icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Welke lens op mijn camera

Als je serieuzer aan de slag wilt met fotograferen of filmen, kies je een systeemcamera. Maar niet elke lens (of objectief) past op elke camera. Het systeem dat je kiest bepaalt welke lenzen en andere accessoires je er later bij kunt kopen.
Karen Reijneveld_S

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 17 augustus 2022

gebruikstips-welke-lens-op-mijn-camera

gebruikstips-welke-lens-op-mijn-camera-adaptersControleer je lensbevestiging ('mount')

Een lens moet aansluiten op de lensbevestiging ('mount') van een camera. Sommige cameramerken hebben er meerdere. Zo heeft Sony de zogeheten A-mount en de kleinere E-mount. Dus als je een Sony-systeemcamera koopt, heb je óf het ene type óf het andere type.

Andere merken

Je zit overigens niet vast aan het cameramerk. Lenzenfabrikanten als Sigma en Tamron maken objectieven voor allerlei cameramerken. Ze maken een bepaald type lens in verschillende varianten. Zo is een bepaalde 18-200mm lens verkrijgbaar voor allerlei verschillende 'mounts'.  Je moet dan de variant met de juiste lensbevestiging kopen.

Lens kiezen

Kijk eerst naar het soort fotografie dat je het leukst vindt en hoe belangrijk lichtsterkte voor jou is. Op basis daarvan kun je beslissen:

Zo kies je uiteindelijk de juiste lens.

Overzicht systemen

gebruikstips-zoom-en-millimeters-ccd-sensorPerfect fit, oversized of te krap?

Bij sommige lensbevestigingen heb je daarbinnen toch nog te maken met 2 varianten. Bijvoorbeeld Nikon DX als onderdeel van het Nikon F-systeem.

De bevestiging is hetzelfde, maar het 'glaswerk' is anders. Voor de beeldsensor in jouw camera is maar 1 van de 2 varianten optimaal. De andere is óf oversized óf te krap:

  • Oversized is geen probleem en kan betere fotokwaliteit opleveren, maar is soms onnodig duurder.
  • Te krap verzoorzaakt onder andere donkere hoeken op je foto's: niet doen dus.

Alleen als je een peperdure fullframe camera hebt, is dat laatste echt een probleem.

vergelijking sensorgroottes

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Lensadapters

In sommige gevallen kun je objectieven van het ene systeem op het andere gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld de oude FourThirds-objectieven (voor spiegelreflexen van Panasonic en Olympus) gebruiken op de kleinere MicroFourThirds-camera's.

Lees meer over lensadapters.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.