Extra informatie

Juiste koelkasttemperatuur

koelkasten vergelijkenOp welke temperatuur kun je het beste eten in de koelkast bewaren? De juiste koelkasttemperatuur ligt tussen de 3 en 4 °C.

Juiste temperatuur koelkast: bederf

Bacteriën en schimmels houden van warmte omdat ze zich dan sneller vermenigvuldigen. Zie daar het principe van de koelkast: verlaag de temperatuur van de koelkast en voedingsmiddelen bederven minder snel.

Wat precies de invloed is van een lagere koelkasttemperatuur, dat verschilt per bacterie.

Salmonella

Neem de darmbacterie salmonella, die aanwezig kan zijn op kip, varkensvlees of eieren. Deze bacterie groeit het snelst bij een temperatuur van 37 °C. Maar bij lagere temperaturen vertraagt de groei.

Bij een juiste koelkasttemperatuur, tussen de 3 en 4 °C, gaan salmonellabacteriën niet dood (dat doen ze pas bij verhitting) maar vermenigvuldigen ze zich ook niet meer.

Listeria

Een bacterie die zich aanmerkelijk beter op zijn gemak voelt in de koelkast is de listeriabacterie. De darmbacterie - die bij zwangere vrouwen kan leiden tot een miskraam of doodgeboren kind - kan juist op vochtige, koude plekken zoals de koelkast goed overleven en uitgroeien. Maar bij heel lage temperaturen wordt ook deze bacterie aanzienlijk minder levenslustig.

Bij 4 °C vermenigvuldigt listeria zich half zo snel als bij 7 °C. Vandaar het advies om de koelkast op een temperatuur tussen de 3 en 4 °C in te stellen.

Lees voor meer informatie ook eens het dossier over de ESBL bacterie. Of de rapporten van de Consumentenbond: Kipfilet - Voedselveiligheid en maatschappelijk aspecten en ESBL in rundvlees.

Temperatuurverdeling

In een gewone koelkast wordt de koude lucht niet door de koelkast gecirculeerd. Daarom is de temperatuur niet overal gelijk. Waar het precies het warmst en het koudst is, hangt af van hoe de koelkast is ingedeeld: waar zit de vriezer, waar de motor, enzovoorts. In het meest gangbare model koelvrieskast, het zogeheten upside-downmodel met de vriezer onder en het koeldeel boven, is de temperatuurverdeling zoals op het plaatje rechts staat.

  • Zone 1 (het bovenste en middelste gedeelte van de koelruimte) is het minst koud: bij een ingestelde temperatuur van 3 °C is het op die plaatsen 4 tot 7 °C. Dit is de juiste plaats voor producten in pot, dranken, kliekjes zonder vlees of vis, gebak, zuivel en kaas.
  • Zone 2 is het koudste gedeelte van de koelkast en daarmee de beste plek voor de bederfelijkste waren, zoals vers vlees, verse vis, kliekjes met vlees of vis en gesneden verse groenten en geschild/gesneden vers fruit.
  • Zone 3 is de groentelade, waarin verse, ongesneden groenten en fruit het beste worden bewaard. Sommige fruitsoorten, zoals bananen en avocado's, kun je beter buiten de koelkast bewaren.

Wat bewaar je in de koelkast en wat niet? Lees er meer over. Waar bewaren klein

Luchtcirculatietechnieken

Wil je liever dat de koelkast overal dezelfde temperatuur heeft, kies dan voor een koelkast met een luchtcirculatietechniek. In zulke koelkasten wordt de koude lucht gecirculeerd, waardoor de temperatuur overal in de koelkast hetzelfde is. Deze technieken hebben meestal ook per merk een andere naam, zoals PowerCooling, MultiAirFlow en AirFlowCooling. Ook wordt een koelkast zonder circulatietechniek wel een 'monocooler' of 'monokoeler' genoemd, en een met circulatietechniek 'twincooler' of 'twinkoeler'. Twincoolers zijn meestal wel duurder dan monocoolers, en de techniek kost ook wat extra stroom.

Kom meer te weten over het energieverbruik van koelkasten.

0 °C of vershoudzone

Dit is een apart compartiment in het koeldeel, meestal in de vorm van een of meerdere laden en soms een vak achter een klep. In deze zones kun je de temperatuur en/of de luchtvochtigheid los van de rest van de koelkast instellen. De precieze mogelijkheden en de minimum- en maximumtemperatuur verschillen per koelkastmerk en soort zone. De zones hebben per merk verschillende namen, en soms zelfs verschillende namen binnen een merk, zoals BioFresh, LongFresh, ChillerBox, HydroFresh, VitaFresh, CoolSelect, FreshControl, etc. Het idee achter deze 'chill zones' is dat bederfelijke, verse producten zoals groente, vlees en vis er langer in bewaard kunnen blijven. Fabrikanten beweren vaak ook nog spectaculaire dingen over het vitaminebehoud en zelfs dat de zones ziekmakende bacteriën onschadelijk maken. Omdat de claims heel vaag zijn, en iets als het behoud van vitaminen of de groei van bacteriën in echte etenswaren niet te simuleren is, zijn deze beweringen praktisch gezien niet te testen. Maar dat je een product langer kunt bewaren bij een lagere temperatuur, klopt in theorie wel. En als je de bederflijke waren veilig in de afgezonderde vershoudzone bewaart, hoeft de rest van de koelkast ook niet zo heel koud worden ingesteld. Het heeft dus wel zijn voordelen, zo'n zone, maar wie zijn koelkast goed koud genoeg instelt en goed let op de houdbaarheid van producten, kan ook prima zonder.

Welke producten kun je beter wel en welke niet in de koelkast bewaren? Lees meer over wat er wel en niet in de koelkast moet.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
in 1952 kochten wij een frigidaire koelkast voor in de winkel. ben nu gepensioneerd. voor samenstelling herinneringen zoek ik een afbeelding van zo'n frigidaire koelkast.
g.heye 4567AS 344 Clinge
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Samsung RB41J7035WW
J.R. Schotsman
68.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!