icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zoombereik camera: van mm naar x

Het zoombereik van een cameralens wordt op verschillende manieren aangeduid. Er staat hoeveel keer zoom hij heeft of er staat een aanduiding in millimeters. We leggen uit hoe dat zit.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert fotocamera'sBijgewerkt op:17 augustus 2022

gebruikstips-zoom-en-millimeters

Van mm naar x

Bij compactcamera's staat meestal vermeld hoeveel keer (x) zoom de camera heeft. Bij losse lenzen staat het zoombereik juist in millimeters vermeld.

De aanduiding in millimeters zegt meer dan het aantal keer zoom:

  • Je kunt het aantal keer zoom berekenen door de grootste waarde te delen door de kleinste. Zo heeft een 18 tot 200 mm lens 11 keer zoom, namelijk 200 gedeeld door 18. 
  • De millimeterwaarden geven aan in hoeverre je te maken hebt met een groothoeklens of een telelens.

Beeldhoek

Bij de fotocamera's in onze vergelijker zie je onder het kopje 'Zoombereik en Beeldstabilisatie' ook de beeldhoek in graden. Dit is een derde manier om het zoombereik weer te geven, naast mm en x. De beeldhoek is gebaseerd op de breedte van de foto's in onze testgegevens. 

Een paar extreme voorbeelden:

  • Veel groothoek: de Panasonic Lumix DMC-FZ82 heeft een zoombereik van 20 tot 1200 mm (60x). Dat komt neer op een beeldhoek van 79° groothoek tot 2° tele.
  • Veel tele: de Nikon Coolpix P900 heeft een zoombereik van 24 tot 2000 mm (83x). Dat komt neer op een beeldhoek van 69° groothoek tot 1° tele.

Lees meer over zoombereik, hoeveel heb je nodig?

Mm en mm: kleinbeeldequivalent

Helaas zijn er niet 1, maar 2 millimeteraanduidingen in omloop:

  1. die bij de camera's vermeld worden (ook in onze vergelijker voor fotocamera's );
  2. die óp de lens en in de naam van een losse lens vermeld staan.

Het verschil is lastig uit te leggen, maar we doen een poging.

  1. Het zogenoemde kleinbeeldequivalent is uitgegroeid tot een indicatie van de beeldhoek.
  2. Op de lens staat de feitelijke brandpuntsafstand van het objectief.

gebruikstips-afstand-zoom-enz

De aanduidingen bij de portretten hierboven geven een beeld bij het vermelde 'kleinbeeldequivalent'. Met een 25 mm-(groothoek)lens maak je een ander portret dan met een 300 mm-(tele)lens.

Kleinbeeldequivalent

gebruikstips-zoom-en-millimeters-ccd-sensorDe brandpuntsafstand is een technisch gegeven van een lens. In de tijd van de zogenoemde kleinbeeldcamera kon je dat gegeven goed gebruiken om camera's/lenzen te vergelijken. Maar voor kleinere beeldsensoren heb je kleinere brandpuntsafstanden nodig om hetzelfde effect (beeldhoek) te bereiken. Omdat iedereen gewend was aan de oude getallen, werden de nieuwe brandpuntsafstanden omgerekend. Dat is het kleinbeeldequivalent.

  • Bij compactcamera's wordt daarom het kleinbeeldequivalent vermeld. Op de camera zelf staat bij de lens wel de echte brandpuntsafstand vermeld.
  • Bij losse lenzen wordt alleen de brandpuntsafstand vermeld. Om het kleinbeeldequivalent te berekenen, moet je de mm-aanduiding op de lens met een factor 1 tot 3 vermenigvuldigen.

Voorbeeld: een standaardzoomlens bij een Canon spiegelreflexcamera is 18 tot 55 mm. In onze vergelijker zie je dat in de naam van de lens en op de foto aan de voorkant van de lens. In de specificaties vermelden we het kleinbeeldequivalent en de beeldhoek:

  • optisch zoombereik 29 tot 88 mm = 3x
  • beeldhoek 61° - 23°

Er zijn ook camera's van onder andere Canon, Nikon en Sony waarbij je niet hoef om te rekenen. Ofwel: de cropfactor is 1x. Dat zijn de peperdure 'full-frame'-camera's, met een beeldsensor die net zo groot is als het kleinbeeldnegatief van vroeger. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.