icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Systeemcamera’s

Voor gevorderde fotografen is een systeemcamera een logische keuze. Vroeger was de spiegelreflexcamera de enige camera die aan hun eisen voldeed. Tegenwoordig zijn er meer opties beschikbaar en zijn er ook goede camera's voor minder gevorderde fotografen.

Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op:1 augustus 2018

Artikel systeemcamera

Systeemcamera en spiegelreflex

Het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflex:

 • Een spiegelreflexcamera (links) is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp.
 • Een systeemcamera (rechts) is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem. Je kijkt op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp.

Spiegelreflex vs systeemcamera landscape

Feitelijk is een spiegelreflexcamera ook een systeemcamera: je koopt de basis (de ‘body') waar je allerlei extra’s aan toe kunt voegen. Denk aan lenzen, krachtige flitsers of extra accu's die deel uitmaken van hetzelfde systeem. Je stelt zelf je ideale camera samen.

Hoe werkt een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera werkt anders dan een compactcamera. Je kijkt bij een spiegelreflexcamera door de lens naar je onderwerp.

Het licht komt binnen door de lens, kaatst via een spiegel naar boven en gaat dan door een zogenoemd pentaprisma. Hierdoor zie je door de zoeker een rechtopstaand beeld.

DSLR-cameraWanneer je op de ontspanner drukt, klapt de spiegel naar boven en opent de sluiter. Zo komt het beeld gedurende de vastgestelde belichtingstijd op de beeldsensor.

De grootte van de beeldsensor is van invloed op de beeldkwaliteit. De beeldsensor is de 'gevoelige plaat' van de camera. Spiegelreflexcamera's hebben een sensor van minimaal 2,5 tot ruim 4 centimeter diagonaal. Ter vergelijking: er zijn ook sensoren van maar een halve centimeter, zoals in sommige smartphones.

Alleen Canon, Nikon en Pentax maken nog spiegelreflexcamera's. De andere merken maken systeemcamera's zonder spiegelsysteem. Voor elke spiegelreflexcamera heb je de keuze uit lenzen van klein zoombereik tot zeer groot, supergroothoek-lenzen en telelenzen. Er zijn veel kwalitatief hoogwaardige lenzen op de markt die een perfecte beeldkwaliteit verzorgen.

Klein en groot

Het verschil tussen kleine en grote camera’s is opvallender dan het technische verschil tussen spiegelreflexen en systeemcamera’s. Kies daarom voor:

 • een kleine systeemcamera als je niet wil slepen met een zware tas, maar fotokwaliteit wel belangrijk vindt. Daarnaast kun je lenzen wisselen voor een groter zoombereik.
 • een grote systeemcamera of spiegelreflex als je een grotere camera prettig vindt en het wat hogere gewicht geen bezwaar vindt.

Kleine systeemcamera met losse lenzen

canon-eos-m10-met-ef-m-15-45mm-3.5-6.3-is-stm-extra-largeWil je spiegelreflexkwaliteit, lenzen kunnen wisselen, maar liever niet zo'n grote camera, kies dan voor een kleine systeemcamera. Rond de €500 zijn er al aardig wat te koop (met standaardzoomlens). Maar er zijn er ook van meer dan €1000 of zelfs €2000.

Kenmerken van een kleine systeemcamera:

 • Goedkopere modellen wegen zo'n 500 gram inclusief meegeleverde lens. De duurdere zijn gemiddeld 700 gram.
 • De meegeleverde lens is meestal 3 keer zoom. Met losse lenzen vergroot je het zoombereik.
 • De meeste kleine systeemcamera’s hebben een draaibaar scherm en/of een aanraakscherm.
 • Enkele hebben een ingebouwde zoeker.
 • Een flitser is niet altijd ingebouwd, maar wordt soms los meegeleverd.
 • De meeste kleine systeemcamera’s hebben wifi, enkele hebben bluetooth.

Het belangrijkste kenmerk van een systeemcamera is dat je kunt wisselen van lens. Verwacht je dat een camera met een beperkt zoombereik wel voldoende is en misschien nooit een andere lens bij zal kopen, overweeg dan een geavanceerde compact camera. Ze kunnen door de vaste lensconstructie wat lichter en compacter zijn, en toch een grote sensor en hoge beeldkwaliteit hebben. 

Bekijk alle kleine systeemcamera’s in onze vergelijker of bekijk welke kleine systeemcamera de beste is.

Grote systeemcamera met losse lenzen

sony-alpha-68-met-dt-50mm-f18-sam-sal50f18-extra-largeSpiegelreflexcamera’s en andere grote systeemcamera’s zitten in 1 groep omdat het directe concurrenten zijn. Grote systeemcamera's of spiegelreflexcamera's kosten gemiddeld €1200 met standaardzoomlens. De hele professionele kosten gemiddeld €2500 door de nog grotere beeldsensor.

Andere kenmerken van een systeemcamera of spiegelreflexcamera zijn:

 • Het zijn zware camera’s. Met de meegeleverde lens wegen deze camera’s gemiddeld zo’n 950 gram.
 • De meegeleverde lens is meestal 3 keer zoom. Met losse lenzen vergroot je het zoombereik.
 • Vrijwel alle camera's in deze groep hebben wifi. Enkele hebben ook bluetooth.
 • Steeds meer modellen hebben een aanraakscherm en/of een draaibaar scherm.
 • Grote systeemcamera’s hebben niet alleen een scherm, maar ook een zoeker:
  • bij spiegelreflexcamera’s kijk je via het spiegelsysteem door de lens;
  • bij andere systeemcamera’s zit er een klein schermpje ingebouwd.

Lees meer over het verschil tussen de optische zoeker van een spiegelreflex en de electronische zoeker van een systeemcamera.

Bekijk alle grote systeemcamera’s in onze vergelijker of lees welke grote systeemcamera de beste is.

Lees ook:

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen