icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor het bestellen van een fotoboek

Websites die fotoboeken aanbieden adverteren met allerlei prijzen, formaten en papiersoorten. Welke prijzen kun je verwachten? Waar moet je op letten? En wat doe je als je niet tevreden bent?
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert ElektronicaBijgewerkt op:10 januari 2022

Artikel fotoboeken

Waarom een fotoboek?

Het maken van een fotoboek is een mooie manier om nog eens na te genieten van mooie herinneringen. Een fotoalbum maakte je vroeger door je foto's af te drukken en in een album te plakken. Nu doet men dat meestal digitaal. Het boek wordt dan in elkaar gezet in de afdrukcentrale. Enkele dagen later wordt het in een stevige kartonnen verpakking thuisbezorgd. Of je kunt het fotoboek afhalen in de winkel.

Veel keuze

Fotoboeken zijn er in vele soorten en formaten. De meeste mensen kiezen daarbij voor een kaft met een eigen foto. Een linnen of (kunst)lederen kaft is ook mogelijk. De papierkeuze van het binnenwerk bepaalt de uitstraling. Je kunt kiezen voor mat, glanzend of echt fotopapier.

Er zijn veel verschillende aanbieders van fotoboeken. Hebben twee verschillende aanbieders vrijwel dezelfde software? Dan kun je ervan uitgaan dat de fotoboeken in dezelfde afdrukcentrale gemaakt worden. Toch zijn er verschillen. Onder andere in de keuze van achtergronden, prijzen, aanbiedingen en productaanbod.

Tips

  • Verkopers van fotoboeken adverteren met uiteenlopende prijzen. Voor een standaard A4 hardcover fotoboek van ongeveer 26 bladzijden betaal je meestal rond de €25 tot €30, al kunnen de prijzen erg verschillen per aanbieder. 
  • Kijk voor je begint aan het maken van een fotoboek of er ergens een aanbieding is. Zo is vaak minstens 20% te besparen.
  • Prijzen stijgen vooral door het toevoegen van extra pagina's of het veranderen van formaat. Meestal is een fotokaft inbegrepen, maar soms betaal je ook daar extra voor.
  • Let bij de aanschaf op minder zichtbare kosten, zoals verzend- en verwerkingskosten en belasting op toegevoegde waarde (btw). Bij de meeste verkopers staat de prijs in beeld tijdens het ontwerpen in het fotoboekprogramma.
  • Bij sommige aanbieders kun je het boek afhalen in de winkel; dat scheelt een paar euro verzendkosten.
  • Ben je niet tevreden met het fotoboek? Schroom dan niet contact op te nemen met de aanbieder. Je krijgt vaak je geld terug of een gratis nieuw fotoboek.

Hoe maak je een fotoboek?

Het maken van een fotoboek gaat in een aantal stappen:

  1. Fotoboek kiezen
  2. Fotoboekprogramma kiezen
  3. Foto's uitzoeken en bewerken
  4. Foto's in de lay-out plaatsen
  5. Achtergronden en teksten toevoegen
  6. Controleren
  7. Bestellen

Lees ons uitgebreide stappenplan: Hoe maak je een fotoboek?

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.