icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zoombereik: mm en x

We leggen uit waarom millimeterwaarden die op de lens en in de naam van de lens staan belangrijk zijn.
gebruikstips-zoom-en-millimeters

Van mm naar x

Een aanduiding als '11x zoom' wordt niet vermeld bij losse lenzen. Wel het bereik in millimeters (mm). Op de lens staat bijvoorbeeld '18-200mm'. Wie het aantal keren zoom wil berekenen, deelt de hoogste waarde in millimeters (200mm) door de laagste (18 mm). Deze lens heeft dus 11x zoom.

17x zoom

Bij compactcamera's zijn we niet verbaasd over 30, 40 of 50 keer zoom. Bij losse lenzen is zoveel zoom een onhaalbare kaart. Allroundzoomlenzen hebben meestal 10 tot 15 keer zoom. De 17x-zoomlens voor de Nikon is een uitzondering. De sensorgrootte en het zoombereik maken een camera vaak groter. Wie een groter optisch zoombereik wil zonder lenzen te wisselen, kan beter een compactcamera kopen.

Camera-Zoom-Graphic-hippo

Kleinbeeldequivalent

Om te weten of het bijvoorbeeld een portret- of sportlens is, is het helaas niet voldoende om naar de millimeteraanduiding op de lens te kijken. Om te weten welk beeld het objectief op jouw camera geeft, moet je de mm-aanduiding op de lens met een factor 1 tot 3 vermenigvuldigen.

De aanduidingen bij de portretten hieronder geven een beeld bij het resulterende 'kleinbeeldequivalent'. Met een 25mm (groothoek)lens maak je een ander portret dan met een 300mm (tele)lens.

Lees meer over zoombereik, hoeveel heb je nodig?

gebruikstips-afstand-zoom-enz

In onze vergelijker vermelden we niet alleen de millimeterwaarden die op de lens staan (brandpuntsafstanden), maar ook het kleinbeeldequivalent van het zoombereik op de testcamera. Het kleinbeeldequivalent gebruiken we ook bij de indeling van de soorten objectieven.

Vermenigvuldigingsfactor

Voor wie zelf het kleinbeeldequivalent wil berekenen, geven we hieronder de benodigde vermenigvuldigingsfactoren voor verschillende camera's. De vermenigvuldigingsfactor is beter bekend als 'cropfactor'.

gebruikstips-zoom-en-millimeters-ccd-sensor

Nikon, Sony, Pentax en Samsung  1.5x
Canon en Fujifulm  1.6x
Panasonic en Olympus  2.0x
Nikon 1  2.7x

 

Er zijn ook camera's waarbij omrekenen niet nodig is. Ofwel: de cropfactor is 1x. Dat zijn zogenoemde "full-frame"-camera's van gemiddeld zo'n €2000, met een beeldsensor die net zo groot is als het kleinbeeldnegatief van vroeger. 

Nieuwste artikelen