icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Camera-reparatie

Camera kapot? Camera's en objectieven zijn vaak binnen én buiten de garantieperiode te repareren en te reinigen. Je leest hier wat je moet doen om problemen met je camera op te lossen. Op de pagina camera-onderhoud lees je wat je kunt doen om problemen te voorkomen.
Artikel camera reparatie

Voordat je naar een reparateur gaat

Probeer eerst of je het probleem kunt oplossen met deze 3 tips:

 • Zet je camera terug naar de fabrieksinstellingen.
 • Haal de accu een tijdje uit de camera en stop er een volle accu in. Laad de lege accu’ op in een externe lader.
 • Maak de contactpuntjes van bijvoorbeeld de sd-kaartlezer schoon.

Is het probleem nog niet opgelost? Voer dan een test uit met een andere lens, een andere accu of een andere geheugenkaart. Of zet de camera in een andere stand, bijvoorbeeld handmatig.

Welke problemen zijn op te lossen?

Een aantal werkzaamheden die een reparateur voor je kunt uitvoeren zijn:

 • De geheugenkaart-sleuf vervangen of repareren.
 • De sluiter vervangen.
 • Een kapot scherm vervangen. 
 • De belichting, sluitertijd en kleuren afregelen.
 • De sensor reinigen van vuiltjes.
 • De camera en objectieven afregelen bij problemen met scherp stellen.
 • Val- en stootschade van je camera of objectief herstellen.

Het is gebruikelijk dat je 3 tot 12 maanden garantie krijgt op de uitgevoerde reparatie. De reparatie is zinvol als de totale reparatiekosten niet hoger zijn dan de dagwaarde van je camera. Anders is vervanging een betere optie.

Een goede indicatie voor de dagwaarde krijg je door op Marktplaats te kijken.

Reparatie binnen de garantieperiode

Als je camera binnen de garantieperiode stuk gaat, bekijk dan eerst welke garantie wordt gegeven. De wettelijke garantie heb je altijd gedurende 6 maanden, daarnaast kan er ook sprake zijn van een extra garantie.

Kijk ook naar de garantievoorwaarden. Bij camera's valt val-, vocht- en zandschade en schade door geforceerd gebruik meestal niet onder de garantie bijvoorbeeld.

Ga altijd naar de verkoper van je camera, daar heb je namelijk een koopovereenkomst mee gesloten. De verkoper zal je camera (laten) repareren of vervangen. Kom je er met de verkoper niet uit? Bekijk dan je rechten en mogelijkheden binnen de garantietermijn.

Reparatie buiten de garantieperiode

Je hebt wettelijk recht op een deugdelijk product. Daarom kun je ook na de garantieperiode nog recht hebben op gratis reparatie of vervanging. Benader hiervoor ten eerste de verkoper, ook als je hem online gekocht hebt.

Is het je eigen schuld of pech dat je camera kapot is, kun je buiten de garantieperiode nog steeds naar de verkoper of fabrikant. In bepaalde gevallen heb je zelfs recht op een (gedeeltelijk) kosteloze reparatie of vervangen, of een andere oplossing.

Tijdens een reis kun je mogelijk aanspraak maken op je reisverzekering voor reparatie. De dekking voor camera's verschilt wel bij reisverzekering.

Je kunt ook kiezen voor een onafhankelijk reparateur:

 • als deze lagere prijzen hanteert;
 • als ze een betere service bieden;
 • als je goede ervaringen hebt met de reparateur.

Een reparateur zal eerst een diagnose stellen en een offerte uitbrengen. Daarvoor worden onderzoekskosten in rekening gebracht, variërend van zo'n €20 tot €70 afhankelijk van de het type camera en de reparateur. Deze onderzoekskosten krijg je terug als je akkoord gaat met de prijsopgaaf voor de reparatie of als je afstand doet van je defecte camera.

Spreek altijd een prijsplafond af in geval van eventuele onvoorziene werkzaamheden. Je kunt je camera langs brengen of per post versturen. In dat laatste geval komen er kosten bij voor een goede verpakking en voor het heen- en terugsturen.

Bij minder complexe problemen, kun je het zelf proberen te verhelpen. Op internet vind je instructies voor reparatie en kun je onderdelen bestellen. Een populaire website is iFixit.com. Een voorbeeld van een onderdelenwinkel is Nikon Service Point. De complexiteit van reparaties verschilt per camera en per probleem.

Lees ook:

Nieuwste artikelen