Extra informatie

Hoe kom ik aan e-books?

Zonder boeken heb je natuurlijk weinig aan een e-reader. Je kunt boeken kopen in Nederlandse webwinkels, of via de winkel die aan de e-reader is gekoppeld. Daarnaast kun je gratis legale e-books downloaden en e-books lenen bij de bibliotheek.

E-books zijn computerbestanden die tekst met opmaak bevatten. Er zijn meerdere standaarden voor e-books, maar het meest gangbare formaat is met afstand EPUB. EPUB boeken hebben ook de extensie .epub. 

Een groot deel van alle e-books is in het EPUB-formaat en vrijwel alle e-readers kunnen dit formaat openen. Uitzondering zijn de boeken en readers van de Amerikaanse online-boekwinkel Amazon. Amazon heeft een eigen e-bookformaat (AZW) en Amazon's Kindle e-readers kunnen geen EPUB bestanden opnemen. Amazon is (nog) niet actief in Nederland. 

E-books die je koopt bij de online-boekhandel zijn meestal beveiligd met een watermerk. De DRM-beveiliging die er voorheen vaak opzat is niet gebruiksvriendelijk. Gratis e-books zijn er ook genoeg, maar dat zijn vaak oude boeken. 

E-books kopen

Er zijn meerdere boekenwinkels op internet waar je digitale boeken kunt kopen, zoals:

Alle e-books die je bij Nederlandse boekwinkels koopt hebben het EPUB-formaat. Tot voor kort waren e-books die je koopt bij een online boekwinkel altijd beveiligd tegen kopiëren. Die kopieerbeveiliging, meestal aangeduid met de term DRM (Digital Rights Management), maakt het kopen van boeken er niet makkelijker op. De beveiligde boeken zijn gekoppeld aan een gebruikersnaam, en je hebt een speciaal programma nodig om de boeken op een e-reader te krijgen. Uitlenen van beveiligde boeken is niet mogelijk.

Gelukkig hebben de meeste Nederlandse uitgevers er begin 2013 voor gekozen om DRM-beveiliging achter zich te laten. In plaats daarvan worden de meeste nieuwe e-books (en een hoop oude) voorzien van een watermerk. De e-books met een watermerk zijn onbeveiligd, maar de herkomst van het bestand zou door het watermerk herleidbaar moeten zijn. Er is geen speciale software meer nodig om deze e-books te openen.

Sommige e-books worden nog wel met DRM geleverd. Het gaat dan om boeken waarvan de auteur of de uitgever alles wil doen om te voorkomen dat het boek wordt gekopieerd. Vooral bij technische literatuur en non-fictie is DRM nog gebruikelijk. Zie E-books met DRM op een E-reader krijgen voor een instructie over hoe om te gaan met deze e-books.

De Consumentenbond brengt zelf ook e-books uit. Deze zijn allemaal DRM- en watermerkvrij. Je vind ze in de webwinkel van de Consumentenbond.

Prijzen en aanbod van e-books 

Het gaat al een tijdje niet goed met de verkoop van boeken in Nederland, maar e-books zitten nog steeds flink in de lift. Er worden elk jaar meer e-books verkocht. Internetboekwinkel Amazon maakte in 2012 bekend dat het in sommige landen zelfs al meer e-books dan papieren boeken verkoopt.

In Nederland zijn we nog niet zo ver, maar ook bij ons groeit het aanbod en de verkoop van e-books gestaag. Het aanbod van e-books is inmiddels behoorlijk groot. Nieuwe boeken worden vrijwel altijd ook als e-books uitgebracht. Maar nog niet elk boek heeft ook een digitale editie.

Over de prijzen van e-books is redelijk veel verwarring, en dat is begrijpelijk. Voor e-books geldt het hoge btw-tarief van 21%, maar voor hetzelfde boek gedrukt op papier betaal je maar 6% btw. Aan de andere kant geldt voor papieren boeken de vaste boekenprijs, waarbij uitgevers de prijs van een boek mogen dicteren, en boekwinkels de prijs niet kunnen aanpassen. Voor digitale boeken geldt die beperking niet: online boekwinkels kunnen met elkaar concurreren op basis van de prijs. 

Al met al zijn Nederlandse e-books meestal een stuk goedkoper dan de papieren versie. Maar er zijn wel variaties tussen boekwinkels. Prijsvergelijken loont dus bij e-books. 

