Extra informatie

Is een goedkope HDMI-kabel minder goed?

Lang niet bij alle randapparatuur wordt een HDMI-kabel meegeleverd. Je zult dan een HDMI-kabel los moeten kopen. Elektronicawinkels bieden een breed assortiment in kabels met uiteenlopende prijzen van enkele tot honderden euro's. Maar welke HDMI-kabel moet je nu kiezen?

Wat is HDMI?

Via HDMI (High Definition Multimedia Interface) kun je met één kabel digitale audio- en videobestanden versturen. HDMI ondersteunt:

  • SD-video (Standard Definition)
  • HD-video (High Definition)
  • Digitale audio

HDMI is de meest gangbare aansluiting tussen HD-randapparatuur en je HD-tv; herkenbaar aan het HD-Ready of HD-Ready 1080p logo. Ook veel laptops hebben een HDMI-aansluiting. Tegenwoordig wordt ook SD-apparatuur (zoals een dvd-speler of dvd-recorder) uitgerust met een HDMI-aansluiting. In dit geval worden de SD-beelden 'opgeschaald' naar HD-beelden. In de praktijk levert dit een betere beeldkwaliteit, maar dit haalt het niet bij 'echt' HD.
Omdat HDMI werkt met een digitaal signaal, levert HDMI een betere beeldkwaliteit dan standaarden die werken met een analoog signaal: er is namelijk geen vertaling nodig van analoog naar digitaal. En dat is gunstig voor de moderne, digitale televisies.

Een goedkope HDMI-kabel is goed genoeg

Een goedkope HDMI-kabel is goed genoeg voor iedereen die bijvoorbeeld een Blu-rayspeler wil aansluiten op de tv. Koop wel een zo kort mogelijke HDMI-kabel. Een kabel van 1 of 2 meter is lang genoeg om je apparatuur te kunnen aansluiten. Voor iedere (HDMI-)kabel geldt in principe: hoe langer, des te slechter het signaal.

Heb je problemen met de goedkope kabel - denk aan blokken in beeld en hakkelend geluid, koop dan pas een duurdere kabel. Je kunt ook in de winkel vragen of het mogelijk is om zo'n duurdere HDMI-kabel even op proef te hebben, om te achterhalen of de problemen met de kwaliteit van de kabel te maken hebben.

Aantal HDMI-aansluitingen op je nieuwe tv

Let er bij aanschaf van een nieuwe televisie op dat deze voldoende HDMI-aansluitingen heeft om al je (toekomstige) apparatuur aan te sluiten. Heb je te weinig aansluitingen, dan kun je gebruik maken van een HDMI-schakelaar. Op de HDMI-ingangen van deze schakelaar kun je verschillende apparaten aansluiten; je selecteert met een drukknop welk apparaat er doorgeschakeld mag worden naar bijvoorbeeld je tv.

Standard en High Speed

Het HDMI-label geeft aan wat de mogelijkheden van de kabel zijn. Met een 'Standard' kabel kun je HD-tv kijken (1080i); een 'High-Speed' kabel kan 1080p aan - het signaal dat onder andere een Blu-rayspeler geeft. Een 'Standard Automotive' kabel is speciaal geschikt voor gebruik in de auto, en een kabel met 'Ethernet' geeft ook internetverkeer door.

Dit label staat op de verpakking van de kabel. Let op: als een kabel niet geschikt is voor doorgifte van 1080p, dan zal er geen signaal worden doorgegeven tussen de aangesloten apparaten en zie je een zwart beeld.

De HDMI-labels voor kabels.

Connectors

Er zijn vier verschillende HDMI-stekkers: een reguliere HDMI-aansluiting, mini-HDMI, micro-HDMI en een HDMI-autoconnector.

De reguliere HDMI-aansluiting is te vinden op onder andere televisies, Blu-ray-spelers, HD-decoders en spelcomputer. Mini- en micro-HDMI kun je vinden op o.a. digitale camera's. De autoconnector is vanzelfsprekend ontwikkeld voor gebruik in een auto.

Links op de afbeelding een mini HDMI-connector en rechts een reguliere HDMI-connector.

Lees meer

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
M/Mevr Ben geinteresseerd naar het testresultaat van de INTEL COMPUTE STICK als vermeld in de DIGITAALGIDS No 5 mei-juni 2015. Waar kan ik dat vinden en is deze al op de markt?
heer T. van den Oever
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Samsung UE40J6200
H.A. Alexander
80.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!