icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Oude lens op nieuwe camera

Heb je een nieuwe spiegelreflex of systeemcamera van een ander merk gekocht? Dan passen de lenzen van je oude camera meestal niet op je nieuwe. Voor een paar tientjes koop je een lensadaper. Die plaats je tussen je camera en de lens. Zo kun je je oude lenzen hergebruiken. Er zitten alleen wel een aantal nadelen aan het gebruik van een lensadapter.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert fotocamera'sBijgewerkt op:22 april 2024

gebruikstips-oude-lens-nieuwe-camera

Wat is een lensadapter?

Een lensadapter is een ring die je tussen de camera en de (oude) lens bevestigt. De ene kant past op je nieuwe camera, de andere kant op je oude lens.

Een lensadapter is meestal een eenvoudig, mechanisch ding. Hij koppelt de camera en lens fysiek aan elkaar. Het houdt camera en lens lichtdicht op de juiste afstand, meer niet. Er zijn adapters die meer kunnen, maar die kosten al gauw honderden euro’s.

Voordelen lensadapter

 • Heb je bijzondere lenzen? En experimenteer je graag voor bijzondere foto's? Dan is het de moeite waard om de mogelijkheden te verkennen. Zonde om daarvoor meteen een nieuwe lens te kopen.
 • Het grote voordeel van een lensadapter is dat je goedkoop lenzen van een ander systeem op je camera kunt gebruiken. Welk voordeel dat uiteindelijk oplevert, hangt vooral af van die andere lenzen. In hoeverre wijken ze af van de lens die bij je nieuwe camera zit?

Belangrijke verschillen tussen lenzen:

 1. Met een ander zoombereik geef je je foto’s een ander perspectief.
 2. Met een betere lichtsterkte kun je beter uit de voeten bij weinig licht. 

Lees meer over:
Zoombereik, hoeveel heb je nodig?

Nadelen lensadapter

 • Met een lensadapter wordt fotograferen minder makkelijk, maar niet onmogelijk. De camera kan namelijk via de lensadapter niet of nauwelijks met de lens communiceren. Daardoor kan hij zelf geen lens-instellingen veranderen (focus, diafragma).
  Dure lensadapters hebben soms wel wat meer mogelijkheden. Met de simpelste adapters kun je alleen:
  • gebruikstips-oude-lens-nieuwe-camera-auto-focusHandmatig scherpstellen door ‘ouderwets’ te draaien aan de scherpstelring om de lens (zet het schuifje AF-MF op MF).
  • Met de kleinste scherptediepte fotograferen. Tenzij de lens ook een diafragma-instelring heeft.
 • Ook allerlei slimme camerafuncties werken dan niet. Zoals bijvoorbeeld de automatische panoramafunctie. Beeldstabilisatie werkt niet en informatie over de lens(-instellingen) wordt niet opgeslagen in het fotobestand.
 • Scherpstellen werkt dan minder snel. Daarom zijn ze voor snelle sporten en wilde dieren als onderwerp minder geschikt.

Lees meer over:
Welke lens voor welke foto

Hoe vind ik de juiste adapter?

Niet alle adapters vind je even makkelijk. Om de juiste adapter te vinden moet je het cameratype (mount) weten van je oude en van je nieuwe camera. Webshops die hierop kunnen filteren, zijn er niet of nauwelijks.

Heb je bijvoorbeeld een lens van een Canon EOS-camera die je op een Fujifilm X-camera wilt gebruiken? Googel dan op 'lens adapter EOS Fujifilm X'. Kijk voor de precieze specificaties van een lensadapter ook op de website van de fabrikant. Vergelijkings- en verkoopsites nemen vaak niet alle info over.

Lees meer over:
Welke lens is voor jouw camera geschikt

Let op!
In de zoekresultaten van Google komen mogelijk wat twijfelachtige webwinkels naar voren. Of juist bekende buitenlandse winkels als Amazon.com. Bekijk daarom onze checklist om veilig online te kopen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.