icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Camera-reparatie

Camera kapot? Camera's en objectieven kun je vaak binnen én buiten de garantieperiode (laten) repareren en reinigen. Hoe kun je problemen met je camera oplossen?

Yvo Verschoor

Yvo Verschoor , Expert Elektronica Bijgewerkt op:18 februari 2019

Artikel camera reparatie

Voordat je naar een reparateur gaat

Op de pagina camera-onderhoud lees je wat je kunt doen om problemen te voorkomen.

Probeer eerst of je het probleem kunt oplossen met deze 3 tips:

 • Zet je camera terug naar de fabrieksinstellingen.
 • Haal de accu een tijdje uit de camera en stop er een volle accu in. Laad de lege accu op in een externe lader.
 • Maak de contactpuntjes van bijvoorbeeld de sd-kaartlezer schoon.

Is het probleem nog niet opgelost? Voer dan een test uit met een andere lens, een andere accu of een andere geheugenkaart. Of zet de camera in een andere stand, bijvoorbeeld handmatig.

Welke problemen zijn op te lossen?

Een aantal werkzaamheden die een reparateur voor je kan uitvoeren zijn:

 • De geheugenkaart-sleuf vervangen of repareren.
 • De sluiter vervangen.
 • Een kapot scherm vervangen.
 • De belichting, sluitertijd en kleuren afregelen.
 • Vuiltjes verwijderen van de beeldsensor.
 • De camera en objectievenafregelen bij problemen met scherp stellen.
 • Val- en stootschade van je camera of objectief herstellen.

Het is gebruikelijk dat je 3 tot 12 maanden garantie krijgt op de uitgevoerde reparatie. De reparatie is zinvol als de totale reparatiekosten niet hoger zijn dan de dagwaarde van je camera. Anders kun je je camera beter vervangen.

Een goede indicatie voor de dagwaarde krijg je door bijvoorbeeld op Marktplaats te kijken.

Reparatie

Garantie

Als je camera binnen de garantieperiode stuk gaat, bekijk dan eerst welke garantie wordt gegeven. Onder de wettelijke garantie heb je recht op een deugdelijk product

Check je recht op garantie!

Is jouw aankoop onlangs stuk gegaan en ben je benieuwd of je nog recht hebt op garantie? In een paar eenvoudige stappen weet je snel wat je garantierecht is én hoe je dat kunt halen! 

Naar de Garantiechecker

Kenjerechten-3

Kijk ook naar de garantievoorwaarden. Bij camera's valt val-, vocht- en zandschade en schade door geforceerd gebruik meestal niet onder de garantie bijvoorbeeld.

Ga altijd naar de verkoper van je camera, daar heb je namelijk een koopovereenkomst mee gesloten. De verkoper zal je camera (laten) repareren of vervangen. Kom je er met de verkoper niet uit? Bekijk dan je rechten en mogelijkheden binnen de garantietermijn.

Reisverzekering

Tijdens een reis kun je mogelijk aanspraak maken op je reisverzekering voor reparatie. De dekking voor camera's verschilt wel bij reisverzekering.

Reparateur

Je kunt ook kiezen voor een onafhankelijk reparateur:

 • als deze lagere prijzen hanteert
 • als ze een betere service bieden
 • als je goede ervaringen hebt met de reparateur

Een reparateur zal eerst een diagnose stellen en een offerte uitbrengen. Daarvoor betaal je onderzoekskosten, variërend van zo'n €20 tot €70, afhankelijk van de het type camera en de reparateur. Deze onderzoekskosten krijg je terug als je akkoord gaat met de prijsopgaaf voor de reparatie of als je afstand doet van je defecte camera.

Spreek altijd een prijsplafond af in geval van eventuele onvoorziene werkzaamheden. Je kunt je camera langs brengen of per post versturen. In dat laatste geval betaal je de kosten voor een goede verpakking en voor het heen- en terugsturen.

Zelf repareren

Bij minder complexe problemen, kun je het zelf proberen te verhelpen. Op internet vind je instructies voor reparatie en kun je onderdelen bestellen. Een populaire website is iFixit.com. Een voorbeeld van een onderdelenwinkel is Nikon Service Point. De complexiteit van reparaties verschilt per camera en per probleem.

Lees ook: