Vraag

Ik heb een reis geboekt bij een reisorganisatie. Kan ik de reis nog annuleren

Antwoord: Heb je een vakantie geboekt bij een reisorganisatie? Dan zit je vast aan de boeking.

Wil je toch annuleren? Bijvoorbeeld omdat je ziek bent geworden of vanwege familieomstandigheden? Dan kan dat wel, maar mag de reisorganisatie kosten in rekening brengen. Deze kosten - ook wel annuleringskosten genoemd - worden hoger als de datum van vertrek dichterbij komt.

Als je bij een lid van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) een reis boekt, gelden de ANVR-voorwaarden. Deze voorwaarden kennen een getrapte boete bij annuleren. Wie minstens 42 dagen vóóraf annuleert, is alleen de aanbetaling kwijt. Hoe dichterbij de vertrekdatum je annuleert, des te hoger de kosten voor de annulering. Als je op de vertrekdag zelf annuleert, ben je de hele reissom kwijt.

Reisorganisaties die niet zijn aangesloten bij de ANVR vermelden meestal in hun leveringsvoorwaarden welke kosten zij bij annulering berekenen. Indien er niets vermeld is over annuleringskosten mag de reisorganisatie - afhankelijk van de schade die ze lijdt - maximaal de reissom in rekening brengen.

Wat zijn mijn rechten?

Je hebt volgens de wet de mogelijkheid om je reis over te dragen aan iemand anders. Dit betekent dat iemand anders in jouw plaats de reis maakt. Het overdragen van een reis doe je door contact op te nemen met de reisorganisator. Dit kan tot 7 dagen voor vertrek. Ook moet de plaatsvervanger voldoen aan de voorwaarden voor de reis. Je kunt bijvoorbeeld wel een jongere, maar niet een oudere persoon mee laten gaan met een jongerenreis. De reisorganisator mag hiervoor administratiekosten in rekening brengen.

Wat kun je het beste doen?

  • Bekijk bij de leveringsvoorwaarden van jouw reisorganisatie welke kosten bij annulering in rekening gebracht worden.
  • Bekijk of je de reis kunt/wilt overdragen aan iemand anders.
  • Als je de reis wilt overdragen of annuleren, neem dan direct contact op met je reisorganisatie.

Tip

Wil je geen annuleringskosten betalen? Sluit dan een annuleringsverzekering af op het moment dat je een reis boekt. Dat kun je bij elke verzekeraar doen die een annuleringsverzekering aanbiedt. Je hoeft het dus niet te doen bij de reisorganisatie waarbij je de reis boekt. Ga bij de verzekeringsmaatschappij na welke situaties er binnen de verzekering vallen, of lees de polisvoorwaarden van de annuleringsverzekering.

Video: Reis geboekt online 

Youtube video

Je kunt je klacht ook plaatsen op www.klachtenkompas.nl, een initiatief van de Consumentenbond. De klacht wordt dan direct ingediend bij het betreffende bedrijf. En om zeker te zijn dat je klacht serieus wordt genomen, kijkt de Consumentenbond met je mee.

Deel bericht via:
  • 39

    39 personen vinden dit leuk!

  • 26

    26 personen vinden dit niet leuk!