Mobiele telefoons en abonnementen
Extra informatie

Bellen in het buitenland

Bekijk de video

Wanneer je in het buitenland belt, sms't of van mobiel internet gebruikmaakt, gelden er andere regels en voorwaarden dan in Nederland. Door EU-regels waarvoor we Neelie Kroes erg dankbaar zijn, mogen providers geen buitensporig hoge tarieven meer in rekening brengen bij mobiel bellen en internetten in het buitenland. Toch zijn er nog een paar valkuilen die kunnen leiden tot hoge rekeningen.

Lees ook over internetten in het buitenland en spotgoedkoop internationaal bellen met een app.

Tip: Vraag de gratis Minigids 'Op reis met je mobiel' aan.

Wat heb ik nodig om in het buitenland te bellen?

Om in het buitenland te kunnen bellen heb je een toestel én een simkaart nodig die werken in het vakantieland.

Toestel
Om te bellen in het buitenland moet de telefoon overweg kunnen met het ter plaatse gebruikte netwerk. Met alle telefoons - ook de simpele - kun je in heel Europa bellen. Met vrijwel alle smartphones kun je over de gehele wereld bellen. Je kunt zelf checken of jouw telefoon geschikt is om te bellen in jouw vakantieland. Zoek op wikipedia de gsm-banden (gsm-frequenties) op die in het vakantieland worden gebruikt. In de Verenigde Staten worden bijvoorbeeld gsm-850 en gsm-1900 gebruikt. Check in de specificaties van de mobiele telefoon of het toestel met deze frequenties overweg kan. Bellen is mogelijk als de nummers van de gsm-banden overeenkomen.

Bellen met een Nederlandse prepaid of abonnement
Voor bellen in het buitenland is naast een werkend toestel ook een in het buitenland werkend abonnement of prepaid nodig. Daarvoor moet je provider contracten hebben afgesloten met lokale providers. Op de website van de provider kun je terugvinden of bellen met jouw abonnement of prepaid mogelijk is in het land dat je wil bezoeken en wat de bijbehorende tarieven zijn.

Bellen met een buitenlandse simkaart
Ga je voor langere tijd (enkele weken) naar het buitenland of ben je van plan daar veel lokaal te bellen, dan kan een lokale simkaart interessant zijn. Vaak kun je prepaid simkaarten en extra beltegoed gewoon in de supermarkt kopen. Reken op opstartkosten van zo'n €10 à €20. Een lokale simkaart is interessant als je verwacht dat de kosten bij bellen met je eigen simkaart vrijwel zeker dat bedrag zullen overschrijden. Het nadeel is wel dat de buitenlandse simkaart een ander nummer heeft. Als je je eigen simkaart voor een buitenlandse sim verwisselt, ben je dus niet bereikbaar op je eigen nummer. Wel lekker rustig natuurlijk, op vakantie.

Soms moet je de simkaart voor gebruik activeren via internet en dat kan in het buitenland best ingewikkeld zijn. Er zijn diverse bedrijfjes die dit gat in de markt gevonden hebben: zij verkopen kant en klare geactiveerde simkaarten voor diverse landen. Deze kun je voor je vakantie thuis laten bezorgen. Je betaalt natuurlijk wel extra voor het gemak van deze service.

Wat is roaming?

buitenlandinternetBij bellen en internetten in het buitenland maak je gebruik van het mobiele netwerk van een andere provider, dat heet roaming. Bij mobiel internetten wordt ook wel gesproken over dataroaming. De buitenlandse provider zal de kosten voor het gebruik van zijn netwerk doorberekenen aan jouw provider, die de kosten vervolgens aan jou factureert. Zodra er sprake is van roaming, gelden er andere tarieven. Mobiel bellen in de EU

Door EU-regels zijn de kosten voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland tot 2014 flink gedaald. Voor 2015 staat er geen verdere daling gepland. De tarieven van 2014 gelden nog steeds.

 20082009 2010 201120121 juli 20131 juli 2014
Bellen per minuut €0,65€0,61 €0,56€0,42€0,35 €0,29€0,23
Gebeld worden per minuut€0,31€0,27€0,21€0,13€0,10€0,08€0,06
Sms versturen €0,13€0,13€0,13€0,11€0,10€0,07
Internetten per MB    €0,83€0,54€0,24

De tarieven zijn inclusief BTW.

De regels voor bellen in de EU gelden voor de volgende landen:

 • België
 • Bulgarije
 • Cyprus
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Estland
 • Finland
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Hongarije
 • Ierland
 • IJsland
 • Italië
 • Kroatië
 • Letland
 • Liechtenstein
 • Litouwen
 • Luxemburg
 • Malta
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Polen
 • Portugal
 • Roemenië
 • Slowakije
 • Spanje
 • Tsjechië
 • Verenigd Koninkrijk
 • Zweden

Let op: de populaire vakantiebestemmingen Zwitserland en Turkije vallen niet binnen de EU, daar gelden dus andere tarieven.

