Mobiele telefoons en abonnementen
Extra informatie

Bellen in het buitenland

Bekijk de video

Wanneer je in het buitenland belt, sms't of van mobiel internet gebruikmaakt, gelden er andere regels en voorwaarden dan in Nederland. Door EU-regels waarvoor we Neelie Kroes erg dankbaar zijn, mogen providers geen buitensporig hoge tarieven meer in rekening brengen bij mobiel bellen en internetten in het buitenland. Daardoor zijn tussen 2008 en 2013 de tarieven voor bellen met 55% gedaald. Gebeld worden is maar liefst 74% goedkoper geworden. Toch zijn er nog een paar valkuilen die kunnen leiden tot hoge rekeningen.

Lees ook over internetten in het buitenland en spotgoedkoop internationaal bellen met een app.

Wat heb ik nodig om in het buitenland te bellen?

Om in het buitenland te kunnen bellen heb je een toestel én een simkaart nodig die werken in het vakantieland.

Toestel
Om te bellen in het buitenland moet de telefoon overweg kunnen met het ter plaatse gebruikte netwerk. Met alle telefoons - ook de simpele - kun je in heel Europa bellen. Met vrijwel alle smartphones kun je over de gehele wereld bellen. Je kunt zelf checken of jouw telefoon geschikt is om te bellen in jouw vakantieland. Zoek op wikipedia de gsm-banden (gsm-frequenties) op die in het vakantieland worden gebruikt. In de Verenigde Staten worden bijvoorbeeld gsm-850 en gsm-1900 gebruikt. Check in de specificaties van de mobiele telefoon of het toestel met deze frequenties overweg kan. Bellen is mogelijk als de nummers van de gsm-banden overeenkomen.

Bellen met een Nederlandse prepaid of abonnement
Voor bellen in het buitenland is naast een werkend toestel ook een in het buitenland werkend abonnement of prepaid nodig. Daarvoor moet je provider contracten hebben afgesloten met lokale providers. Op de website van de provider kun je terugvinden of bellen met jouw abonnement of prepaid mogelijk is in het land dat je wil bezoeken en wat de bijbehorende tarieven zijn.

Bellen met een buitenlandse simkaart
Ga je voor langere tijd (enkele weken) naar het buitenland of ben je van plan daar veel lokaal te bellen, dan kan een lokale simkaart interessant zijn. Vaak kun je prepaid simkaarten en extra beltegoed gewoon in de supermarkt kopen. Reken op opstartkosten van zo'n €10 à €20. Een lokale simkaart is interessant als je verwacht dat de kosten bij bellen met je eigen simkaart vrijwel zeker dat bedrag zullen overschrijden. Het nadeel is wel dat de buitenlandse simkaart een ander nummer heeft. Als je je eigen simkaart voor een buitenlandse sim verwisselt, ben je dus niet bereikbaar op je eigen nummer. Wel lekker rustig natuurlijk, op vakantie.

Soms moet je de simkaart voor gebruik activeren via internet en dat kan in het buitenland best ingewikkeld zijn. Er zijn diverse bedrijfjes die dit gat in de markt gevonden hebben: zij verkopen kant en klare geactiveerde simkaarten voor diverse landen. Deze kun je voor je vakantie thuis laten bezorgen. Je betaalt natuurlijk wel extra voor het gemak van deze service.

Wat is roaming?

buitenlandinternetBij bellen en internetten in het buitenland maak je gebruik van het mobiele netwerk van een andere provider, dat heet roaming. Bij mobiel internetten wordt ook wel gesproken over dataroaming. De buitenlandse provider zal de kosten voor het gebruik van zijn netwerk doorberekenen aan jouw provider, die de kosten vervolgens aan jou factureert. Zodra er sprake is van roaming, gelden er andere tarieven.

Mobiel bellen in de EU

Door EU-regels zijn de kosten voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland de afgelopen jaren flink gedaald.

 20082009 2010 201120121 juli 20131 juli 2014
Bellen per minuut €0,65€0,61 €0,56€0,42€0,35 €0,29€0,23
Gebeld worden per minuut€0,31€0,27€0,21€0,13€0,10€0,08€0,06
Sms versturen €0,13€0,13€0,13€0,11€0,10€0,07
Internetten per MB    €0,83€0,54€0,24

De tarieven zijn inclusief BTW.

De regels voor bellen in de EU gelden voor de volgende landen:

 • België
 • Bulgarije
 • Cyprus
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Estland
 • Finland
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Hongarije
 • Ierland
 • IJsland
 • Italië
 • Kroatië
 • Letland
 • Liechtenstein
 • Litouwen
 • Luxemburg
 • Malta
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Polen
 • Portugal
 • Roemenië
 • Slowakije
 • Spanje
 • Tsjechië
 • Verenigd Koninkrijk
 • Zweden

Let op: de populaire vakantiebestemmingen Zwitserland en Turkije vallen niet binnen de EU, daar gelden dus andere tarieven.

