Extra informatie

Bellen in het buitenland

Bekijk de video

Door allerlei EU-regels mogen providers geen buitensporig hoge tarieven meer in rekening brengen bij mobiel bellen en internetten in het buitenland. Daardoor zijn tussen 2008 en 2013 de tarieven voor bellen  met ruim 55% gedaald. Gebeld worden is maar liefst 74% goedkoper geworden. Toch zijn er nog een paar valkuilen die kunnen leiden tot hoge rekeningen.

Hou je belkosten in de hand 

  • Providers verdelen de wereld in 'zones'. Check in welke zone - en dus welk zonetarief - het land van je vakantiebestemming valt. Met name voor landen buiten de EU (zoals Turkije en Zwitersland) loont het om bij de provider het tarief op te zoeken voor je er met je mobiel naartoe reist.
  • Bij een verblijf in het buitenland geldt een datalimiet van €60,50. De provider moet je via een sms'je attenderen op het bereiken van deze limiet en jij moet als gebruiker zelf aangeven dat je door wilt gaan met internetten. Let op: met prepaid kun je in sommige landen niet sms'en of internetten en soms zelfs niet bellen.
  • Kijk goed naar de voorwaarden van 'buitenlandvoordeelopties'. Sommige bundels zijn bijvoorbeeld niet meer uit te zetten. Je blijft ervoor betalen tot je normale abonnement is afgelopen.
  • Bij internetten word je gewaarschuwd zodra je de limiet van €60,50 bijna hebt bereikt. Bij bellen is er geen limiet en dus ook geen waarschuwing dat je kosten hoog oplopen!

Maximale tarieven in de EU (tabel)

De tarieven voor gebruik in het buitenland zullen ook in 2014 verder gaan dalen.

 20082009 2010 201120121 juli 20131 juli 2014
Bellen per minuut €0,65€0,61 €0,56€0,42€0,35 €0,29€0,23
Gebeld worden per minuut€0,31€0,27€0,21€0,13€0,10€0,08€0,06
Sms versturen €0,13€0,13€0,13€0,11€0,10€0,07
Internetten per MB    €0,83€0,54€0,24

Bellen naar EU-landen

Even opletten: de gunstige EU-regels gelden niet als je vanuit Nederland naar een buitenlands nummer in ander EU-land belt. Daarvoor worden andere tarieven berekend. Bellen naar een mobiel toestel in Frankrijk kost €0,50 tot soms wel €1,44 per minuut. Terwijl bellen vanuit Frankrijk (met een Nederlandse telefoon) naar Nederland maximaal maar €0,29 per minuut kost.

Voordeelopties buitenland bellen/sms'en

Buiten de standaardtarieven bieden de providers voordeelopties aan voor het gebruik van de telefoon in het buitenland (zie tabel hieronder). Er zijn voordeelopties waarbij je voor een bepaald bedrag een aantal minuten of sms'jes krijgt die in het buitenland geldig zijn.

Met andere woorden: je koopt een bundel en dat bedrag komt bovenop het standaard maandbedrag van het abonnement. Of je zet een 'tariefplan' aan zonder dat daar een vast bedrag voor betaald hoeft te worden. De tarieven per minuut en sms zijn dan lager. Dat kan voordelig zijn, maar er wordt wel bij elk gesprek een starttarief in rekening gebracht. Deze optie is dus vooral interessant als je vaak langere gesprekken voert, vanaf een minuut of 5.  

Zijn de buitenland voordeelopties voor bellen en sms'en echt voordelig voor jou? Vuistregel: stuur je in het buitenland maar af en toe een sms'je en voer je tijdens je vakantie enkele (niet al te lange) gesprekken, dan zijn de voordeelopties niet aantrekkelijk genoeg ten opzichte van de standaardtarieven voor bellen en sms'en in het buitenland. Bel en sms je meer, dan kun je kijken of de voordeeloptie van jouw provider iets voor je is.  

Voordeelopties buitenland bellen en sms'en

Provider & pakketVast maand
bedrag
Tegoed  SoortMaan-delijks aan/ uit te zetten Omschrijving
Hi Vakantie
bundel 
€9,9540 min. bellen of 120 sms'jes versturen of 120 min. gebeld wordenbundel jaGeldig in de EU. Bellen naar Nederlandse mobiele nummers en te combineren met een Hi-abonnement. Bundel is 1 maand houdbaar en loopt automatisch door. Datalimiet is ook hier van toepassing.
Hi Vakantie
tarief
 nvt nvttariefplan jaGeldig in de EU. Bellen voor €0,21 per minuut met een starttarief van €0,72. Gebeld worden €0,72 per gesprek. Sms'en: 11 cent. Internetten vanaf €0,51 per MB. Alleen voor abonnees.
KPN Op Reis nvt nvttariefplan jaVoor binnen de EU bellen geldt een starttarief van €0,72 per gesprek binnen de EU, daarna €0,21/min.
Binnen de EU gebeld worden €0,72 per gesprek. Sms'en 11 cent.  Internetten vanaf €0,51 per MB. Buiten de EU is bellen/sms'en en internet duurder.
KPN Buurland
bundel
€5  tariefplan jaIn België en Duitsland bellen voor €0,25
per minuut. En gratis gebeld worden.
T-Mobile Grenze-
loos
 nvt nvttariefplan jaBellen tegen lagere tarieven met een
starttarief van €0,79. Binnen de EU kost
een minuut €0,25 en een sms €0,13.
Sms’en buiten de EU kost juist meer.
Vodafone Alles-in-1 op Reis€2 per dag 20 min. bellen, 20 min. gebeld worden, 20 smsjes en 35 MB.bundel jaJe betaalt alleen als je ook echt in het buitenland belt, sms't of internet. Je ontvangt een gratis sms'je als je 80% en 100% van je databundel hebt verbruikt. Geldig in EU, Turkije, Australië en Japan. Wil je de bundel uitzetten, dan loopt deze door tot het eind van de maand.

Meer over mobielgebruik in het buitenland:

Mobiel internet in het buitenland
Mobiel bellen in het buitenland: tarieven van providers

Deel bericht via: