Extra informatie

Wasmiddelen

Wasmiddelen zijn er in allerlei soorten, vormen en prijzen. Hierbij informatie om je wegwijs te maken in het wasmiddelschap.

Witwasmiddelen 

wasmachine wasmiddel 175 x 135Middelen voor witte en eventueel kleurechte was (waarvan de kleuren niet afgeven). In zowel poedervormige als vloeibare middelen zitten optische witmiddelen die ervoor zorgen dat wasgoed witter lijkt in daglicht.

In poeders zit daarnaast ook zuurstofbleekmiddel. Dat werkt goed tegen lastige kleurstofhoudende vlekken zoals koffie, thee en vruchtensap en voorkomt vergeling van wasgoed. Verder helpt het bacteriën te doden, in bijvoorbeeld was van zieken of wanneer je last hebt van vieze geuren in je wasmachine door vetluis. Het beste helpt dan een poeder voor witte was in combinatie met een programma op 60°C of hoger.

Voor vieze gekleurde was kun je een witwasmiddel gebruiken, maar met name met een poeder kunnen kleuren op den duur vervagen. Lichte kleuren en synthetische stoffen zijn hier minder gevoelig voor dan donkere kleuren en katoen.

In de Consumentengids van februari 2014 staan de resultaten (pdf, alleen voor leden) van onze nieuwste test van witwasmiddelen. Deze test kreeg een vervolg (pdf, alleen voor leden) in de Consumentengids van juli/augustus 2014.

Bontwasmiddelen

Geschikt voor gekleurde was, met kleurbeschermers. Er zitten geen zuurstofbleekmiddelen in en meestal geen optische witmiddelen. In 2015 hebben we ze weer getest. Net als in 2010 bleken de huismerken niet onder te doen voor A-merken. Bovendien kostten ze verreweg het minst.

De 21 geteste bontwasmiddelen scoorden allemaal minimaal een voldoende voor vuil- en vlekverwijdering. We hebben geen verschil kunnen constateren tussen poeders en vloeibare middelen. Wel heeft een vloeibaar middel als voordeel dat er geen wasmiddelresten in kleding en doseerlaatje achterblijven.

Verder constateerde we dat bij alle wasmiddelen de kleuren goed behouden blijven, wat je ook mag verwachten van een bontwasmiddel. Bij kleuroverdracht ligt dit anders: bij de meeste middelen worden kleuren overgedragen op lichter textiel in dezelfde was, en dat is een slechte zaak voor een bontwasmiddel. Op een uitzondering na scoren de middelen ook goed op vergrauwing, wat ook bij bont was belangrijk is: geen grauwsluier over de kleding na het wassen.

In de Consumentengids van januari 2016 staan de resultaten (pdf, alleen voor leden) van onze nieuwste test van bontwasmiddelen. 

Fijnwas- en wolwasmiddelen

Er zijn fijnwasmiddelen geschikt voor wol en fijne was en middelen geschikt voor een specifiek soort fijne was, zoals wolwas en zwarte was.

Een fijnwasmiddel is milder voor de was dan een wit- of bontwasmiddel. Er zit bijvoorbeeld geen bleekmiddel in. Niet alle fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en zijde, kijk daarvoor op de verpakking.

Wolwasmiddelen produceren meer schuim om de wrijving tussen kledingstukken te beperken. Wolwasmiddelen zijn pH-neutraal en bevatten geen enzymen. Die kunnen namelijk natuurlijke vezels zoals wol en zijde aantasten.

Onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie wees uit dat wolwasmiddelen door het ontbreken van deze ingrediënten niet minder belastend zijn voor het milieu. De middelen bevatten kleur- en geurstoffen, bewaarmiddelen die niet nodig zijn voor de werking van het middel. De oppervlakteactieve stoffen zijn dat wel en die zijn vaak moeilijk afbreekbaar. Ecover bevat geen kleurstof, maar wel de geurstof limoneen dat irritatie kan opwekken van de huid en erg schadelijk is voor de aquacultuur.

De Belgische collega's concludeerden ook dat wol in de wasmachine wassen vaak beter is dan met de hand. Alleen als je echt vlekken hebt is een handwas beter. Handel dan wel snel zodat het vuil niet te veel in de wol kan trekken.

Wasballen, wasnoten en wasdoekjes

wasbalWasballen zijn kunstofballen waarin meestal een soort mineraal bolletjes zitten. Die bolletjes moeten  na verloop van tijd vervangen worden. De claim is dat de bolletjes het water zachter maken waardoor vlekken makkelijker uit te wassen zijn. In 2010 bekeken wij de Ecowasbal en in 2013 de Eco egg.

