Mobiele telefoons en abonnementen
Extra informatie

Internet en bellen in het buitenland

Wil je je telefoon gebruiken in het buitenland? Bereid je goed voor, anders kunnen de kosten hoog oplopen. Nog steeds komen er bij de Consumentenbond klachten binnen van mensen die honderden euro's moeten betalen na hun vakantie. Zo kun je dat voorkomen.

Wat is roaming?

buitenlandinternetBij bellen en internetten in het buitenland maak je gebruik van het mobiele netwerk van een andere provider, dat heet roaming. Bij mobiel internetten wordt ook wel gesproken over dataroaming. De buitenlandse provider zal de kosten voor het gebruik van zijn netwerk doorberekenen aan jouw provider, die de kosten vervolgens aan jou factureert. Zodra er sprake is van roaming, gelden er andere tarieven.  

EU-regels

De kosten voor het gebruik van je mobiel in het buitenland worden binnen de EU gereguleerd door het Europees Parlement. Daardoor zijn de kosten voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland tot 2014 flink gedaald. Voor 2015 staat er geen verdere daling gepland, voor 2016 weer wel. En eind 2017 moeten de extra roaming kosten helemaal verdwenen zijn. In een ander EU-land betaal je dan hetzelfde als in Nederland.

Buitenlandtarieven binnen de EU:

  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014 2015  apr-16  jul-17
Bellen per minuut €0,65 €0,61 €0,56 €0,42 €0,35 €0,29 €0,23 €0,23 €0,05*  **
Gebeld worden per minuut €0,31 €0,27 €0,21 €0,13 €0,10 €0,08 €0,06 €0,06  -  **
Sms versturen  - €0,13 €0,13  €0,13 €0,11 €0,10 €0,07 €0,07 €0,02*  **
Internet per MB  -  -  -  - €0,70 €0,45 €0,24 €0,24 €0,05*  **

*Deze tarieven zijn excl. BTW.

**Per juni 2017 betaal je hetzelfde tarief als met je abonnement in Nederland.

Let op: de populaire vakantiebestemmingen Zwitserland en Turkije vallen niet binnen de EU, daar gelden dus andere tarieven.

Voor bellen náár het buitenland gelden de EU-regels overigens niet, ook niet als het een EU-land betreft. Je maakt dan gebruik van het netwerk van je eigen provider, dus ben je niet aan het 'roamen' en zijn de roaming-regels niet van toepassing. Providers kunnen in dat geval rekenen wat ze willen. Binnen de EU betaal je meestal €0,50 tot €0,75 per minuut (vaste nummers) of sms. KPN is een uitzondering: daar betaal je €0,23 per minuut als je vanuit Nederland naar een EU-land belt.

Bel je vanuit Nederland naar een Nederlandse mobiel die zich in het buitenland bevindt, dan ligt het weer anders. Je betaalt dan het normale tarief van je abonnement of prepaid. De ontvanger (degene die jij belt) betaalt het deel vanaf de grens (het tarief voor gebeld worden).

Voordeelopties buitenland

Voer je tijdens je vakantie enkele (niet al te lange) gesprekken en gebruik je een enkele MB, dan heb je met de standaard EU-tarieven voor in het buitenland niet al te hoge kosten. Verbruik je meer, dan worden voordeelbundels interessant.

moebiel in mand

Je kunt ook kiezen voor een zogenaamd tariefplan. Dan betaal je geen vast bedrag per maand, maar zijn de kosten per minuut of sms lager. Wel geldt voor elk gesprek een starttarief. Door het relatief hoge starttarief is zo'n tariefplan alleen aantrekkelijk bij gesprekken van 10 minuten of langer.

Voor internet:

 • Als je alleen dagelijks even de nieuws-app wilt checken, dan is zo'n bundel niet nodig. 
 • Ga je een enkele keer surfen en e-mailen of navigeren in een stad? Kies dan een dagbundel, bijvoorbeeld 50 MB voor €2,50.
 • Als je vaker surft, e-mailt en apps gebruikt, neem dan een grotere bundel, bijvoorbeeld 200 MB voor €10.

Providers KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone bieden voordeelbundels voor bellen sms'en en internetten in het buitenland, ook voor buiten de EU. Kijk op de website van je provider voor de mogelijkheden.

