Extra informatie

Wasmiddelen

Wasmiddelen zijn er in allerlei soorten, vormen en prijzen. Hierbij informatie om je wegwijs te maken in het wasmiddelschap.

Witwasmiddelen 

wasmachine wasmiddel 175 x 135Middelen voor witte en eventueel kleurechte was (waarvan de kleuren niet afgeven). In zowel poedervormige als vloeibare middelen zitten optische witmiddelen die ervoor zorgen dat wasgoed witter lijkt in daglicht.

In poeders zit daarnaast ook zuurstofbleekmiddel. Dat werkt goed tegen lastige kleurstofhoudende vlekken zoals koffie, thee en vruchtensap en voorkomt vergeling van wasgoed. Verder helpt het bacteriën te doden, in bijvoorbeeld was van zieken of wanneer je last hebt van vieze geuren in je wasmachine door vetluis. Het beste helpt dan een poeder voor witte was in combinatie met een programma op 60°C of hoger.

Voor vieze gekleurde was kun je een witwasmiddel gebruiken, maar met name met een poeder kunnen kleuren op den duur vervagen. Lichte kleuren en synthetische stoffen zijn hier minder gevoelig voor dan donkere kleuren en katoen.

In de Consumentengids van februari 2014 staan de resultaten (pdf, alleen voor leden) van onze nieuwste test van witwasmiddelen. Deze test kreeg een vervolg (pdf, alleen voor leden) in de Consumentengids van juli/augustus 2014.

Bontwasmiddelen

Geschikt voor gekleurde was, met kleurbeschermers. Er zitten geen zuurstofbleekmiddelen in en meestal geen optische witmiddelen. In 2010 testten we bontwasmiddelen. Toen bleken huismerken niet onder te doen voor A-merken. Bovendien kostten ze verreweg het minst.

Van de 25 geteste bontwasmiddelen scoorden maar 3 middelen onder de maat voor de vuil- en vlekverwijdering. Het poeder waste iets vaker vlekken beter weg dan het vloeibare middel van hetzelfde merk, maar soms deed het vloeibare middel het beter. De vloeibare middelen hielden kleuren beter mooi. Bij een derde van de wasmiddelen, zowel vloeibare als poeders, vergrauwde het wasgoed flink.

Fijnwas- en wolwasmiddelen

Er zijn fijnwasmiddelen geschikt voor wol en fijne was en middelen geschikt voor een specifiek soort fijne was, zoals wolwas en zwarte was.

Een fijnwasmiddel is milder voor de was dan een wit- of bontwasmiddel. Er zit bijvoorbeeld geen bleekmiddel in. Niet alle fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en zijde, kijk daarvoor op de verpakking.

Wolwasmiddelen produceren meer schuim om de wrijving tussen kledingstukken te beperken. Wolwasmiddelen zijn pH-neutraal en bevatten geen enzymen. Die kunnen namelijk natuurlijke vezels zoals wol en zijde aantasten.

Onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie wees uit dat wolwasmiddelen door het ontbreken van deze ingrediënten niet minder belastend zijn voor het milieu. De middelen bevatten kleur- en geurstoffen, bewaarmiddelen die niet nodig zijn voor de werking van het middel. De oppervlakteactieve stoffen zijn dat wel en die zijn vaak moeilijk afbreekbaar. Ecover bevat geen kleurstof, maar wel de geurstof limoneen dat irritatie kan opwekken van de huid en erg schadelijk is voor de aquacultuur.

De Belgische collega's concludeerden ook dat wol in de wasmachine wassen vaak beter is dan met de hand. Alleen als je echt vlekken hebt is een handwas beter. Handel dan wel snel zodat het vuil niet te veel in de wol kan trekken.

Wasballen, wasnoten en wasdoekjes

wasbalWasballen zijn kunstofballen waarin meestal een soort mineraal bolletjes zitten. Die bolletjes moeten  na verloop van tijd vervangen worden. De claim is dat de bolletjes het water zachter maken waardoor vlekken makkelijker uit te wassen zijn. In 2010 bekeken wij de Ecowasbal en in 2013 de Eco egg.

