icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Camera-reparatie

Camera kapot? Camera's en objectieven kun je vaak binnen én buiten de garantieperiode (laten) repareren en reinigen. Hoe kun je problemen met je camera oplossen?
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert fotocamera'sBijgewerkt op:17 augustus 2022

Artikel camera reparatie

Wat kun je zelf doen?

Op de pagina camera-onderhoud lees je wat je kunt doen om problemen te voorkomen.

Probeer eerst of je het probleem kunt oplossen met deze 3 tips:

  • Zet je camera terug naar de fabrieksinstellingen.
  • Haal de accu een tijdje uit de camera en stop er een volle accu in. Laad de lege accu op in een externe lader.
  • Maak de contactpuntjes van bijvoorbeeld de sd-kaartlezer schoon.

Is het probleem nog niet opgelost? Voer dan een test uit met een andere lens, een andere accu of een andere geheugenkaart. Of zet de camera in een andere stand, bijvoorbeeld handmatig.

Garantie op je camera

Als je camera binnen de garantieperiode stuk gaat, bekijk dan eerst welke garantie wordt gegeven. Onder de wettelijke garantie heb je recht op een deugdelijk product

Kijk ook naar de garantievoorwaarden. Meestal valt valschade, vochtschade en zandschade en schade door geforceerd gebruik niet onder de garantie.

Ga altijd naar de verkoper van je camera. Daar heb je namelijk een koopovereenkomst mee gesloten. De verkoper zal je camera (laten) repareren of vervangen. Kom je er met de verkoper niet uit? Bekijk dan je rechten en mogelijkheden binnen de garantietermijn.

Reisverzekering

Tijdens een reis kun je mogelijk aanspraak maken op je reisverzekering voor reparatie. De dekking voor camera's verschilt wel bij reisverzekering.

Repareren buiten de garantie

Zelf repareren

Bij minder complexe problemen, kun je het zelf proberen te verhelpen. Op internet vind je instructies voor reparatie en kun je onderdelen bestellen. Een populaire website is iFixit.com. Een voorbeeld van een onderdelenwinkel is Nikon Service Point. De complexiteit van reparaties verschilt per camera en per probleem.

Wat kan een reparateur voor je doen?

Een reparateur zal eerst een diagnose stellen en een offerte uitbrengen. Daarvoor betaal je onderzoekskosten. Dat variëert van zo'n €20 tot €70, afhankelijk van het type camera en de reparateur. Deze onderzoekskosten krijg je terug als je akkoord gaat met de prijsopgaaf voor de reparatie. Of als je afstand doet van je defecte camera.

Spreek altijd een prijsplafond af in geval van eventuele onvoorziene werkzaamheden. Je kunt je camera langsbrengen of per post versturen. In dat laatste geval betaal je de kosten voor een goede verpakking en voor het heen- en terugsturen.

Een aantal werkzaamheden die een reparateur voor je kan uitvoeren zijn:

  • De geheugenkaart-sleuf vervangen of repareren.
  • De sluiter vervangen.
  • Een kapot scherm vervangen.
  • De belichting, sluitertijd en kleuren afregelen.
  • Vuiltjes verwijderen van de beeldsensor.
  • De camera en objectievenafregelen bij problemen met scherp stellen.
  • Val- en stootschade van je camera of objectief herstellen.

Het is gebruikelijk dat je 3 tot 12 maanden garantie krijgt op de uitgevoerde reparatie. De reparatie is zinvol als de totale reparatiekosten niet hoger zijn dan de dagwaarde van je camera. Anders kun je je camera beter vervangen. Kijk eens op Marktplaats zodat je een idee krijgt van de dagwaarde van je camera.

Camera recyclen

Kan je camera niet meer gerepareerd worden, dan kan hij nog wel gerecyceld worden. Zo worden giftige stoffen veilig afgevoerd. Van de grondstoffen kunnen nieuwe dingen worden gemaakt.

Lever je camera in via de gemeente of winkel. Zo kan hij gerecyceld worden.

  • Losse cameralenzen gaan vaak langer mee dan de body van de camera. Je kunt de lens of lenzen van de camera misschien nog tweedehands verkopen via Marktplaats.
  • Een winkel moet je oude apparaat innemen als je er een vergelijkbaar nieuw apparaat koopt. Grotere elektronicazaken moeten kleine apparaten (tot 25x25x25cm) ook innemen als je geen nieuw apparaat koopt. 
  • 6000 andere winkels (supermarkten, bouwmarkten, tuincentra) hebben inleverbakken. Op watismijnapparaatwaard.nl staan inzamelpunten in jouw buurt. Let op: betaal de winkel nooit een extra bedrag om je apparaat in te kunnen inleveren.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.