Mobiel bellen buiten de EU

Buiten de EU gelden niet de voordelige EU-tarieven. Daardoor kan bellen, sms'en en vooral internetten erg duur zijn. De datalimiet (van €60,50) voor mobiel internet geldt ook buiten de EU.

Tarieven bellen in en naar het buitenland

koffer bestemmingenHieronder vind je links naar de tarieven die providers rekenen als je belt of sms't in het buitenland zonder voordeelopties. 

Voordeelopties bellen in het buitenland

Buiten de standaardtarieven bieden de providers voordeelopties aan voor het gebruik van de telefoon in het buitenland (zie onderstaande tabel). We legden deze voordeelopties naast de Europese telecomtarieven (die ingaan op 1 juli 2014) om te beoordelen in welke gevallen deze voordeelopties voordelig uitpakken. Een aantal voordeelopties biedt ook aangepaste tarieven voor buiten de EU.

moebiel in mandWat blijkt? Sommige voordeelbundels zijn juist nadeliger dan de EU-tarieven, of ze zijn pas voordelig bij erg lange gesprekken. Ga dus eerst even aan het rekenen voor je een 'voordeelbundel' afsluit. De providers zijn op dit moment bezig met het bijstellen van hun buitenlandtarieven n.a.v. de EU-tarieven die per 1 juli weer omlaag zullen gaan. In juli zullen we de tarieven van providers opnieuw onder de loep nemen.

Vuistregel
Stuur je binnen de EU maar af en toe een sms'je en voer je tijdens je vakantie enkele (niet al te lange) gesprekken, dan zijn de standaardtarieven voor bellen en sms'en in het buitenland in de meeste gevallen aantrekkelijker dan de voordeelopties.

Voordeelbundel
Bij een voordeelbundel koop je - net als bij je normale abonnement - een bundel met een aantal minuten, sms'jes en MB's. De kosten voor deze in het buitenland geldige bundel komen bovenop het standaard maandbedrag van het abonnement.

Aantal minuten waarbij een voordeelbundel voordelig kan uitpakken =
kosten bundel / standaardtarief
.

Het resultaat van deze som is het aantal minuten dat je voor dit bedrag kunt bellen tegen het standaardtarief (zonder korting). Pas als je meer minuten belt, dan kan de voordeelbundel voordelig uitpakken.

Tariefplan
Bij een tariefplan betaal je geen vast bedrag per maand. De kosten per minuut of sms zijn lager, maar er geldt wel voor elk gesprek een starttarief. Door het relatief hoge starttarief is zo'n tariefplan alleen aantrekkelijk bij gesprekken van 10 minuten of langer.

Gesprekslengte in minuten waarbij een tariefplan voordeliger uitpakt = 
starttarief voordeeloptie / (standaardtarief - voordeeltarief).

Voordeelopties buitenland bellen en sms'en

Provider & pakketKosten* Omschrijving
KPN Op Reis   N.v.t.

Soort: tariefplan

Waar geldig: wereldwijd

Voorwaarden EU: bellen in de EU voor €0,17 per minuut met een starttarief van €0,59. Voor gebeld worden geldt een startarief van €0,59. Sms'en: €0,10. Internetten vanaf €0,33 per MB. Je krijgt een waarschuwing als je de datalimiet van €60,50 bereikt.

Wanneer voordelig: binnen de EU alleen voordelig bij gesprekken langer dan 5 minuten (vanaf 1 juli 2013) of 10 minuten (vanaf 1 juli 2014). Let op: dataverbruik buiten de EU is extreem duur.

KPN Buurland-
bundel

 

€5 per maand

Soort: tariefplan

Waar geldig: in België en Duitsland.

Voorwaarden: in België en Duitsland bellen voor €0,25 per minuut en gratis gebeld worden.

Wanneer voordelig: t.o.v. de EU-tarieven per 1 juli 2013 is deze bundel pas voordelig bij meer dan 125 minuten bellen. T.o.v. de EU-tarieven per 1 juli 2014 is de bundel nadelig.

T-Mobile Grenze-
loos

 

N.v.t.

Soort: tariefplan

Waar geldig: wereldwijd

Voorwaarden: bellen in de EU voor €0,25 per minuut met een starttarief van €0,80. Voor gebeld worden geldt een startarief van €0,80. Sms'en: €0,11.

Wanneer voordelig: t.o.v. de EU-tarieven per 1 juli 2013 is deze bundel pas voordelig bij gesprekken die langer duren dan 20 minuten. T.o.v. de EU-tarieven per 1 juli 2014 is de bundel nadelig. Voor gebeld worden en sms'en binnen de EU is deze bundel ook nadelig.