Let wel op: er zijn voordeelbundels die je niet meer uit kunt schakelen. Daar blijft je dus voor betalen voor de rest van je contractduur, ook al maak je er geen gebruik van.

Tips om je kosten in de hand te houden

Beperk je dataverbruik:

 • Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi. Soms moet je betalen voor internettoegang voor een bepaalde periode: een aantal minuten, een uur of een dag. Het voorkomt in ieder geval onverwachte kosten achteraf.
 • Zet de functie dataroaming alleen aan als je wilt internetten en zet hem daarna weer uit. Kijk bij instellingen in de telefoon. Bij de meeste telefoons staat dit standaard uit. Kijk anders in de handleiding van je telefoon hoe je deze functie uitzet.
 • Voor internetten in het buitenland geldt een datalimiet van €60,50. Om verder te internetten moet je de limiet handmatig uitschakelen. Daarna volgen er geen waarschuwingen meer. Installeer een datateller op je smartphone om zicht te houden op je datagebruik en dus de kosten.
 • Lees wel eerst over de veiligheid bij het gebruik van wifi. Houd er rekening mee dat je je normale internetbundel niet kunt gebruiken in het buitenland. Dat betekent dat de kosten voor dataroaming bovenop je normale maandbedrag komen.
 • Wees voorzichtig met het bekijken en versturen van video's. Ook met downloaden van muziek en het luisteren naar streaming-muziek (via bijvoorbeeld een internetradiostation) verbruik je erg veel data, net als bij het downloaden en versturen van foto's in hoge kwaliteit.
 • Bezoek zo veel mogelijk mobiele websites. Dat is vaak hetzelfde adres, maar dan met m. of mob. ervoor. Voor het laden van deze sites gebruik je veel minder data. Op je telefoon kun je instellen dat automatisch de mobiele variant van een website wordt geladen.
 • Zet automatisch updaten/synchroniseren van diensten als Facebook, Twitter en e-mail uit. Stel je e-mail zo in dat berichten, of in ieder geval grote bestanden, niet automatisch worden opgehaald.

Beperk je belkosten:

 • Providers verdelen de wereld in zones. Check in welke zone - en dus welk zonetarief - het land van je vakantiebestemming valt. Met name voor landen buiten de EU (zoals Turkije en Zwitserland) loont het om bij de provider het tarief op te zoeken voor je er met je mobiel naartoe reist.
 • Houd er rekening mee dat de kosten voor gebruik in het buitenland meestal bovenop de kosten van je abonnement komen. De minuten, sms'jes en MB's die je in het buitenland gebruikt gaan niet uit je bundel en worden apart afgerekend. Er zijn wel een paar uitzonderingen:
  • Bij het T-Mobile Stel Samen & Stel Bij-abonnement kun je 120 minuten van je bundel in het buitenland gebruiken. Dus de eerste 120 minuten betaal je het normale binnenlandse tarief. Daarna betaal je het EU-tarief. Let op: alléén de minuten gaan uit je bundel, dit geldt niet voor internet.
  • Bij Robin Mobile krijg je 50 MB per maand om te gebruiken in een ander EU land. Voor bellen, sms'en en meer dan 50 MB moet je extra buitenlandtegoed aanschaffen.
 • Kijk goed naar de voorwaarden van 'buitenlandvoordeelopties'. Sommige bundels zijn bijvoorbeeld niet meer uit te zetten. Je blijft ervoor betalen tot je normale abonnement is afgelopen.
 • Bij internetten word je gewaarschuwd zodra je de limiet van €60,50 bijna hebt bereikt. Bij bellen is er geen limiet en dus ook geen waarschuwing dat je kosten hoog oplopen!

Let op buiten de EU
Buiten de EU kan bellen, sms'en en vooral internetten erg duur zijn. Tarieven van €5 per minuut of MB komen nog steeds voor.

De datalimiet van €60,50 voor mobiel internet geldt ook buiten de EU, maar voor bellen krijg je geen waarschuwing. Daardoor kunnen je belkosten snel hoog oplopen. Kijk van tevoren welke tarieven gelden in het land van bestemming.

Lees meer:

Deel bericht via: