icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Spiegelreflexcamera's

Voor gevorderde fotografen was de spiegelreflexcamera de enige echte optie. Maar tegenwoordig heb je meer keus en strijden spiegelreflexcamera's en systeemcamera's om de aandacht van fotografen van alle niveaus.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert fotocamera'sBijgewerkt op:17 augustus 2022

Artikel systeemcamera

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera is een camera waarvan je de lens kan verwisselen. De camera heeft altijd een zoeker waarmee je via een spiegelsysteem in de camera door de lens kijkt. Je bekijkt de wereld dus echt door de lens. Je koopt de basis (de ‘body') waar je allerlei extra’s aan toe kunt voegen. Denk aan cameralenzen, krachtige flitsers of extra accu's. Je stelt zelf je ideale camera samen.

Systeemcamera en spiegelreflexcamera

Het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflex:

  • Een spiegelreflexcamera (links) is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp.
  • Een systeemcamera (rechts) is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem. Je kijkt op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp.

Spiegelreflex vs systeemcamera landscape

Spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s zonder spiegel zijn in feite beide systeemcamera’s. Maar met ‘systeemcamera’ wordt meestal een systeemcamera zonder spiegel bedoeld. 

Een systeemcamera zonder spiegel is vaak wat kleiner dan een spiegelreflexcamera. Een spiegelreflexcamera is soms wel weer goedkoper. In onze vergelijker kan je beide soorten camera's goed met elkaar vergelijken.

Bekijk alle systeemcamera's in onze vergelijker

Hoe werkt een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera werkt anders dan een compactcamera. Je kijkt bij een spiegelreflexcamera door de lens naar je onderwerp. Het licht komt binnen door de lens, kaatst via een spiegel naar boven en gaat dan door een zogenoemd pentaprisma. Hierdoor zie je door de zoeker een rechtopstaand beeld.

Wanneer je op de ontspanner drukt, klapt de spiegel naar boven en opent de sluiter. Zo komt het beeld gedurende de vastgestelde belichtingstijd op de beeldsensor.

Spiegelreflex doorsnede

De grootte van de beeldsensor is van invloed op de beeldkwaliteit. De beeldsensor is de 'gevoelige plaat' van de camera. Spiegelreflexcamera's hebben een sensor van minimaal 2,5 tot ruim 4 centimeter diagonaal. Ter vergelijking: er zijn ook sensoren van maar een halve centimeter, zoals in sommige smartphones.

Alleen Canon, Nikon en Pentax maken nog spiegelreflexcamera's, maar ze maken daarnaast ook systeemcamera's zónder spiegelsysteem. Ook de andere grote merken maken systeemcamera's zonder spiegels. Voor elke spiegelreflexcamera heb je de keuze uit lenzen van klein zoombereik tot zeer groot, supergroothoek-lenzen en telelenzen. Er zijn veel kwalitatief hoogwaardige lenzen op de markt die een perfecte beeldkwaliteit verzorgen. Omdat de de meeste type lenzen van spiegelreflexcamera’s al zo lang bestaan is er ook een levendige tweedehands markt in lenzen.

Spiegelreflexcamera's in onze test

sony-alpha-68-met-dt-50mm-f18-sam-sal50f18-extra-largeSpiegelreflexcamera’s en andere grote systeemcamera’s zitten in 1 groep omdat het directe concurrenten zijn. Grote systeemcamera's of spiegelreflexcamera's kosten zo €1200 met standaardzoomlens. De hele professionele kosten al snel €2500 door de nog grotere beeldsensor.

Andere kenmerken van een spiegelreflexcamera zijn:

  • Het zijn zware camera’s. Met de meegeleverde lens wegen deze camera’s vaak rond de 950 gram.
  • De meegeleverde lens is meestal 3 keer zoom. Met losse cameralenzen vergroot je het zoombereik.
  • Vrijwel alle camera's in deze groep hebben wifi. Sommige hebben ook bluetooth.
  • Steeds meer modellen hebben een aanraakscherm en/of een draaibaar scherm.
  • Om iets te kunnen zien op het scherm moet de spiegel worden opgeklapt.
  • Ze hebben allemaal een zoeker.

Lees meer over het verschil tussen de optische zoeker van een spiegelreflex en de electronische zoeker van een systeemcamera.

Bekijk alle spiegelreflexcamera’s in onze vergelijker of lees welke grote systeemcamera de beste is.

Klein en groot

Er zijn zowel kleine als grote systeemcamera’s op de markt, spiegelreflexcamera's zijn altijd wat groter. Kies daarom voor:

  • Een kleine systeemcamera als je niet wil slepen met een zware tas, maar fotokwaliteit wel belangrijk vindt. Daarnaast kun je lenzen wisselen voor een groter zoombereik.
  • Een grote systeemcamera of spiegelreflex als je een grotere camera prettig vindt en het wat hogere gewicht geen bezwaar vindt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.