Extra informatie

Wasmiddelen

Wasmiddelen zijn er in allerlei soorten, vormen en prijzen. Hierbij informatie om je wegwijs te maken in het wasmiddelschap.

Witwasmiddelen 

wasmachine wasmiddel 175 x 135Middelen voor witte en eventueel kleurechte was (waarvan de kleuren niet afgeven). In zowel poedervormige als vloeibare middelen zitten optische witmiddelen die ervoor zorgen dat wasgoed witter lijkt in daglicht.

In poeders zit daarnaast ook zuurstofbleekmiddel. Dat werkt goed tegen lastige kleurstofhoudende vlekken zoals koffie, thee en vruchtensap en voorkomt vergeling van wasgoed. Verder helpt het bacteriën te doden, in bijvoorbeeld was van zieken of wanneer je last hebt van vieze geuren in je wasmachine door vetluis. Het beste helpt dan een poeder voor witte was in combinatie met een programma op 60°C of hoger.

Voor vieze gekleurde was kun je een witwasmiddel gebruiken, maar met name met een poeder kunnen kleuren op den duur vervagen. Lichte kleuren en synthetische stoffen zijn hier minder gevoelig voor dan donkere kleuren en katoen.

In de Consumentengids van februari 2014 staan de resultaten (pdf, alleen voor leden) van onze nieuwste test van witwasmiddelen. Deze test kreeg een vervolg (pdf, alleen voor leden) in de Consumentengids van juli/augustus 2014.

Bontwasmiddelen

Geschikt voor gekleurde was, met kleurbeschermers. Er zitten geen zuurstofbleekmiddelen in en meestal geen optische witmiddelen. In 2010 testten we bontwasmiddelen. Toen bleken huismerken niet onder te doen voor A-merken. Bovendien kostten ze verreweg het minst.

Van de 25 geteste bontwasmiddelen scoorden maar 3 middelen onder de maat voor de vuil- en vlekverwijdering. Het poeder waste iets vaker vlekken beter weg dan het vloeibare middel van hetzelfde merk, maar soms deed het vloeibare middel het beter. De vloeibare middelen hielden kleuren beter mooi. Bij een derde van de wasmiddelen, zowel vloeibare als poeders, vergrauwde het wasgoed flink.

Fijnwas- en wolwasmiddelen

Er zijn fijnwasmiddelen geschikt voor wol en fijne was, en middelen geschikt voor een specifiek soort fijne was, zoals wolwas en zwarte was. Een fijnwasmiddel is milder voor de was dan een wit- of bontwasmiddel. Er zit bijvoorbeeld geen bleekmiddel in. Wolwasmiddelen zijn pH-neutraal en bevatten geen enzymen. Die kunnen namelijk natuurlijke vezels zoals wol en zijde aantasten. Niet alle fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en zijde, kijk daarvoor op de verpakking.

Bekijk de geteste wasmachines met een fijnwas programma.

Bekijk de geteste wasmachines met een wolwasprogramma.

Milieu

Maatschepje waspoederIn wasmiddelen zitten milieubelastende stoffen die na de was opgelost in water in het riool terecht komen. Waterzuiveringsinstallaties kunnen niet al deze stoffen uit het water halen. Omdat een groot deel niet of beperkt biologisch afbreekbaar is hoopt het zich vervolgens op in oppervlaktewater, in de bodem, of zelfs in levende organismen.

Met behulp van onderstaande tips kan je dit zoveel mogelijk beperken. Meer informatie vind je op de website van Milieu Centraal.

  • Kies voor een wasmiddel met EU Ecolabel, bijvoorbeeld Klok eco wit en kleur en Tricel eco wit en kleur.
  • Een geconcentreerd middel belast het milieu minder dan een niet-geconcentreerd middel doordat de productie en het vervoer minder kost en het minder watervervuiling en verpakkingsafval geeft.
  • Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig. Volg het doseeradvies op de wasmiddelverpakking en meet de hoeveelheid af met een doseerhulp. Op de verpakking staat advies voor licht, normaal en sterk vuile was  en een zachte (<8,4 °dH), gemiddelde (8,4-14 °dH) en hoge waterhardheid (>14 °dH). De waterhardheid in je woonplaats is na te vragen bij je waterleverancier.
  • Gooi kartonnen verpakkingen bij het oud papier, en plastic bij plastic.
  • Was bewust; bespaar energie door zuinig te wassen.

Wat is de zuinigste wasmachine?

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Via uw site de beste koop wasmachine Samsung WF80F7E6P6W/EN besteld en vooraf betaald bij Bemmel&Kroon voor aflevering morgen 26-8-2015. Mail retour ontvangen van Bemmel & Kroon dat de opvolger WW80j6603EW...
heer A.H.A.M. Meulendijks
Beantwoord door
heer A.H.A.M. Meulendijks,
Laatste review
Bosch WNAT323471
michael de jong
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!