Andere organisaties deden vergelijkbare testen en zij komen ook tot de conclusie dat wasballen niet effectiever zijn dan water. In 2015 deden onze Nieuw Zeelandse collega's weer een onderzoek. En helaas er is niet veel verbeterd. Van de 4 wasballen die zij testten waren er maar 2 die iets beter vlekken verwijderen dan wanneer je alleen met water wast. En dat effect was zo klein dat het met het blote oog niet te zien was. Wil je dus niet met gewone wasmiddelen wassen, bespaar jezelf dan de prijs van de wasballen en was alleen met water.

wasnotenWasnoten komen van een boom. De schil van de noot bevat saponin, een natuurlijke stof die de oppervlakte spanning van water verlaagd. Hierdoor kan water beter de stof binnendringen en zou vuil en vlekken beter verwijderd worden. De schillen gaan in een katoenen zak en die stop je bij het wasgoed. Helaas ook hier geen beter resultaat dan alleen wassen met water. Wasnoten zijn te koop via internet en in sommige natuurwinkels.

Onderzoek van de Duitse Consumentenbond wees uit dat de vlekverwijdering matig is en dat de kleding al na enkele keren grauwer wordt. Je zult ook een aparte ontharder moeten gebruiken om te voorkomen dat de wasmachine verkalkt. Beter afbreekbaar dan gewoon wasmiddel is het ook niet volgens hen. En je bent ook nog eens relatief duur uit. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat de noten niet veel beter wassen dan alleen water.

Naast noten en ballen zijn er ook nog doekjes voor in de wasmachine. Wasdoekjes zijn voorzien van wasmiddel. Eén doekje zou genoeg zijn voor een hele was. Zo'n doekje kan ook gebruikt worden als vlekverwijderaar door ermee over de vlek te wrijven, of als toevoeging aan een gewoon wasmiddel. Het vervangt wasverzachter. De wasdoekjes blijken echter niet extreem voordelig of heel goed te wassen. Bekijk onze eerste indruk van wasdoekjes van Laundry sheets.

Milieu

Maatschepje waspoederIn wasmiddelen zitten milieubelastende stoffen die na de was opgelost in water in het riool terecht komen. Waterzuiveringsinstallaties halen verreweg de meeste van deze stoffen naar eigen zeggen uit het water, maar 100% kan nooit. De concentratie van deze niet of beperkt biologisch afbreekbare stoffen blijft wel binnen de normen. Fosfaten zijn inmiddels gelukkig uit wasmiddelen verdwenen.

De belangrijkste milieuwinst zit ’m tegenwoordig in wassen op een zo laag mogelijke temperatuur, met de juiste dosering. Nog een paar tips (zie ook de website van Milieu Centraal):

  • Wasmiddelen werken steeds beter bij wassen op lagere temperaturen. Bespaar energie door zuinig te wassen.
  • Er kan meer in een wasmachine dan menigeen denkt. Gemiddeld vullen Nederlanders hem maar voor tweederde. Zonde van water en stroom. Een goed gevulde machine zorgt voor een schonere was en is zuiniger met stroom en water. Wanneer de was met wat lichte druk in de trommel past is het goed.
  • Let bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine op het energielabel: kies voor A+++.
  • Er bestaat ook een EU Ecolabel. Maar geen enkel wasmiddel uit onze test heeft dat label (Klok eco heeft het wel, maar dat hebben we deze keer niet kunnen testen). Een wasmiddel met dit label voldoet aan strenge criteria (nog strenger dan de wettelijk normen) voor de hierboven genoemde moeilijk afbreekbare stoffen.
  • Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig. Volg het doseeradvies op de wasmiddelverpakking en meet de hoeveelheid af met een doseerhulp. Op de verpakking staat advies voor licht, normaal en sterk vuile was en een zachte (<8,4 °dH), gemiddelde (8,4-14 °dH) en hoge waterhardheid (>14 °dH). De waterhardheid in je woonplaats is na te vragen bij je waterleverancier.
  • Waspoeder en vloeibaar wasmiddel geven minder verpakkingsafval dan capsules.
  • Gooi kartonnen verpakkingen bij het oud papier, en plastic bij plastic.
  • Was bewust; Wat is de zuinigste wasmachine?

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
Bakje van wasverzachter blijft vol water staan
A Wolkers,
Stel een vraag
Laatste review
Siemens WM14Q363NL IQ500
sadv
56.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!