icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Systeemcamera’s

Voor gevorderde fotografen is een systeemcamera een logische keuze. Vroeger was de spiegelreflexcamera de enige camera die aan hun eisen voldeed. Tegenwoordig zijn er meer opties beschikbaar, ook voor minder gevorderde fotografen.
Artikel systeemcamera

Systeemcamera en spiegelreflex

Het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflex:

 • Een spiegelreflexcamera (links) is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp.
 • Een systeemcamera (rechts) is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem. Je kijkt op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp.

Spiegelreflex vs systeemcamera landscape

Feitelijk is een spiegelreflexcamera ook een systeemcamera: je koopt de basis (de ‘body') waar je allerlei extra’s aan toe kunt voegen. Denk aan lenzen, krachtige flitsers of extra accu's. Je stelt zelf je ideale camera samen.

Klein en groot

Het verschil tussen kleine en grote camera’s is opvallender dan het technische verschil tussen spiegelreflexen en systeemcamera’s. Kies daarom voor:

 • een kleine systeemcamera als je niet wil slepen met een zware tas, maar fotokwaliteit wel belangrijk vindt. Daarnaast kun je lenzen wisselen voor een groter zoombereik.
 • een grote systeemcamera of spiegelreflex als je een grotere camera prettig vindt en het gewicht niet erg vindt. 

Klein met losse lenzen – Kleine systeemcamera

Wil je spiegelreflexkwaliteit, maar liever niet zo'n grote camera, kies dan voor een kleine systeemcamera. Deze kosten gemiddeld zo’n €600 met standaardzoomlens. Andere kenmerken van een kleine systeemcamera:

 • Een kleine systeemcamera weegt gemiddeld zo'n 500 gram inclusief meegeleverde lens.
 • De meegeleverde lens is meestal 3 keer zoom. Met losse lenzen is het zoombereik te vergroten.
 • De meeste kleine systeemcamera’s hebben een draaibaar scherm en/of een aanraakscherm.
 • Enkele hebben een ingebouwde zoeker. Een flitser is niet altijd ingebouwd, maar wordt soms los meegeleverd.
 • De meeste kleine systeemcamera’s hebben wifi.

Bekijk alle kleine systeemcamera’s in onze vergelijker.

Groot met losse lenzen – Grote systeemcamera inclusief spiegelreflex

Spiegelreflexcamera’s en andere grote systeemcamera’s zitten in 1 groep omdat het directe concurrenten zijn. Alleen Canon, Nikon en Pentax maken nog spiegelreflexen. De andere merken maken camera’s zonder spiegelsysteem die vergelijkbaar zijn. Grote systeemcamera's of spiegelreflexcamera's kosten gemiddeld €1100 met standaardzoomlens.

Andere kenmerken van een systeemcamera of spiegelreflexcamera zijn:

 • Het zijn zware camera’s. Met de meegeleverde lens wegen deze camera’s gemiddeld zo’n 900 gram.
 • De meegeleverde lens is meestal 3 keer zoom. Met losse lenzen is het zoombereik te vergroten.
 • Grote systeemcamera’s hebben niet alleen een scherm, maar ook een zoeker. Bij de spiegelreflexcamera’s kijk je via het spiegelsysteem door de lens. Bij de andere systeemcamera’s zit er een klein schermpje in de zoeker.
 • Spiegelreflexen hebben meestal geen wifi, andere systeemcamera’s wel.
 • Hetzelfde geldt voor een aanraakscherm en een draaibaar scherm.

Bekijk alle grote systeemcamera’s en spiegelreflexen in onze vergelijker.

Hoe werkt een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera werkt anders dan een compactcamera. Je kijkt bij een spiegelreflexcamera door de lens naar je onderwerp. 

Het licht komt binnen door de lens, kaatst via een spiegel naar boven en gaat dan door een zogenoemd pentaprisma. Hierdoor zie je door de zoeker een rechtopstaand beeld.

DSLR-cameraWanneer je op de ontspanner drukt, klapt de spiegel naar boven en opent de sluiter. Zo komt het beeld gedurende de vastgestelde belichtingstijd op de beeldsensor.

De grootte van de beeldsensor is van invloed op de beeldkwaliteit. De beeldsensor is de 'gevoelige plaat' van de camera. Spiegelreflexcamera's hebben een sensor van minimaal 2,5 tot ruim 4 centimeter diagonaal. Ter vergelijking: er zijn ook sensoren van maar een halve centimeter, zoals in sommige smartphones.

Alleen Canon, Nikon en Pentax maken nog spiegelreflexcamera's. De andere merken maken systeemcamera's zonder spiegelsysteem. Voor elke spiegelreflexcamera heb je de keuze uit lenzen van klein zoombereik tot zeer groot, supergroothoek-lenzen en telelenzen. Er zijn veel kwalitatief hoogwaardige lenzen op de markt die een perfecte beeldkwaliteit verzorgen.

Nieuwste artikelen