Andere organisaties deden vergelijkbare testen en zij komen ook tot de conclusie dat wasballen niet effectiever zijn dan water. In 2015 deden onze Nieuw Zeelandse collega's weer een onderzoek. En helaas er is niet veel verbeterd. Van de 4 wasballen die zij testten waren er maar 2 die iets beter vlekken verwijderen dan wanneer je alleen met water wast. En dat effect was zo klein dat het met het blote oog niet te zien was. Wil je dus niet met gewone wasmiddelen wassen, bespaar jezelf dan de prijs van de wasballen en was alleen met water.

wasnotenWasnoten komen van een boom. De schil van de noot bevat saponin, een natuurlijke stof die de oppervlakte spanning van water verlaagd. Hierdoor kan water beter de stof binnendringen en zou vuil en vlekken beter verwijderd worden. De schillen gaan in een katoenen zak en die stop je bij het wasgoed. Helaas ook hier geen beter resultaat dan alleen wassen met water. Wasnoten zijn te koop via internet en in sommige natuurwinkels.

Onderzoek van de Duitse Consumentenbond wees uit dat de vlekverwijdering matig is en de kleding al na enkele keren vergrauwt. Je zult ook een aparte ontharder moeten gebruiken om te voorkomen dat de wasmachine verkalkt. Beter afbreekbaar dan gewoon wasmiddel is het ook niet volgens hen. En je bent ook nog eens relatief duur uit. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat de noten niet veel beter wassen dan alleen water.

Naast noten en ballen zijn er ook nog doekjes voor in de wasmachine. Wasdoekjes zijn voorzien van wasmiddel. Eén doekje zou genoeg zijn voor een hele was. Zo'n doekje kan ook gebruikt worden als vlekverwijderaar door ermee over de vlek te wrijven, of als toevoeging aan een gewoon wasmiddel. Het vervangt wasverzachter. De wasdoekjes blijken echter niet extreem voordelig of heel goed te wassen. Bekijk onze eerste indruk van wasdoekjes van Laundry sheets.

Milieu

Maatschepje waspoederIn wasmiddelen zitten milieubelastende stoffen die na de was opgelost in water in het riool terecht komen. Waterzuiveringsinstallaties kunnen niet al deze stoffen uit het water halen. Omdat een groot deel niet of beperkt biologisch afbreekbaar is hoopt het zich vervolgens op in oppervlaktewater, in de bodem, of zelfs in levende organismen.

Met behulp van onderstaande tips kan je dit zoveel mogelijk beperken. Meer informatie vind je op de website van Milieu Centraal.

  • Kies voor een wasmiddel met EU Ecolabel, bijvoorbeeld Klok eco wit en kleur en Tricel eco wit en kleur.
  • Een geconcentreerd middel belast het milieu minder dan een niet-geconcentreerd middel doordat de productie en het vervoer minder kost en het minder watervervuiling en verpakkingsafval geeft.
  • Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig. Volg het doseeradvies op de wasmiddelverpakking en meet de hoeveelheid af met een doseerhulp. Op de verpakking staat advies voor licht, normaal en sterk vuile was  en een zachte (<8,4 °dH), gemiddelde (8,4-14 °dH) en hoge waterhardheid (>14 °dH). De waterhardheid in je woonplaats is na te vragen bij je waterleverancier.
  • Gooi kartonnen verpakkingen bij het oud papier, en plastic bij plastic.
  • Was bewust; bespaar energie door zuinig te wassen.

Wat is de zuinigste wasmachine?

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
ik wil de wasmachine op een plank met kunststof wielen op een betonnen vloer plaatsen kan dat?
H.Weultjes,
Stel een vraag
Laatste review
Bosch WNAT323471
Riet
60.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!