De beste matras: ons advies

kindje slapenWelke matras gaat het langst mee en welke matras ventileert het beste? Wij testten meer dan 40 matrassen van o.a. Ikea, Auping, Eastborn, Beter Bed, M-Line en Wehkamp.

We constateren dat de verschillen in prijs groot zijn, maar dat de duurdere matrassen lang niet altijd beter uit onze test komen. Diverse goedkope matrassen blijken net zo goed in lichaamsondersteuning, vochttransport en levensduur te zijn als matrassen die meer dan 10 keer zo duur zijn! Ons advies: bespaar een hoop geld en gedoe en bekijk eerst de test.

Let op! Er is volgens 2 testmethoden getest (2010 & 2014). Alleen matrassen die getest zijn volgens de 2014 methode kunnen 'Beste koop' of 'Beste uit de test' worden.

En: koop een matras nooit zonder proefliggen. De Consumentenbond test alllerlei kwaliteitsaspecten van de matras, maar of hij lekker ligt kun je alleen zelf bepalen.

De beste matrassen?

Duurder blijkt lang niet altijd beter... Zo is de Beste Koop maar €100! Voorkom een miskoop en bekijk direct de matrassentest. Maak nu 60 dagen gratis kennis met de Consumentenbond.

Bekijk de testresultaten

Testrapport matrassen

  • Testresultaten van alle geteste matrassen, inclusief de Beste uit de test en Beste koop;
  • Met handige koopwijzer vol tips.

testresultaten pdf

Matrassen: wat en hoe?

Top 3 aandachtspunten uit de matrassentest

  1. Lichaamsondersteuning: een aantal matrassen blijken het lichaam niet genoeg steun te geven. Vooral bij zijligging is dit een probleem. 
  2. Hardheid: fabrikanten verkopen hun matras allemaal als 'hard', maar ís hij dat ook? Uit onze test blijkt dat heel veel 'harde' matrassen eigenlijk heel zacht zijn.
  3. Levensduur: veel matrassen hebben fors te lijden onder onze Levensduurtest, en geven daarna veel minder ondersteuning. 

Welk matras kun je het beste kiezen? Bekijk de testresultaten.

Beste matras

Uit deze test blijkt dat de prijs-kwaliteitverhouding soms behoorlijk zoek is... Een matras van ongeveer €200 haalt een hogere score dan een matras van ongeveer €1700. Gelukkig zijn er ook matrassen die zeer goed scoren: de 'Beste koop' is een matras die nog geen €200 kost! Er is één 'Beste uit de test' en één 'Beste koop'.

Bekijk de testresultaten en bespaar direct door te kijken welke matrassen het beste waar bieden voor hun geld. Maar: ga nog wel proefliggen in de winkel, om te voelen of je hem ook lekker vindt liggen en of hij niet te hard of te zacht voor je smaak is.   

Let op! Er is volgens 2 testmethoden getest (2010 & 2014). Alleen matrassen die getest zijn volgens de 2014 methode kunnen 'Beste koop' of 'Beste uit de test' worden.

Beste koop en Beste uit de test

De Beste uit de test en Beste koop zijn de matrassen die kwalitatief het beste zijn, respectievelijk de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden. Of deze matrassen ook het beste voldoen aan je persoonlijke voorkeuren voor hardheid en dergelijke, kunnen wij natuurlijk niet testen. Daarom raden we iedereen aan om uitgebreid te proefliggen in de winkel en lichamelijke en vooral medische problemen te bespreken met de - liefst niet merkgebonden - verkoper.    

Grondig getest

Om het beste matras te ontdekken, hebben wij alle matrassen grondig getest. We testten hoe goed de matrassen mensen met een verschillende lengte en gewicht ondersteunen als ze op hun rug en op hun zij liggen. Ook rolden we een wals van 140 kilo 30.000 keer over de matrassen! Dit staat gelijk aan zo'n 8 tot 10 jaar slapen op een matras.  

Vergelijk de matrassen en kies de beste! Bekijk de testresultaten

Onafhankelijk onderzoek

Wij testen producten en diensten onafhankelijk, daardoor kun je op ons advies volledig vertrouwen. Het onderzoek dat wij doen betalen wij van de contributie van onze leden.

Wil je dat wij onafhankelijk onderzoek kunnen blijven doen? Sluit je aan bij de Consumentenbond. Je bespaart daarbij tot honderden euro's per jaar en profiteert van vele voordelen!

Doe mee

Laatst gestelde vraag
De prijzen die op de website van Beterbed staan voor de 'silver pocket deluxe foam' matras zijn vele malen hoger dan de prijzen die jullie hanteren. Gaat het hier wellicht om een fout of heeft Beterbed...
mevrouw M.P. de Groot
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Beter Bed Pocket Royal slow touch
H de Ruijter
43.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!