Boekwinkels gekoppeld aan een e-reader

Sommige e-readers zijn gekoppeld aan een eigen boekwinkel. Je kunt direct vanaf de e-reader e-books kopen en als je boeken op de website van de boekwinkel aanschaft worden ze direct op de reader afgeleverd. Amazon kwam hier als eerste mee, en de koppeling tussen Amazon's boekwinkel en Amazon's e-readers (de Kindles) werkt uitstekend. Op de duurdere modellen kun je zelfs wereldwijd via een gratis mobiele internetverbinding boeken kopen en ontvangen.

Amazon heeft wel een 'gesloten ecosysteem': Je kunt op de Kindle alleen boeken kopen uit de Amazon-winkel, en de Kindle's kunnen standaard niets anders dan Amazon-boeken aan. Amazon heeft een gigantisch aanbod, maar dat aanbod is voornamelijk Engelstalig. Nederlandstalige boeken zijn er nauwelijks.

Amazon Kindle's ondersteunen dus ook geen EPUB. Je kunt onbeveiligde EPUB boeken wel omzetten naar een Kindle-vriendelijk formaat met het programma Calibre.

Op de readers van Kobo kun je ook direct boeken kopen in een eigen winkel (de Kobo store). Deze boekwinkel heeft ook Nederlandse boeken. Dit werkt goed, en de Kobo e-readers ondersteunen ook gewoon boeken die je elders hebt gekocht.    

Gratis e-books

Veel mensen halen hun e-books gratis. Er is op internet, en daarbuiten, een levendige uitwisseling van illegaal gekopieerde boeken. Maar gratis boeken zijn niet per se illegaal. Als het auteursrecht op een boek is verlopen mag het boek zonder beperkingen uitgewisseld worden via internet. Op Project Gutenberg (www.gutenberg.org) vind je veel auteursrechtenvrije e-books in meerdere formaten. Dit zijn wel allemaal behoorlijk oude boeken. 

E-books lenen bij de bibliotheek

Bij bibliotheken kun je ook e-books lenen. Bibliotheekleden (van een openbare of lokale bieb) kunnen boeken lenen via bibliotheek.nl. De titels zijn in 2 groepen verdeeld: tot en met 3 jaar oud en ouder dan 3 jaar. Je betaalt €20 per jaar bovenop het lidmaatschapsgeld voor de meest recente (= tot 3 jaar) titels. Met dit zogenaamde e-bookpluspakket kan een 18-tal e-books worden gelezen. Het e-bookpluspakket werkt als een soort strippenkaart: je kunt nogmaals een 18 e-books lenen voor €20.
De e-books van de bieb zijn beveiligd met DRM; daardoor is slechts een kwart van de 5000 titels (begin maart 2014) te lezen op een e-reader.

Bekijk hier de review van e-books lenen bij de bieb

E-books met DRM op een e-reader krijgen

Het is voor nieuwe gebruikers van e-readers en e-books vaak verwarrend hoe je precies om moet gaan met beveiligde digitale boeken. Vandaar dat we hier een kleine stap-voor-stap handleiding publiceren:

1. Als je bij een online boekwinkel een met DRM beveiligd e-book koopt, kun je (na betaling) een bestandje met de extensie .acsm downloaden.

2. De .acsm bestanden kun je openen in het programma Adobe Digital Editions (ADE). Je vindt het hier.

3. In Adobe Digital Editions moet je eerst een gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken.

Let op: je computer, e-reader en e-books worden gekoppeld aan deze gebruikersnaam en je kunt boeken niet lezen op een e-reader die gekoppeld is aan een andere gebruikersnaam. Je kan wel meerdere (6) e-readers registeren met een gebruikersnaam.

4. Als je een gebruikernaam hebt aangemaakt kun je het .acsm bestand openen. Het e-book is nu gekoppeld aan je gebruikersnaam en verschijnt in ADE op je boekenplank.

5. Als je een e-reader via de usb-poort aansluit aan de computer zou de reader zichtbaar moeten worden in het programma ADE.

6. Je kunt het boek nu in ADE van de boekenplank naar de e-reader slepen. Het boek staat nu op de reader en je kunt beginnen met lezen.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
mijn sony type PRS-T1 blijft hangen bij "opening book" is niet te resetten is er een oplossing??
heer Chr.J. Beijer
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Kobo Aura H2O
ineke58
72.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!