Mobiel bellen buiten de EU

Buiten de EU gelden niet de voordelige EU-tarieven. Daardoor kan bellen, sms'en en vooral internetten erg duur zijn. De datalimiet (van €60,50) voor mobiel internet geldt ook buiten de EU.

Tarieven bellen in en naar het buitenland

koffer bestemmingenHieronder vind je links naar de tarieven die providers rekenen als je belt of sms't in het buitenland zonder voordeelopties. 

Bij het T-Mobile Stel Samen & Stel Bij-abonnement kun je 120 minuten van je bundel in het buitenland gebruiken. Dus de eerste 120 minuten betaal je je normale binnenlandse tarief. Daarna betaal je het EU-tarief. Let op: alleen de minuten gaan uit je bundel, dit geldt niet voor internet.

Voordeelopties bellen in het buitenland

Buiten de standaardtarieven bieden de providers voordeelopties aan voor het gebruik van de telefoon in het buitenland (zie onderstaande tabel).  Een aantal voordeelopties biedt ook aangepaste tarieven voor buiten de EU.

moebiel in mand

Vuistregel
Stuur je binnen de EU maar af en toe een sms'je en voer je tijdens je vakantie enkele (niet al te lange) gesprekken, dan zijn de standaardtarieven voor bellen en sms'en in het buitenland in de meeste gevallen aantrekkelijker dan de voordeelopties.

Voordeelbundel
Bij een voordeelbundel koop je - net als bij je normale abonnement - een bundel met een aantal minuten, sms'jes en MB's. De kosten voor deze in het buitenland geldige bundel komen bovenop het standaard maandbedrag van het abonnement.

Aantal minuten waarbij een voordeelbundel voordelig kan uitpakken =
kosten bundel / standaardtarief
.

Het resultaat van deze som is het aantal minuten dat je voor dit bedrag kunt bellen tegen het standaardtarief (zonder korting). Pas als je meer minuten belt, dan kan de voordeelbundel voordelig uitpakken.

Tariefplan
Bij een tariefplan betaal je geen vast bedrag per maand. De kosten per minuut of sms zijn lager, maar er geldt wel voor elk gesprek een starttarief. Door het relatief hoge starttarief is zo'n tariefplan alleen aantrekkelijk bij gesprekken van 10 minuten of langer.

Gesprekslengte in minuten waarbij een tariefplan voordeliger uitpakt = 
starttarief voordeeloptie / (standaardtarief - voordeeltarief).

KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone bieden voordeelbundels voor in het buitenland. Kijk op de website van de provider voor de mogelijkheden.

Bellen vanuit Nederland naar het buitenland

Wanneer je vanuit Nederland belt naar het buitenland via het netwerk van je eigen provider, dan gelden de voordelige EU-roamingsregels niet. Je bent dan namelijk niet aan het roamen en dan gelden er andere tarieven.

Naar een buitenlands nummer
Ben je onderweg naar Frankrijk en wil je informeren of er nog plek is bij die ene Chambre d’Hôtes? Als je dat al in Nederland doet, dan betaal je het tarief van eigen provider: €0,50 tot €0,75 per minuut. Wacht je tot je over de grens bent, dan betaal je het EU-tarief van €0,23 per minuut.

Naar een Nederlandse mobiel in het buitenland
Bel je vanuit Nederland naar een Nederlandse mobiel die zich in Frankrijk bevindt, dan betaal je het normale tarief van je abonnement of prepaid. Degene die jij belt, betaalt het deel vanaf de grens (het tarief voor gebeld worden).

Houd belkosten in de hand

Providers verdelen de wereld in 'zones'. Check in welke zone - en dus welk zonetarief - het land van je vakantiebestemming valt. Met name voor landen buiten de EU (zoals Turkije en Zwitersland) loont het om bij de provider het tarief op te zoeken (zie kopje 'Tarieven bellen in en naar het buitenland') voor je er met je mobiel naartoe reist.

 • Bij een verblijf in het buitenland geldt een datalimiet van €60,50. De provider moet je via een sms'je attenderen op het bereiken van deze limiet en jij moet als gebruiker zelf aangeven dat je door wilt gaan met internetten. Let op: met prepaid kun je in sommige landen niet sms'en of internetten en soms zelfs niet bellen.
 • Kijk goed naar de voorwaarden van 'buitenlandvoordeelopties'. Sommige bundels zijn bijvoorbeeld niet meer uit te zetten. Je blijft ervoor betalen tot je normale abonnement is afgelopen.
 • Bij internetten word je gewaarschuwd zodra je de limiet van €60,50 bijna hebt bereikt. Bij bellen is er geen limiet en dus ook geen waarschuwing dat je kosten hoog oplopen!

Houd ook de kosten voor mobiel internet in het buitenland in de gaten.

Video Minigids

Deel bericht via: