Extra informatie

Duurzaam wonen: isolatie en besparen op gas

Duurzaam wonen is best eenvoudig. Met kleine investeringen is veel energie te besparen. Tips om je woning duurzamer en comfortabeler te maken.

Win-winsituatie

Is je woning slecht geïsoleerd? Of je verwarmingssysteem verouderd? Met relatief kleine investeringen kun je veel energie besparen. Het gaat dan om een win-win-win-winsituatie:

  • je energierekening gaat flink omlaag
  • het wooncomfort verbetert
  • het milieu is erbij gebaat: een lager energiegebruik betekent lagere CO2-uitstoot
  • én, de waarde van de woning stijgt

Isoleren woning 

Het is een goed idee om bij het na-isoleren van een oudere woning te beginnen met die maatregelen die weinig kosten en veel besparing opleveren. Als je die maatregelen allemaal getroffen hebt kun je verder gaan met wat duurdere maatregelen, die per euro investering minder besparing opleveren maar zich op wat langere termijn net zozeer terugverdienen.

Het dichten van kieren en tochtgaten moet altijd stap één zijn. Kost weinig, kun je zelf doen en loont direct, ook voor het comfort. Vaak kan de verwarming meteen wat lager, omdat koude luchtstromen verdwijnen. Houd wel altijd de volgende hoofdregel in de gaten: isoleren gaat samen met ventileren. Zonder luchtverversing wordt binnenlucht gauw ongezond. Milieu Centraal heeft veel tips over de verschillende methoden van ventileren. 

Na het dichten van ongewenste kieren komen de grotere maatregelen in beeld. Over het algemeen lonen spouwmuurisolatie (als je een spouwmuur hebt) en isolatie van het dak het meest, evenals vervanging van een sterk verouderde cv-ketel. Maar het hangt erg van de specifieke situatie af welke maatregelen het beste zijn. Het kan slim zijn om een maatwerkadviseur aan huis te laten komen voor een advies op maat. Dat kost vanaf €200, maar in sommige gemeenten kun je via subsidieregelingen geld terugkrijgen. De Energiesubsidiewijzer geeft een overzicht van subsidiemogelijkheden in je eigen woonplaats. Via de website van Meer met Minder kun je een energieadviseur met de juiste certificatie voor een maatwerkadvies vinden. Selecteer daarvoor 'maatwerkadviseur' onder 'Vind een aanbieder'.  

Energielabel

Een verhuurder of verkoper van een huis ouder dan 10 jaar is sinds 1 januari 2008 wettelijk verplicht het energielabel voor de woning te overhandigen aan de nieuwe koper of huurder. Een potentiële koper kan aan het label in één oogopslag zien hoe milieuvriendelijk en energiezuinig een huis is. Op dit moment voldoet Nederland niet aan de Europese richtlijn die vereist dat een energielabel verplicht is; er staat namelijk geen sanctie op het verkopen van een huis zonder energielabel. Het wetsvoorstel dat dit per 1 januari 2013 moest veranderen kwam in november 2012 niet door de Tweede Kamer. Voorlopig blijft het daardoor mogelijk een huis te verkopen zonder energielabel.

Zonne-energie

Met zonnepanelen op je dak kun je flink besparen op je energiegebruik.  en over het verrekenen van de opgewekte stroom met je energierekening.

Een zonneboiler levert juist besparing op de gasrekening. Of een investering in een zonneboiler loont hangt af van de omstandigheden. Vraag een installateur om de mogelijkheden op een rij te zetten. 

Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidieregeling meer. Wel zijn er gemeenten die subsidieregelingen hebben. De btw kun je overigens wel terugvragen. Hoe dat gaat, lees meer hierover bij teruggave btw op aanschaf zonnepanelen. Voor zonneboilers kan vanaf dit jaar subsidie worden aangevraagd. Er wordt €70 miljoen aan subsidie beschikbaar gesteld. Met een zonneboiler wek je zelf duurzame energie op, zoals voor warm tapwater.

Tip: Voor zonneboilers en zonnepanelen geldt dat de benodigde installatiewerkzaamheden onder het verlaagde btw-tarief van 6% vallen.

Voor zowel zonnepanelen als zonneboilers zijn vaak (ook) nog lokale subsidieregelingen. Op de website www.energiesubsidiewijzer.nl staat voor welke gemeenten dit geldt. Er is ook informatie te vinden over andere energiesubsidies en mogelijkheden voor voordelige leningen voor energiebesparende maatregelen.

Dubbelglas

Goed dubbelglas levert meer voordelen op dan alleen energiebesparing. Het comfort in huis neemt flink toe als het buiten koud is, omdat de temperatuur gelijkmatiger is en er daardoor minder tocht ontstaat. En: hoe beter het glas isoleert, des te sneller de investering wordt terugverdiend. Op de website van Milieu Centraal staat veel informatie over de mogelijkheden, kosten en besparingen.

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
C. Consumentenbond inlog relatie 1
Beantwoord door
C. Consumentenbond inlog relatie 1,
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!