icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Camera’s met wifi

Tegenwoordig zijn er veel camera’s met wifi-functie. Maar hoeveel is er echt mogelijk met de wifi-functie?

Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op:1 augustus 2018

Artikel camera met wifi

Wifimogelijkheden van camera’s

Fotocamera’s met wifi hebben niet allemaal evenveel mogelijkheden. Dit zijn de opties:

  • Foto’s overzetten naar smartphone en tablet
  • Foto’s direct delen via internet
  • Bestanden automatisch overzetten naar de computer
  • Afstandsbeeld en – bediening
  • Gps-coördinaten aan foto’s koppelen

Voorwaarde om prettig met wifi te kunnen werken, is een aanraakscherm. Kijk in onze vergelijker voor fotocamera's welke camera's een aanraakscherm hebben.

Tip: Je kunt een oude camera van wifi voorzien door een (voor die camera geschikte) geheugenkaart met wifi aan te schaffen.

Overzetten naar smartphone en tablet

Heb je een wifilogo op je camera? Dan kun je je foto's draadloos overzetten naar een smartphone of tablet. Om de foto’s met je smartphone te delen moet je de foto-app van het cameramerk installeren. Elke camerafabrikant heeft zijn eigen smartphone-app met verschillende mogelijkheden. Deze apps maken ze voor smartphones die werken op het Android of iOS mobiele besturingssysteem. Voor smartphones met het Windowsbesturingssysteem zijn er geen apps. Bij sommige fotocamera's zie je de foto zelfs direct op de smartphone als je de foto's maakt. Daar wordt ook wel bluetooth voor gebruikt. Besef wel dat de foto's niet altijd standaard in volle kwaliteit overgezet worden.

Automatisch overzetten naar de computer

Via wifi kun je bestanden overzetten van je camera naar je computer of laptop. Soms ook automatisch. Kijk in de handleiding van je camera hoe je dit voor jouw model doet. Let wel:

  • bestanden overzetten gaat via wifi minder snel dan via een usb-kabel of de kaartlezer;
  • voor een automatische back-up moet je eerst een programma op je computer installeren.

Let op: draadloos overzetten van video's is meestal geen optie.

Foto’s direct delen op het internet

Van een camera met wifi zou je misschien verwachten dat je vanuit je hotelkamer direct vanaf de camera een paar leuke foto’s kunt delen met familie in Nederland. Met sommige camera's kan het, maar er zijn meestal wel beperkingen.

Het aantal internetlocaties dat je kunt benaderen is meestal beperkt tot een speciale website van het cameramerk en eventueel Facebook, of Flickr.

Thuis- of publiek netwerk

Ook kunnen de meeste wificamera’s alleen verbinding maken met een thuisnetwerk en dus niet met een publiek netwerk:

  • Voor een thuisnetwerk is alleen het wachtwoord van het netwerk nodig.
  • Voor een publiek netwerk is het meestal nodig om in een internetbrowser akkoord te gaan met gebruikersvoorwaarden.

Voor dat laatste hebben de meeste fotocamera’s geen oplossing. Sowieso kleven er privacy- en veiligheidsbezwaren aan publieke netwerken. Dit is op te lossen met een VPN-dienst, maar ook deze mogelijkheid komt niet voor op fotocamera's.

Afstandsbeeld en gps

De combinatie van je smartphone met de eerder genoemde camera-app maken bijzondere dingen mogelijk. De functie 'remote viewfinder' tovert de smartphone om tot afstandsbediening. Zo zie je op je telefoon wat je op je camera ziet. Handig voor groepsfoto's en foto's vanuit een anders onmogelijke hoek.

Tip: gebruik ook de zelfontspanner bij een groepsfoto, zodat je zelf op de foto niet naar je smartphone kijkt!

Ook zijn er camera’s die met behulp van de smartphone gps-coördinaten aan foto's kunnen koppelen. Zo wordt er vastgelegd waar de foto genomen is.

Samenwerking fotocamera met smartphone

Dat de samenwerking tussen camera en smartphone niet bij iedereen soepel gaat, blijkt uit de matige of minstens wisselende waarderingen/reviews die de camera-apps in de app-stores krijgen.

Een deel van de mensen is heel enthousiast, anderen hebben bijvoorbeeld problemen na een update van de app of het besturingssysteem (voornamelijk Android). Waar dat precies aan ligt is moeilijk te achterhalen. Maar soms worden (wifi- of bluetooth-)verbindingsproblemen expliciet benoemd.

Beschikbare camera-apps

Apple App Store (iPhone, iPad):

Google Play Store (Android):

Vóór je een camera met wifi koopt: let in de omschrijving van de bijbehorende app op de eisen die aan je smartphone gesteld worden!

Lees meer over: