icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Systeemcamera’s

Voor gevorderde fotografen was de spiegelreflexcamera de enige echte optie. Tegenwoordig is er meer keuze, en strijden spiegelreflex camera’s en systeemcamera’s om de aandacht van fotografen van alle niveaus.
Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 10 januari 2022

systeemcamera

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is een camera waarvan je de lens kan verwisselen. Vaak gaat het specifiek om camera’s die geen spiegelsysteem hebben. Feitelijk is een spiegelreflexcamera ook een systeemcamera: je koopt de basis (de ‘body') waar je allerlei extra’s aan toe kunt voegen. Denk aan cameralenzen, krachtige flitsers of extra accu's die deel uitmaken van hetzelfde systeem. Je stelt zelf je ideale camera samen.

De standaard meegeleverde lens heeft meestal 3 keer zoom. Met losse cameralenzen vergroot je het zoombereik. We hebben ook veel systeem- en spiegelreflexcamera's getest met een primelens. De fotokwaliteit is dan vaak beter dan bij de standaard zoomlens, maar zoomen kan niet.

Systeemcamera en spiegelreflexcamera

Het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflex:

 • Een spiegelreflexcamera (links) is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp.
 • Een systeemcamera (rechts) is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem. Je kijkt op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp.
 • Lees meer over hoe een spiegelreflexcamera werkt.

Spiegelreflex vs systeemcamera landscape

Een systeemcamera zonder spiegel is vaak wat kleiner dan een spiegelreflexcamera. Een spiegelreflexcamera is soms wel weer goedkoper. In onze vergelijker kan je beide soorten camera's goed met elkaar vergelijken.

Bekijk alle systeemcamera's in onze vergelijker

Hoe werkt een systeemcamera?

Bij een systeemcamera zonder spiegel valt het licht direct op de sensor. De elektronische zoeker of het scherm op de achterkant laat direct het door de sensor geregistreerde beeld zien.

De grootte van de beeldsensor is van invloed op de beeldkwaliteit. De beeldsensor is de 'gevoelige plaat' van de camera. Systeemcamera's hebben een sensor van ongeveer 2 tot ruim 4 centimeter diagonaal. Ter vergelijking: er zijn ook sensoren van maar een halve centimeter, zoals in sommige smartphones.

Alle grote merken maken systeemcamera's, maar alleen Canon, Nikon en Pentax maken (ook) spiegelreflexcamera's. Voor elke systeemcamera heb je de keuze uit lenzen van klein zoombereik tot zeer groot, supergroothoek-lenzen en telelenzen. Ook de prijsklasse van lenzen loopt vaak flink uiteen.

Klein en groot

Er zijn zowel kleine als grote systeemcamera’s op de markt, spiegelreflexcamera's zijn altijd wat groter. Kies daarom voor:

 • een kleine systeemcamera als je niet wil slepen met een zware tas, maar fotokwaliteit wel belangrijk vindt. Daarnaast kun je lenzen wisselen voor een groter zoombereik.
 • een grote systeemcamera of spiegelreflex als je een grotere camera prettig vindt en het wat hogere gewicht geen bezwaar vindt.

Kleine systeemcamera met losse lenzen

canon-eos-m10-met-ef-m-15-45mm-3.5-6.3-is-stm-extra-largeWil je spiegelreflexkwaliteit, lenzen kunnen wisselen, maar liever niet zo'n grote camera, kies dan voor een kleine systeemcamera. Rond de €400 zijn er al aardig wat te koop (met standaardzoomlens). Maar er zijn er ook van meer dan €1000 of zelfs €2000.

Kenmerken van een kleine systeemcamera:

 • Goedkopere modellen wegen zo'n 500 gram inclusief meegeleverde lens. De duurdere zijn gemiddeld 700 gram.
 • De meeste kleine systeemcamera’s hebben een draaibaar scherm en/of een aanraakscherm.
 • Enkele hebben een ingebouwde zoeker.
 • Een flitser is niet altijd ingebouwd, maar wordt soms los meegeleverd.
 • De meeste kleine systeemcamera’s hebben wifi, enkele hebben bluetooth.

Het belangrijkste kenmerk van een systeemcamera is dat je kunt wisselen van lens. Verwacht je dat een camera met een beperkt zoombereik wel voldoende is en misschien nooit een andere lens bij zal kopen, overweeg dan een geavanceerde compactcamera. Ze kunnen door de vaste lensconstructie wat lichter en compacter zijn, en toch een grote sensor en hoge beeldkwaliteit hebben.

Bekijk alle kleine systeemcamera’s in onze vergelijker of bekijk welke kleine systeemcamera de beste is.

Grote systeemcamera met losse lenzen

sony-alpha-68-met-dt-50mm-f18-sam-sal50f18-extra-largeSpiegelreflexcamera’s en andere grote systeemcamera’s zitten in 1 groep omdat het directe concurrenten zijn. Grote systeemcamera's of spiegelreflexcamera's kosten gemiddeld €1400 met standaardzoomlens. De professionele kosten gemiddeld €2500 door de nog grotere beeldsensor.

Andere kenmerken van een systeem- of spiegelreflexcamera zijn:

 • Het zijn zware camera’s. Met de meegeleverde lens wegen deze camera’s gemiddeld zo’n 950 gram.
 • Vrijwel alle camera's in deze groep hebben wifi. Enkele hebben ook bluetooth.
 • Steeds meer modellen hebben een aanraakscherm en/of een draaibaar scherm.
 • Grote systeemcamera’s hebben niet alleen een scherm, maar ook een zoeker:
  • bij spiegelreflexcamera’s kijk je via het spiegelsysteem door de lens;
  • bij andere systeemcamera’s zit er een klein schermpje ingebouwd.

Lees meer over het verschil tussen de optische zoeker van een spiegelreflex en de electronische zoeker van een systeemcamera.

Bekijk alle grote systeemcamera’s in onze vergelijker of lees welke grote systeemcamera de beste is.

Lees ook:

 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.