icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke lens op mijn camera

Niet elk lens - of beter gezegd objectief - past op elke camera. Voor het ene type camera zijn veel meer lenzen dan voor het andere. Maar voor elke camerasoort is voldoende variatie beschikbaar.
gebruikstips-welke-lens-op-mijn-camera

Check je 'mount'gebruikstips-welke-lens-op-mijn-camera-adapters

Elk cameramerk heeft enkele verschillende lensbevestigingen. Zo heeft Sony de zogeheten A-mount en de kleinere E-mount. Ook objectieven van lenzenfabrikanten als Sigma en Tamron passen altijd maar op 1 soort 'mount'. Iets om goed op te letten.
 

 

  • Canon EF-S: Veel mensen hebben een EOS 'zoveel D'-camera, bijvoorbeeld een Canon EOS 1300D. Er is ruime keuze in lenzen voor dit populaire EF-S systeem, mede omdat ook lenzen van het EF-systeem er op passen (andersom niet). Sigma heeft veel objectieven voor Canon en er zijn er ook van Tamron, Tokina en Zeiss.
  • Canon EF-M: Voor de kleine EOS-M heeft Canon 8 speciale lenzen. Maar ook Tamron en met name Samyang heeft lenzen voor het EOS-M-systeem. 
  • Nikon F: Ook de Nikon 'D zoveel'-spiegelreflexcamera's zijn populair, bijvoorbeeld de Nikon D3400. En ook voor dit Nikon F-systeem zijn de mogelijkheden zeer uitgebreid. Sigma heeft veel objectieven voor Nikon en er zijn er ook van Tamron, Tokina, Samyang en Zeiss.
  • Nikon 1: Voor het kleine Nikon 1-systeem (van 2012 t/m 2015) heeft Nikon inmiddels 13 speciale lenzen beschikbaar. Andere merken verkopen geen lenzen voor dit systeem.
  • MicroFourThirds (MFT): Voor Olympus PEN, OM-D en Panasonic Lumix G-camera's zijn aardig wat lenzen beschikbaar. Het gezamenlijke systeem heet MicroFourThirds. Er zijn ook lenzen verkrijgbaar van Samyang en Sigma. En in mindere mate van Tamron, Tokina en Zeiss. 
  • Pentax: Voor Pentax 'K'-spiegelreflexen zoals de Pentax K-5, zijn lenzen verkrijgbaar van Pentax, Samyang, Sigma en Tamron.
  • Samsung NX: Samsung camera's worden niet meer gemaakt, maar er zijn nog wel lenzen verkrijgbaar van Samyang en Samsung zelf. Zolang de voorraad strekt.... 
  • Sony A: Er is een ruime keuze aan lenzen voor Sony alpha-camera’s met spiegelsysteem. Niet alleen van Sony zelf, maar ook van Samyang, Sigma, Tamron en Zeiss.
  • Sony E: Dit zijn lenzen voor de Sony NEX-camera’s en de nieuwere Sony alpha-camera’s zonder spiegelsysteem. Ook Samyang, Sigma, Tamron en Zeiss hebben enkele lenzen voor de E-bevestiging.
  • Fujifilm XF: Ook voor Fujifilm X-camera's zijn verschillende objectieven beschikbaar. Vooral van Fujifilm zelf, maar net zoveel van Samyang en ook een paar van Zeiss. 

Verschillende soorten camera's hebben verwisselbare lenzen. Lees meer over compacte systeemcamera's en spiegelreflexcamera's. Deze camera's vind je ook in onze vergelijker van digitale camera's.

Lens kiezen

Om uiteindelijk de juiste lens te kiezen, is het zinnig om eerst te kijken naar het soort fotografie dat je het leukst vindt en hoe belangrijk lichtsterkte voor jou is. Op basis daarvan kun je beslissen:

Adapters

In sommige gevallen is het mogelijk om objectieven van het ene systeem op het andere te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld de oude FourThirds-objectieven (voor spiegelreflexen van Panasonic en Olympus) gebruiken op de kleinere MicroFourThirds-camera's. 

Lees meer over lensadapters.

Nieuwste artikelen