Extra informatie

Condensdroger, warmtepompdroger, afvoerdroger & gaswasdroger

Er zijn verschillende soorten wasdrogers: afvoerdrogers, condensdrogers, condensdrogers met warmtepomp en gasdrogers. Wat zijn de verschillen?

Wasdrogers

Een wasdroger droogt was die vochtig uit de wasmachine komt. In de trommel draait de kleding rond terwijl er warme lucht doorheen geblazen wordt. Er zijn verschillende soorten wasdrogers:

Afvoerdrogers

wasdroger_rodewasEen afvoerdroger voert de vochtige lucht uit de was naar buiten af. Je moet de afvoerbuis of -slang door een raam, deur of gat in de muur naar buiten kunnen leiden. Een afvoerdroger is gemiddeld iets - maar niet veel - zuiniger met stroom dan een condensdroger, tenzij je hem in een koude ruimte zet zoals een zolder of garage. Dat geldt ook voor de snelheid: in een warme ruimte is een afvoerdroger bij een volle was katoen tot kastdroog zo'n 10 minuten sneller dan een conventionele condensdroger.

Benieuwd welke afvoerdrogers goed uit de test komen? Bekijk de beste afvoerdrogers

Condensdrogers

Een condensdroger voert de vochtige lucht niet af naar buiten, maar haalt het vocht uit de lucht. Dit wordt opgevangen in een condensbak die je na elke droogbeurt moet legen. Of je sluit de droger aan op een waterafvoer, dat kan bij de meest drogers. Een klein deel van de vochtige lucht komt vrij in de omgeving waar de droger staat. Condensdrogers die in onze test een goed oordeel hebben voor 'Drooghouden omgeving' geven weinig vocht af aan de omgeving.

Benieuwd welke condensdrogers goed uit de test komen? Kijk wat de beste condensdrogers zijn.  

Warmtepompdrogers

  • Een warmtepompdroger is een condensdroger, maar dan zuiniger. Hij verbruikt ongeveer de helft van de energie die een condens- of afvoerdroger verbruikt. Door de lagere energiekosten is een warmtepompdroger van €800 ten opzichte van een condensdroger van €500 in 8 jaar terugverdiend, bij 3 keer drogen per week. Bij 1 keer drogen per week haal je dit niet, een warmtepompdroger van €650 verdien je dan wel terug.
  • Een warmtepompdroger is langzamer dan een afvoer of condensdroger, omdat de was op lage temperatuur gedroogd wordt. Er is gemiddeld 2 uur en 25 minuten nodig voor  een volle was katoen.
  • Sommige was moet op een lage temperatuur drogen en moet dus meestal apart in de trommel. Een warmtepompdroger droogt altijd op een lage temperatuur, dus daarin kan alle was bij elkaar.
  • Meestal kun je een warmtepompdroger aansluiten op een waterafvoer, zodat je de condensbak niet hoeft te legen.
  • De warmtepompdroger werkt, net als een airco en koelkast, met een warmtepomp. In de compressor wordt een koudemiddel samengeperst. Bij dit proces komt warmte vrij. Met deze warmte wordt de lucht verhit die naar de trommel gaat. De warme lucht wordt door de vochtige was geblazen. De vochtige lucht die uit de trommel komt wordt langs het koudemiddel geleid, waardoor het vocht condenseert. Het wordt opgevangen in een condensbak. De droge lucht gaat weer naar de compressor en dan begint de cyclus opnieuw.

Bekijk de resultaten van de warmtepompdrogers in de productvergelijker.

Gaswasdrogers

  • De gasdroger is een afvoerdroger. Voor de afvoer van vochtige lucht moet er een afvoer naar buiten worden aangelegd, via de muur of het raam. Een installateur moet de droger aansluiten op de gasleiding.
  • Een gaswasdroger verwarmt de lucht met gas. Dat is efficiënter dan met elektriciteit omdat in de elektriciteitscentrale, waar elektriciteit wordt opgewekt door verbranding van aardgas of steenkool, een groot deel van de energie als restwarmte verloren gaat.
  • Een gaswasdroger is ongeveer net zo zuinig als een warmtepompdroger.
  • Waar bij warmtepompdrogers de zuinigheid ten koste gaat van de snelheid zou dat bij gaswasdrogers niet zo zijn.

We testten één gaswasdroger. Bekijk de resultaten van de gaswasdroger in de productvergelijker.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Miele TMG 640 WP
Liliane Haegeman
44.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!