de beste foto's bij weinig licht maken? Koop dan een lichtsterke lens. Je herkent zo'n lens aan de lage getallen die achter de '1:'of de 'f/' op de lens staan. Dat zijn de zogenoemde diafragmawaarden. Lage getallen geven aan dat de lensopening groot is: er kan dan veel licht naar binnen.

zandkasteel scherpte diepteVage achtergrond

Een ander voordeel van zo'n lichsterke lens is dat je er foto's mee kunt maken waarbij je onderwerp scherp is en de rest van het beeld onscherp.

Zo'n kleine scherptediepte is vaak mooier dan wanneer alles scherp is.

Tip: gebruik in onze cameravergelijker het filter 'Foto's met wazige achtergrond'.

Welke-lens-voor-welke-foto-landschap-reizenLiever meer scherp

Soms wil je als fotograaf juist dat een groot deel van de foto scherp in beeld komt, bijvoorbeeld een standbeeld én de persoon die er voor staat. Dan is een grote lensopening juist ongewenst.

Gebruikstip: Kies dan bijvoorbeeld niet voor de portretstand, maar voor 'landschap'. Dan stelt de camera een kleinere lensopening in. Zelf kun je dat ook doen, bijvoorbeeld in de A-stand. Een groter deel van de foto wordt scherp. Nadeel is dat er minder licht naar binnen kan, zodat eerder ruis ontstaat (verkeerd gekleurde pixels).

gebruikstips-zoom-en-millimeters-ccd-sensorInvloed van beeldsensor

Met goed licht kunnen bijna alle camera's goede foto's maken. Bij minder licht merk je het verschil. Op een grauwe dag op vakantie in Schotland doen camera's met een grote 'gevoelige plaat' (beeldsensor) het beter dan andere. Maar in de grotten van Han kunnen zelfs de foto's van deze toestellen tegenvallen.

Tip: gebruik in onze cameravergelijker het filter 'Sensorgrootte'.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.