Vodafone Alles-in-1 op Reis€2 per dag

Soort: bundel

Waar geldig: in de Vodafone 'voordeellanden', onder andere in de EU, Turkije, Australië en Japan.

Tegoed: 20 min. bellen, 20 min. gebeld worden, 20 sms'jes en 35 MB.

Voorwaarden: Je betaalt alleen als je ook echt in het buitenland belt, sms't of internet. Je ontvangt een sms als je 80% en 100% van je databundel hebt verbruikt. Als de bundel op is, gelden de standaardtarieven. De datalimiet van €60,50 is alleen van toepassing op de kosten die je buiten de bundel maakt. De bundel staat standaard aan. Je kunt 'Alles-in-1 op Reis' elke dag aan- en uitzetten.

Wanneer voordelig: t.o.v. de EU-tarieven per 1 juli 2014 is de bundel voordelig wanneer je dagelijks meer dan 9 minuten belt, meer dan 29 sms'jes verstuurt of wanneer je meer dan 9 MB verbruikt. Bij een combinatie van bellen, sms en internet is de bundel al eerder voordelig t.o.v. de EU-tarieven.

Vodafone Alles-in-1 op Reis XL (verkrijgbaar vanaf 7 juli 2014) €4 per dag 

Soort: bundel

Waar geldig: in de Vodafone 'voordeellanden', onder andere in de EU, Turkije, Australië en Japan.

Tegoed: 100 min. bellen, 100 min. gebeld worden, 100 sms'jes en 100 MB.

Voorwaarden: Je betaalt alleen als je ook echt in het buitenland belt, sms't of internet. Je ontvangt een sms als je 80% en 100% van je databundel hebt verbruikt. Als de bundel op is, gelden de standaardtarieven. De datalimiet van €60,50 is alleen van toepassing op de kosten die je buiten de bundel maakt. De bundel staat standaard aan. Je kunt 'Alles-in-1 op Reis XL' elke dag aan- en uitzetten.

Wanneer voordelig: t.o.v. de EU-tarieven per 1 juli 2014 is de bundel voordelig wanneer je dagelijks meer dan 17 minuten belt, meer dan 57 sms'jes verstuurt of wanneer je meer dan 16 MB verbruikt. Bij een combinatie van bellen, sms en internet is de bundel al eerder voordelig t.o.v. de EU-tarieven.

* De in deze tabel beschreven bundels zijn maandelijks aan en uit te zetten.

Bellen vanuit Nederland naar het buitenland

Wanneer je vanuit Nederland belt naar het buitenland via het netwerk van je eigen provider, dan gelden de voordelige EU-roamingsregels niet. Je bent dan namelijk niet aan het roamen en dan gelden er andere tarieven.

Naar een buitenlands nummer
Ben je onderweg naar Frankrijk en wil je informeren of er nog plek is bij die ene Chambre d’Hôtes? Als je dat al in Nederland doet, dan betaal je het tarief van eigen provider: €0,50 tot €0,75 per minuut. Wacht je tot je over de grens bent, dan betaal je het EU-tarief van €0,23 per minuut.

Naar een Nederlandse mobiel in het buitenland
Bel je vanuit Nederland naar een Nederlandse mobiel die zich in Frankrijk bevindt, dan betaal je het normale tarief van je abonnement of prepaid. Degene die jij belt, betaalt het deel vanaf de grens (het tarief voor gebeld worden).

Houd belkosten in de hand

Providers verdelen de wereld in 'zones'. Check in welke zone - en dus welk zonetarief - het land van je vakantiebestemming valt. Met name voor landen buiten de EU (zoals Turkije en Zwitersland) loont het om bij de provider het tarief op te zoeken (zie kopje 'Tarieven bellen in en naar het buitenland') voor je er met je mobiel naartoe reist.

 • Bij een verblijf in het buitenland geldt een datalimiet van €60,50. De provider moet je via een sms'je attenderen op het bereiken van deze limiet en jij moet als gebruiker zelf aangeven dat je door wilt gaan met internetten. Let op: met prepaid kun je in sommige landen niet sms'en of internetten en soms zelfs niet bellen.
 • Kijk goed naar de voorwaarden van 'buitenlandvoordeelopties'. Sommige bundels zijn bijvoorbeeld niet meer uit te zetten. Je blijft ervoor betalen tot je normale abonnement is afgelopen.
 • Bij internetten word je gewaarschuwd zodra je de limiet van €60,50 bijna hebt bereikt. Bij bellen is er geen limiet en dus ook geen waarschuwing dat je kosten hoog oplopen!

Houd ook de kosten voor mobiel internet in het buitenland in de gaten.

Deel bericht via: