Extra informatie

Is een goedkope HDMI-kabel minder goed?

VideoAls je een tv of blu-rayspeler koopt, dan zit er helaas meestal geen HDMI-kabel bij. Die moet je er los bij kopen. Elektronicawinkels verkopen HDMI-kabels van een tientje, maar ook van honderden euro's. Is een goedkope HDMI-kabel net zo goed als een dure?

HDMI-kabel kopen: waar op te letten?

Wij adviseren in ieder geval om een zo kort mogelijke HDMI-kabel te kopen. Een kabel van 1 of 2 meter is vaak lang genoeg om je apparatuur te kunnen aansluiten. Kies eerst een goedkope HDMI-kabel. Bij problemen met beeld- en geluidskwaliteit, kun je later altijd nog een duurdere aanschaffen. Of vraag in de winkel of het mogelijk is om zo'n duurdere HDMI-kabel even op proef te hebben.

Let er bij aanschaf van een nieuwe televisie op dat deze voldoende HDMI-aansluitingen heeft. Zijn er te weinig dan kun je kiezen voor een HDMI-switch. Daarmee kun je meerdere apparaten aansluiten op de HDMI-ingang van je televisie.

Meningen van experts en fabrikanten

We vroegen vier experts uit de wereld van elektronica en televisie naar hun mening over de stelling "een goede HDMI-kabel hoeft niet duur te zijn". Twee daarvan zijn werkzaam in testorganisaties en de andere twee bij fabrikanten van HDMI-kabels.

Een goedkope HDMI-kabel is goed genoeg

Bekijk de video Ingenieur Bernd Moenninger test in het dagelijks leven audiovisuele apparatuur bij de Duitse testorganisatie Müller-BBM: 'Een goedkope HDMI-kabel is goed genoeg voor de gemiddelde consument die bijvoorbeeld een Blu-rayspeler wil aansluiten op de tv. Mits de kabel niet langer is dan twee meter. Voor iedere HDMI-kabel geldt in principe: hoe langer, des te slechter het signaal'.

Wat merk je eigenlijk van verstoringen van het signaal? Moenninger: 'Denk aan blokken in het beeld, of een hakkelend geluid. Het kan ook zijn dat het beeld wat hapert'.

David Salz is directeur van de Amerikaanse kabelleverancier WireWorld. Salz nuanceert de stelling: 'Goedkope HDMI- kabels van één of twee meter kunnen een aanvaardbare videokwaliteit produceren, maar de kwaliteit van het geluid zal bij goedkopere HDMI-kabels ook echt minder zijn'.

William Low is oprichter, directeur en kabelontwerper bij snoerenproducent Audioquest en zit op de lijn van zijn branchegenoot. 'Een goedgemaakte, goedkope HDMI-kabel van één meter kan voldoende videokwaliteit bieden. Geluidskwaliteit is een ander verhaal: twee HDMI-kabels klinken nooit hetzelfde; het geluidssignaal kan eerder schade oplopen.' Vraag hierbij is wel in hoeverre je dit verschil kunt horen via de luidsprekers van bijvoorbeeld je tv.

Goedkope HDMI-kabel: foutloos over korte afstanden

Eric van Ballegoie is redacteur bij Hardware.info, een tijdschrift en website over consumentenelektronica. Ook Van Ballegoie beaamt de stelling: 'Anders dan bij analoge signalen geldt dat het digitale beeld en geluid dat via HDMI verstuurd wordt in hoge mate ongevoelig is voor storingen. Digitale signalen bestaan uit een serie enen en nullen; tussenwaarden zijn niet mogelijk. Dus ook wanneer de signaalkwaliteit door slechte kabels of invloed van buitenaf vermindert, is de ontvanger in de meeste gevallen nog uitstekend in staat om het grote signaalverschil tussen een 0 en een 1 te kunnen onderscheiden en het signaal helemaal goed te interpreteren. Bovendien merk je heel snel wanneer er wél echt signaalverlies optreedt. Je ziet haperend beeld of haperende delen van het beeld of groene blokken in beeld. Je hoort dat het geluid wegvalt of er zijn storende bijgeluiden hoorbaar.'

Wat is je ervaring met HDMI-kabels? Van Ballegoie: 'Mijn ervaring is dat over korte afstanden, tot ongeveer twee en een halve meter, eigenlijk elke goedkope HDMI-kabel foutloos werkt, zelfs in de hoogste resoluties en bij verzending van highdefinition audio. Op korte afstanden biedt een dure HDMI-kabel dan ook geen meerwaarde boven een goedkoper model'.

Volgens de experts  is er zeker bij kortere HDMI-kabels - tot 2 á 2,5 meter - geen merkbaar kwaliteitsverschil. Je kunt dan ook volstaan met een goedkope HDMI-kabel.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
L.S., Wij willen een full HD TV van ca. 44 inch. Is er ook een uitvoering waarbij een dvd afspeler IN de TV is verwerkt? Al die extra kastjes! Wij hebben KPN interactief
heer C.A. Wesseling
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Samsung UE40JU6510
TPJJ Gielen
80.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!