icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Systeemcamera’s

Voor gevorderde fotografen was de spiegelreflexcamera de enige echte optie. Tegenwoordig is er meer keuze. Spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s strijden om de aandacht van fotografen van alle niveaus. 
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert fotocamera'sBijgewerkt op:17 augustus 2022

systeemcamera

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is een camera waarvan je de lens kunt verwisselen. Vaak gaat het specifiek om camera’s die geen spiegelsysteem hebben. Een spiegelreflexcamera is ook een systeemcamera. Je koopt de basis (de ‘body') waar je allerlei extra’s aan toe kunt voegen. Denk aan cameralenzen, krachtige flitsers of extra accu's van hetzelfde systeem. Je stelt zelf je ideale camera samen.

De standaard meegeleverde lens heeft meestal 3 keer zoom. Met losse cameralenzen vergroot je het zoombereik. We hebben ook veel systeem- en spiegelreflexcamera's getest met een primelens. De fotokwaliteit is dan vaak beter dan bij de standaard zoomlens, maar zoomen kan niet.

Verschil systeemcamera en spiegelreflexcamera

 • Een spiegelreflexcamera (links) is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp.
 • Een systeemcamera (rechts) is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem. Je kijkt op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp.
 • Lees meer over hoe een spiegelreflexcamera werkt.

Spiegelreflex vs systeemcamera landscape

Een systeemcamera zonder spiegel is vaak wat kleiner dan een spiegelreflexcamera. Een spiegelreflexcamera is soms wel weer goedkoper. In onze vergelijker kun je beide soorten camera's goed met elkaar vergelijken.

Bekijk alle systeemcamera's in onze vergelijker

Hoe werkt een systeemcamera?

Bij een systeemcamera zonder spiegel valt het licht direct op de sensor. Via de elektronische zoeker of het scherm op de achterkant zie je direct het beeld dat de sensor registreert.

De grootte van de beeldsensor is van invloed op de beeldkwaliteit. De beeldsensor is de 'gevoelige plaat' van de camera. Systeemcamera's hebben een sensor van ongeveer 2 tot ruim 4 centimeter diagonaal. Ter vergelijking: er zijn ook sensoren van maar een halve centimeter, zoals in sommige smartphones.

Alle grote merken maken systeemcamera's, maar alleen Canon, Nikon en Pentax maken (ook) spiegelreflexcamera's. Voor elke systeemcamera heb je de keuze uit lenzen van klein zoombereik tot zeer groot, supergroothoek-lenzen en telelenzen. Ook de prijsklasse van lenzen loopt vaak flink uiteen.

Kleine en grote systeemcamera's

Er zijn zowel kleine als grote systeemcamera’s op de markt, Spiegelreflexcamera's zijn altijd wat groter. Kies daarom voor:

 • een kleine systeemcamera als je niet wil slepen met een zware tas, maar fotokwaliteit wel belangrijk vindt. Daarnaast kun je lenzen wisselen voor een groter zoombereik.
 • een grote systeemcamera of spiegelreflex als je een grotere camera prettig vindt en het wat hogere gewicht geen bezwaar vindt.

Kleine systeemcamera met losse lenzen

canon-eos-m10-met-ef-m-15-45mm-3.5-6.3-is-stm-extra-largeWil je spiegelreflexkwaliteit, lenzen kunnen wisselen, maar liever niet zo'n grote camera? Kies dan voor een kleine systeemcamera. Rond de €400 zijn er al aardig wat te koop (met standaardzoomlens). Maar er zijn er ook van meer dan €1000 of zelfs €2000.

Kenmerken van een kleine systeemcamera:

 • Goedkopere modellen wegen zo'n 500 gram inclusief meegeleverde lens. De duurdere zijn al snel 700 gram.
 • De meeste kleine systeemcamera’s hebben een draaibaar scherm en/of een aanraakscherm.
 • Enkele hebben een ingebouwde zoeker.
 • Een flitser is niet altijd ingebouwd, maar wordt soms los meegeleverd.
 • De meeste kleine systeemcamera’s hebben wifi en bluetooth.

Het belangrijkste kenmerk van een systeemcamera is dat je kunt wisselen van lens. Verwacht je dat een camera met een beperkt zoombereik wel voldoende is? En zul je misschien nooit een andere lens bij kopen? Overweeg dan een geavanceerde compactcamera. Door de vaste lensconstructie kunnen ze wat lichter en compacter zijn, en heben ze toch een grote sensor en hoge beeldkwaliteit.

Bekijk alle kleine systeemcamera’s in onze vergelijker of bekijk welke kleine systeemcamera de beste is.

Grote systeemcamera met losse lenzen

sony-alpha-68-met-dt-50mm-f18-sam-sal50f18-extra-largeSpiegelreflexcamera’s en andere grote systeemcamera’s zijn directe concurrenten. Daarom zitten in 1 groep. Grote systeemcamera's of spiegelreflexcamera's kosten gemiddeld €1400 met standaardzoomlens. De professionele kosten gemiddeld €2500 door de nog grotere beeldsensor.

Andere kenmerken van een systeem- of spiegelreflexcamera zijn:

 • Het zijn zware camera’s. Met de meegeleverde lens wegen deze camera’s al snel zo’n 950 gram.
 • Vrijwel alle camera's in deze groep hebben wifi en bluetooth.
 • Steeds meer modellen hebben een aanraakscherm en/of een draaibaar scherm.
 • Grote systeemcamera’s hebben niet alleen een scherm, maar ook een zoeker:
  • bij spiegelreflexcamera’s kijk je via het spiegelsysteem door de lens;
  • bij andere systeemcamera’s zit er een klein schermpje ingebouwd.

Lees meer over het verschil tussen de optische zoeker van een spiegelreflex en de electronische zoeker van een systeemcamera.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.