Extra informatie

Energieverbruik in huis

Energievreters in huis

Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks circa 3500 kWh aan energie. Dat betekent zo'n €770 aan verbruikskosten, en is goed voor net zo veel CO2- uitstoot als 9.000 kilometer autorijden! Zowel voor de portemonnee als het klimaat is er dus genoeg reden om het stroomverbruik in huis zo veel mogelijk te beperken. Daarom onze tips voor grote besparingen met weinig moeite.

Wasmachines

Wasmachines zijn groter en zuiniger geworden. Wie een moderne 7 kilo trommel weet te vullen, kan met zo'n grote jongen behoorlijk besparen op water en energie. Voor kleine huishoudens is het waarschijnlijk voordeliger om nog even door te draaien met een 'ouderwetse' 5 kilo machine. Wassen op dertig graden is voor veel soorten was voldoende en beter voor het milieu.

 Temperatuur (ºC) 30 40 60 90
 Energiegebruik (kWh) 0,35 0,5 0,95 1,6
 CO2-uitstoot (gram) 217 310 589 992
 Jaarkosten (€) 43 54 85 129

Wasdroger

De droger blijft een dure gast in het huishouden al worden de machines zuiniger en lijkt het verschil tussen condens en afvoerdroger te verdwijnen. Wie de was niet aan de lijn kwijt kan, haast heeft of voor gemak kiest, doet de beste zaken met een warmtepompdroger. Duurder in aanschaf, maar tot de helft zuiniger in gebruik.

Koelen & vriezen

In een tijd waarin oversized Amerikaanse koelkasten hip en gewild zijn, zaait het energielabel veel verwarring, omdat het gerelateerd is aan het verbruik per liter. Kijk dus niet alleen naar A, A+ of A++ maar ook naar de benodigde ruimte. Hoe kleiner, hoe zuiniger.
Een koelvrieskast  is doorgaans efficiënter dan twee losse kasten en de vrieskist weer zuiniger dan de vrieskast met dezelfde inhoud.

Vaatwasser

Bij vaatwassers lijkt het toppunt van efficiency wel in zicht. De vaatwassers van nu gaan maar marginaal zuiniger om met water en stroom dan die van pakweg tien jaar geleden.  Wel zit er vaker een eco-knop op wat doorgaans echt scheelt en meestal een prima resultaat oplevert.

Koken

Alleen de inductiekookplaat kan de traditionele gasvlam benaderen qua rendement. Andere elektrische platen koken onzuiniger. De temperatuurregeling van Inductie lijkt qua directheid  het meest op gas. In schoonmaakgemak winnen de vlakke elektrische platen met glans.

Boiler

Duurt het langer dan een halve minuut voor je in de keuken warm water hebt? Een kleine close-in boiler onder de gootsteen bevordert dan het gebruikscomfort, want je hebt direct heet water. Het apparaat is echter wel een stroomvreter; De waterbesparing die een keukenboiler oplevert weegt niet op tegen de extra energie en kosten die hij veroorzaakt. Voor sneller warm water is het aanleggen van een dunnere leiding van warmwatertoestel naar keuken een betere oplossing dan een keukenboiler.

Verlichting

Nu de gloeilamp langzaam van de verlichtingsmarkt wordt verbannen, is de spaarlamp steeds vaker de eerste optie. Nog steeds niet in een ruimte als een toilet, maar waar het licht gemiddeld lang brandt, is hij snel terugverdiend. De led-lamp is aan een serieuze opmars bezig en spoedig een nog aantrekkelijkere optie: kleiner, zuiniger en onverwoestbaar. Lekker ledlicht  is wel nog aan de prijs.

Televisie

Platte televisies worden steeds energie-efficiënter, maar waar de beeldbuis verdwijnt, komt vaak een aanmerkelijk groter scherm terug, waardoor de winst weer teniet wordt gedaan.  Tv's met dezelfde schermdiagonaal kunnen tot twee keer meer energie gebruiken. Iets om mee te wegen bij de aanbieding van de week.

Sluipverbruikers

Digitale tv-ontvangers, routers en modems zijn beruchte 'sluipverbruikers', omdat ze altijd aan of op zijn minst stand-by staan. Een echte uitknop ontbreekt vaak, maar een schakelbare stekkerdoos kan de 'lekkage'; van de computer of multimediahoek aardig indammen. 

Computer

Je hoorde wel eens dat het beter zou zijn de computer aan te laten staan omdat vaak aan- en uitzetten schadelijk zou zijn, maar daar klopt niets van. Uitzetten bespaart veel energie en is niet slecht voor de computer. De laptop is zuiniger dan de desktop, zeker als het een 'cloud'-computer is, die geen harde schijf heeft. De solid state disk is een prijzig, maar snel, zuinig en veel minder kwetsbaar alternatief voor de traditionele draaiende harde schijf.

Printer

Het standby-verbruik van printers is de laatste jaren flink gedaald. Door de korte economische levensduur van een printer is die besparing niet voldoende om alleen daarom een nieuwe printer aan te schaffen, maar het is wel mooi meegenomen als je printer toch al aan vervanging toe is.

Oplaadbare apparaten

Veel apparatuur werkt met een oplaadbare accu, zoals de kruimeldief, elektrische tandenborstel, babyfoon en diverse klusapparatuur. Het scheelt in energie én levensduur van de accu als die apparaten alleen op de lader worden gezet als ze leeg zijn en moeten worden opgeladen.

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
C. Consumentenbond inlog relatie 1
Beantwoord door
C. Consumentenbond inlog relatie 1,
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!