icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke lens voor welke foto

Welke lens het best bij jou past, hangt af van de soort foto's die je het liefst maakt. Hieronder zie je welk zoombereik past bij welk soort fotografie, van groothoek tot telelens.
Welke camera Graphic

Na de keuze voor een bepaalde soort fotografie blijven er nog heel veel lenzen over. Kies daarom ook het juiste cameratypehet soort objectief. Verder kun je filteren op foto's bij weinig licht (lichtsterkte), gewicht en natuurlijk de prijs.

Op de pagina 'Optische en digitale zoom' zie je het effect van in- en uitzoomen op een (portret)foto.  

Op de pagina 'Zoom en millimeters' leggen we uit wat de millimeteraanduiding op een lens betekent.

Interieur-
en ArchitectuurfotografieWelke-lens-voor-welke-foto-Interieur-Architectuurfotografie

 

Voor het fotograferen van gebouwen en interieurs is het belangrijk dat er veel op de foto past. Kies voor lenzen die geheel of deels binnen een zoombereik van 17 tot 50 mm vallen. Daarnaast is het belangrijk dat de lijnen van het gebouw niet te veel vervormen. 

PortrettenWelke-lens-voor-welke-foto-portretten

 

Voor portretten moet je niet te ver uitzoomen, want dan krijgt je model een onverdiend grote neus op de foto. Te ver inzoomen is ook niet aan te raden, want dan lijkt de foto heel 'plat'. Kies voor lenzen die geheel of deels binnen het zoombereik van 50 tot 135 mm vallen. Groothoek- en groothoekzoomlenzen zijn hiervoor in ieder geval niet echt geschikt.

Sport, vogels en dierenWelke-lens-voor-welke-foto-sport-vogels-dieren

 

Om mooie sportfoto's te maken, is ver inzoomen vaak noodzakelijk. Je kunt immers meestal niet echt dichtbij staan. Hetzelfde geldt voor dieren in het wild, zeker op safari! Kies voor lenzen die geheel of deels in een zoombereik vallen van 200 mm en groter.

StraatfotografieWelke-lens-voor-welke-foto-straatfotografie

 

Op straat kun je van alles tegenkomen dat interessant is om te fotograferen. Erg ver inzoomen is meestal niet nodig. Kies voor lenzen die geheel of deels in een zoombereik vallen tussen 24 en 100 mm.

Landschaps-Welke-lens-voor-welke-foto-landschap-reizen
en reisfotografie

 

Voor het fotograferen van landschappen wordt meestal een groothoeklens gebruikt, net als bij interieur- en architectuurfotografie. Maar tijdens het reizen kunnen allerlei lenzen handig van pas komen.

MacrofotografieWelke-lens-voor-welke-foto-Macrofotografie

 

Voor het beeldvullend fotograferen van objecten die zo klein zijn als de beeldsensor van de camera (bijvoorbeeld een paperclip), heb je een zogeheten macro-objectief nodig. Dat is de verhouding tussen de grootte van een object en hoe groot het op de beeldsensor wordt vastgelegd. Bij een verhouding 1:1 heb je te maken met een echte macro-lens.

Optimaal fotograferen

Geïnteresseerd in nog meer informatie over fotografie? Kijk dan eens naar ons boek 'Optimaal fotograferen'. In dit boek krijg je antwoord op de vraag wat een goede foto maakt, plus alle informatie die nodig is voor het bewerken en delen van foto’s. Niet alleen de (SRL-)camera, maar ook de smartphone en de tablet komen daarbij aan bod. Inclusief aandacht voor de nabewerking van o.a. belichting, kleur(temperatuur) en scherpte. Optimaal fotograferen is een must-have voor iedereen die goede foto’s wil maken, bewerken en delen.

Optimaal-Fotograferen_cover

Lees ook:

Nieuwste artikelen