Extra informatie

Juiste koelkasttemperatuur

Vanuit gezondheidsoverwegingen is het advies om de koelkast in te stellen tussen de 3 °C en 4 °C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het beste.

Temperatuur instellen

Hoe de ingestelde temperatuur wordt aangegeven verschilt per koelkast. Bij de ene staat het in graden Celcius (°C), bij de andere in een genummerde stand van bijvoorbeeld 1 tot en met 5. Bij weer een andere wordt het aangegeven met een symbooltje dat een toe- of afname weergeeft.

In de handleiding van je koelkast vind je welke stand welke temperatuur is en welke stand je moet hebben om je koelkast op 4 °C te zetten. Ben je de handleiding van je koelkast kwijt? Google dan op het merk, typenummer en het woord 'handleiding'.

In de koelkasten-test beoordelen we bij het gebruiksgemak onder andere of de temperatuur makkelijk is in te stellen. Lees meer tips voor het gebruiksgemak van koelkasten.  

Temperatuur controleren

Met een (koelkast)thermometer controleer je of de temperatuur in de koelkast hetzelfde is als de temperatuur die je hebt ingesteld.

Let op: in koelkasten met een traditionele compressor kan de temperatuur behoorlijk schommelen. In een koelkast met een inverter motor heb je hier geen last van omdat de motor altijd aan staat. Een koelkast met een traditionele compressor koelt in koelcycli. De motor (compressor) slaat aan als de temperatuur te hoog wordt zodat de temperatuur naar beneden gaat. Als de lucht op de ingestelde temperatuur is, slaat de motor weer af. Aan het begin van zo'n cyclus - net voor de motor aanslaat - kan de temperatuur in de koelkast een paar graden hoger zijn dan de ingestelde temperatuur.

Tip: de temperatuur van de producten in de koelkast is veel constanter. Voor een betrouwbare meting kun je daarom het beste de thermometer in een glas water laten staan. 

Bekijk welke koelkasten het beste zijn in het stabiel houden van de temperatuur van de producten in de koelkast.

Wat moet waar?   

Waar bewaren kleinIn een koelkast zonder luchtcirculatie is de temperatuur niet overal gelijk. Waar het precies het warmst en het koudst is, hangt vooral af van waar de vriezer zit. In het meest gangbare model, met de vriezer onder het koeldeel, is de temperatuurverdeling zoals op het plaatje rechts. We gaan hierbij uit van een koelkast zonder 0 °C-zone (zie ook de alinea hieronder).  

  • Zone 1 is het minst koud: het kan daar zo'n 3 tot 4 °C warmer zijn dan de ingestelde temperatuur. Dit is de juiste plaats voor producten in pot, dranken, gebak, kaas, boter en eieren.
  • Zone 2, het plateau direct boven de lade, is het koudste gedeelte van de koelkast en daarmee de beste plek voor de bederfelijkste en bacteriegevoeligste waren, zoals vers vlees, verse vis, kliekjes, gesneden verse groenten en fruit en rauwmelkse zuivel.
  • Zone 3 is de groentelade, waarin verse, ongesneden groenten en fruit het beste worden bewaard. Exotische fruitsoorten, zoals bananen en avocado's, kun je beter buiten de koelkast bewaren.

Wil je graag dat de temperatuur overal in de koelkast hetzelfde is? Kies dan een koelkast met luchtcirculatie. Lees meer over luchtcirculatie in de koelkast.

Koelkast met 0 °C-zone

Een 0 °C-zone is een apart compartiment, meestal in de vorm van een of meerdere laden, waarbij je de temperatuur en soms ook de luchtvochtigheid los van de rest van de koelkast kunt instellen. Belangrijk voor de temperatuursinstelling van de koelkast is dat als je de meest bederfelijke en bacteriegevoelige waren zoals verse vis, vers vlees en rauwe zuiveproducten in deze aparte zone tussen de 3 en 0 °C bewaart, je de rest van de koelkast minder koud hoeft in te stellen. Instellen op 6 °C is dan al prima.

Ziekmakende bacteriën

In de kou van een koelkast vermenigvuldigen de meeste bacteriën en schimmels zich minder snel dan buiten de koelkast. Maar niet alle bacteriën hebben evenveel last van de kou.

Salmonella
Neem de darmbacterie salmonella, die aanwezig kan zijn in kip, varkensvlees en eieren. Deze bacterie groeit het snelst bij een temperatuur van 37 °C, maar gaat alleen dood bij verhitting. Een koude temperatuur vertraagt de groei, bij een (koelkast)temperatuur van rond de 4 °C vermenigvuldigt salmonella zich niet meer. Bewaar kip en andere salmonellagevoelige producten dus in een voldoende koude koelkast en eet ze pas als ze door en door gaar zijn. Voorkom kruisbesmetting via snijplanken en messen en was je handen en alle keukenmaterialen zorgvuldig af voor je ze voor iets anders gebruikt. Als er vocht uit zo'n product op het aanrecht terecht komt, veeg dit dan liever weg met een wegwerpdoekje dan met een wasbare vaatdoek. 

Listeria
De listeriabacterie is een darmbacterie die bij zwangere vrouwen kan leiden tot een miskraam of doodgeboren kind. Maar deze bacterie kan ook de oorzaak zijn van ernstige aandoeningen zoals hersen(vlies)onsteking, bloedvergiftiging en longontsteking. Listeria komt regelmatig voor in rauwe melk en rauwmelkse zuivelproducten. Ook de listeriabacterie gaat alleen dood bij verhitting. Hij kan beter tegen kou dan salmonella. Pas bij erg lage temperaturen neemt de activiteit af. De koelkasttemperatuur kan veel verschil maken: bij 4 °C vermenigvuldigt listeria zich half zo snel dan bij 7 °C. 

Lees meer informatie op de pagina's over de ESBL-bacterie

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Samsung RB41J7059SR
Monte Metten
92.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!